LEGEA MAIDANEZILOR Ce-au făcut ONG-urile pentru maidanezii din Capitală? Vezi cu ce se laudă instituţiile!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţiile pentru protecţia animalelor recunosc problema câinilor comunitari, însă susţin că soluţia eutanasierii legiferată la 23 noiembrie nu este eficientă şi explică şi de ce.

ONG-urile afirmă că eutanasia unui maidanez costă între 265 şi 780 de lei, în conformitate cu datele oficiale ale primăriilor, în timp ce sterilizarea costă aproximativ 65 de lei, sumă care include materiale pentru sterilizare, vaccinare antirabică, deparazitare, crotaliere şi hrana în perioada post-operatorie.

,,Uciderea în masă n-a dat nicăieri rezultate“, a avertizat vicepreşedintele Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animelelor (FNPA), Carmen Arsene. Aceasta a mai adăugat că ,,toate ţările cu probleme care au gestionat câinii prin ucidere, au în prezent programe de sterilizare şi returnare“. De exemplu, în India, timp de 135 de ani, s-au omorât 25 de milioane de câini fără niciun efect în stradă, iar în 1995 au implementat un proiect de sterilizare cu rezultate vizibile.

3,2 milioane de €, nota de plată pentru eutanasierea maidanezilor din Iaşi FOTO

De ce nu funcţionează „exterminarea“

Asociaţiile au afirmat că serviciile de gestionare nu vor reuşi să adune mai mult de 60% din câini fără sprijinul ONG-urilor şi al populaţiei. De asemenea, rata de înmulţire este mai mare decât rata de ucidere. De exemplu, în zona în care 50% din maidanezi sunt eliminaţi, cei rămaşi se vor înmulţi, refăcând populaţia iniţială, pentru că vor folosi aceleaşi resurse de hrană şi adăpost. „Pe străzile din Bucureşti sunt 40.000 de câini. În adăposturile primariei pot fi aduşi doar 1.000 de câini care vor fi omorâţi după 30 de zile. Ce se întâmplă cu cei 39.000 de câini rămaşi în stradă? Se înmulţesc!“, a explicat Carmen Arsene.

Din altă perspectivă, Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a declarat că nu toate organizaţiile de profil au ajutat la diminuarea comunităţii canine. Acesta a spus ca doar asociaţia Vier Pfoten a oferit sterilizări gratuite pentru animalele bucureştenilor şi ,,a arătat că se poate“.

Citeşte şi: LEGEA MAIDANEZILOR Dacă e eutanasiere în Bucureşti, atunci să fie şi în judeţele limitrofe!

LEGEA MAIDANEZILOR Sorin Oprescu vrea adăpost pentru câini în fiecare sector din Bucureşti

Aproape 5.000 de câini în padocuri


Actualmente, în Bucureşti şi în împrejurimi, aproximativ 4.000 de câini sunt găzduiţi de adăposturile organizaţiilor de profil, iar primăriile (generală şi de sector) găzduiesc în jur de 700 de maidanezi în cinci padocuri.

Întreţinerea lunară a unui căţel costă circa 40 de lei (incluzând toate costurile: hrană, personal şi utilităţi), a mai explicat vicepreşedintele FNPA. Prefectul Capitalei, a declarat că aceleaşi servicii de îngrijire a unui câine se ridică la suma de 375 de lei pe lună, în condiţiile în care ,,mare parte a adăposturilor primăriilor sunt lagăre de exterminare, unde câinii nu sunt hrăniţi şi trataţi“, potrivit declaraţiilor ONG-urilor.

Capitale europene fără maidanezi. Cum?


Reprezentanţii asociaţiilor pentru drepturile animalelor au explicat că ţările mai dezvoltate din Europa nu se confruntă cu problema câinilor fără stăpân pentru că programele de sterilizare şi campaniile de educaţie şi responsabilizare au început cu mult timp înainte ca maidanezul să devină o povară.

În România, în ciuda atenţionării constante din partea organizaţiilor de profil în anii ’90, ,,autorităţile n-au luat nicio măsură“, a spus vicepreşedintele FNPA, iar între 2001 şi 2008 ,,au aplicat un program ce s-a dovedit a fi un eşec lamentabil oriunde în lume: «Prinde şi Ucide»“.

Mai citeşte:

DEZBATERE. Primăriile pot decide ce fac cu maidanezii, îi eutanasiază sau îi sterilizează. Tu ce alegi?

LEGEA MAIDANEΖΙLOR. Deputatul Vasile Gherasim: Măsura eutanasierii câinilor fără stăpân nu va putea fi luată fără consultarea populaţiei

Zi de vot pentru legea maidanezilor. Parlamentarii nu se pun de acord dacă să voteze pentru eutanasiere sau nu

LEGEA MAIDANEZILOR Dacă e eutanasiere în Bucureşti, atunci să fie şi în judeţele limitrofe!

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite