INAUGURARE Muzeul Antipa se redeschide sâmbătă după mai bine de doi ani - FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o pauză de doi ani şi jumătate, cât a fost în renovare, Muzeul Naţional de Istorie Naturală reintră în circuitul cultural al Capitalei. Expoziţia permanentă a muzeului va fi vernisată mâine, iar publicul va putea viziona exponatele începând de sâmbătă, 17 septembrie. Biletele vor costa între 5 şi 20 de lei.

Muzeul Naţional de Istorie Naturală, Grigore Antipa este gata pentru public. Vizitatorii îi pot călca pragul la sfârşitul săptămânii. Mâine va fi, însă inaugurat oficial şi vor fi prezentate toate noutăţile, deloc puţine. Muzeul a fost total reorganizat, iar exponatele au fost aranjate pe camere tematice. Mai mult, muzeul a achiziţionat exponate noi, dar a beneficiat şi de donaţii făcute de oameni de afaceri şi de colecţionari.

Antipa, un muzeu nou

Muzeul Antipa aduce Marea Neagra la Bucuresti

image
image
image

CLICK PE IMAGINI PENTRU FOTOGALERIE

Unul dintre colecţionarii care a "dotat" muzeul este omul de afaceri Gheorghe Iaciu (50 de ani), ocupant al locului 231 în topul celor mai bogaţi români întocmit de "Forbes", cu o avere estimată între 22 şi 24 de milioane de euro. Ghoerghe Iaciu a donat Muzeului Antipa cu un trofeu inpresionant reprezentând capul de elefant African.

Printre donaţiile făcute de omul de afaceri se mai numără un şacal, un leopard, un crocodil de Nil, un urs polar, o vulpe polară, un elan canadian şi alte trofee rare, vânate chiar de el şi donate Ministerului Culturii. În urma donaţiilor făcute şi de alţi colecţionari zestrea Muzeului Antipa s-a ridicat la peste 2 milioane de piese.

Noutăţile muzeului nu sunt legate numai de exponate şi reorganizarea spaţiilor interioare. Printre altele, vor fi folosite plasme, cu telecomenzi care vor fi manevrate de vizitatori, spoturi de lumini, pentru punerea în valoare a exponatelor şi mijloace multimedia.

CLICK PE POZE PENTRU FOTOGALERIE

image
image
image

Programul muzeului

Muzeul Grigore Antipa va fi deschis zilnic de marţi până duminică între orele 10.00-20.00. Preţul biletelor va fi împărţit pe trei categorii. Cel mai ieftin va costa 5 lei şi este destinat elevilor. Studenţii şi pensionarii vor plăti 10 lei pentru accesul în muzeu, iar celelalte categorii de vizitatori vor achita 20 de lei pentru un bilet.

Reprezentanţii muzeului vor mai pune la dispoziţie un ghid audio, în română sau engleză, pentru care vizitatorii ar urma să plătească 10 lei de persoană. Grupurile organizate, de peste 20 de persoane vor beneficia de un ghid pentru care trebuie să plătească 50 de lei.

Reabilitare pe drepturi de autor

Lucrările de modernizare a expoziţiei permanente a Muzeului Antipa au început în februarie 2009, perioadă în care instituţia a fost închisă publicului. Valoarea lucrărilor de modernizare a fost de 13 milioane de euro şi a fost suportată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.
În decembrie 2010, un raport al Corpului de Control al prim-ministrului publicat de „Adevărul", la 25 noiembrie 2008, Muzeul Grigore Antipa a semnat un contract de cesiune de drepturi de autor în valoare de 13 milioane de euro. Banii au venit de la Ministerul Culturii, iar contractul prevedea, printre altele, dezafectarea spaţiilor expoziţionale existente, realizarea sistemelor de ambalare pentru bunurile muzeale şi manipularea acestora. De asemenea, în contract mai era inclusă şi realizarea unor sisteme termice şi de climatizare, a unor instalaţii electrice de curent, a unor sisteme de incendiu şi a unor instalaţii video sau amplasarea de platforme pentru persoane cu dizabilităţi.

Istoria Muzeului Antipa

Inaugurarea oficială a Muzeului "Grigore Antipa" în actualul sediu, din Piaţa Victoriei a avut loc la 24 mai 1908 în prezenţa Regelui Carol I, a Prinţului Ferdinand şi a Prinţesei Maria. Ideea de construcţie Muzeului la capătul şoselei Kiseleff a fost prezentată în 1903 de Grigore Antipa, care era în acel moment directorul instituţiei. Construcţia a fost realizată de inginerul Mihail Rocco cu o frumoasă faţadă proiectată de arhitectul Grigore Cerchez. La inaugurare au fost deschise pentru vizitare 16 săli.
CIFRA 20 de lei este preţul unui bilet de intrare la Muzeul Grigore Antipa

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite