Cum ne-am petrecut codul portocaliu. Vezi ce înseamnă să lucrezi la minus 20 de grade în Bucureşti!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai afectaţi de frigul din ultimele zile sunt cei care lucrează în aer liber. Unii dintre ei au participat şi la protestele anti-Băsescu. Tragedică a devenit însă situaţia câinilor din adăpostul Glina, condamnaţi la izolare.

“Băi Valentine, tu-ţi pui mintea cu toată zăpada?”, îi spunea, ieri, un bucureştean vecinului lui de pe strada Comişani, din sectorul 4. “Păi, dacă n-au venit vagabonţii ăia s-o ia, ce să fac? Mor izolat în casă”, i-a răspuns mai în glumă, mai în serios Valentin, cu barba promoroacă.

Locurile unde ieşenii fentează gerul FOTOGALERII

Utliajele de deszăpezire care au trecut prin zonă, la prima ninsoare mai serioasă, au înlăturat omătul pe marginea drumurilor şi au blocat accesul în case până când s-au trezit izolaţi.

Oamenii mută zapada cu roaba pentru a elibera străzile

image

Astfel, majoritatea celor care locuiesc la curte se forţau ieri din toţi rărunchii să spargă blocurile de gheaţă care le-au răsărit în faţa locuinţelor. „Mă chinui să îndepărtez mormanele astea de gheaţă, însă cred c-o să reuşesc doar dacă îmi aduc  toate rudele de la Moldova”, spunea resemnat un alt bucureştean de pe strada Arcadiei.

Ziua zidar, noaptea protestatar

-16 grade Celsius. Oraşul e bocnă. Muncitorii rezistă. Sar de pe-un picior pe altul în timp ce mânuiesc sculele, de parcă le-ar scoate din cuptor. Fring însă din cauza gerului. „Am primit ceai fierbinte de la patron. Ne-a dat chiar şi un reşou să ne încălzim din când în când, însă suntem plătiţi la oră şi nu ne permitem să pierdem timpul ca să ne frecăm mâinile de frig”, explica un zidar care lucra ieri la o clădire din zona Apărătorii Patriei. 

În discuţie s-a bagat şi „cetăţeanul turmentat”, un electrician care a primit liber ieri de la patron din cauza temperaturilor prea scăzute. Avea chef însă să facă politică cu cine a găsit. „Am fost în Piaţa Universităţii la proteste. Mi-au dat liber de la muncă pentru că-i ger. Dar nu am stat degeaba. M-am dus să-l dau jos pe Băsescu”, a spus bucureşteanul zgribulit tot, care s-a prezentat „Borcan Şoricel”. 

Animale izolate printre munţi de gheaţă

Vremea-i rea, omătu-i mare, oamenii mai fac haz de necaz din cauza frigului care a înţepenit tot, însă pe măsură ce părăseam Capitala lucrurile au devenit destul de tragice. După nenumărate semnale de alarmă trase pe site-urile de socializare care anunţau că maidanezii care trăiesc în adăpostul de câini de la Glina sunt îngropaţi în zăpadă, am fost să vedem dacă ONG-urile au schimbat situaţia. 

Peste 300 de câini de la adăpostul Glina sunt prizonierii munţilor de zăpadă

image

Din depărtare se vedea un munte de zăpadă „accesorizat” cu gunoaie, printre care se aflau cuştile improvizate din diferite deşeuri. Animalele nu mor de foame aici. O dubiţă plină cu hrană uscată şi conserve tocmai a aprovizionat unul dintre ţarcurile de câini, cel de la „A doua şansă”. Problema majoră este alta şi ne-o arată un îngrijitor de la ONG-ul „Robi”, care are acolo circa 200 de câini în custodie.

Majoritatea coteţelor sunt izolate de movile de omăt care au fost ridicate de un excavator care nu şi-a făcut treaba până la capăt din cuza unei dispute între cele două asociaţii. „Cei de la <<A doua şansă>> au chemat un utilaj să deszăpezească, pentru care trebuia să plătească peste 4.000 de lei. Şi s-au gândit ei să împărţim cheltuiala, deşi pe partea noastră nu a mişcat un metru de zăpadă. I-am dat, totuşi 1.000 de lei, dar tractorul ăla nu a mai terminat treaba. Am făcut apel pe Facebook pentru ajutor. Sper să ne ajute cineva. Aseară a murit unul din cauza gerului!”, ne-a explicat, Marinela, una dintre îngrijitoare.  

Toţi se laudă că şi-au făcut treaba

Prima ninsoare zdravănă din Bucureşti a fost şi cea care a acoperit oraşul cu nămeţi. Utilajele de deszăpezire au lucrat la foc continuu, dar au lăsat în urma lor grămezi de zăpadă, blocând maşinile parcate şi chiar şi intrările de pe străduţe.

Fiecare sector are puncte fixe unde s-au adunat grămezile ca mai apoi să fie colectate de firmele de salubritate contractate de fiecare primărie, ajutaţi fiind de echipe ale Adiminstraţiei Domeniului Public.

Operaţiunile de colectare a zăpezii şi a gheţii sunt în plină desfăşurare, cele mai multe artere principale din Capitală fiind eliberate.

Singurii care s-au bucurat de zăpada îngheţată au fost copiii

Operaţiuni conplete, pe hârtie

image

În perioada 27-29 ianuarie peste 20.000 de metri cubi de zăpadă au fost colectaţi şi transportaţi de societatea Romprest, prestatorul serviciului de deszăpezire din sectorul 1. Zonele din care a fost ridicată zăpada sunt Piaţa Victoriei, Piaţa Universităţii, bulevardele Lascăr Catargiu, Magheru, Ion Mihalache, Calea Griviţei şi Calea Dorobanţi.

În prezent majoritatea arterelor principale şi intersecţiilor din sectorul administrat de Andrei Chiliman sunt curăţate. „De aproximativ trei zile s-a intrat în zonele secundare. Operaţiunile sunt mai dificile din cauza temperaturilor scăzute”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Sector 1, Alexandru Ichim.

În sectorul 6 operaţiunile de colectare a zăpezii au început în urmă cu trei zile, iar evoluţia este bună, în ciuda frigului care îngreunează acţiunile echipajelor. „Drumul Taberei e aproape gata, rămân în jur de 25 de străzi pe care trebuie să intrăm . Operaţiunile au început acum trei zile, trebuie să le degrevăm cât mai repede, că o să ningă iar”, a explicat Mihai Anghel, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 6.

Şi în sectoarele 2, 3 şi 5 se lucrează de zor. De altfel, toate primăriile au anunţat că echipajele ADP şi cele ale firmelor de salubrizare vor elibera arterele principale, încercând să fluidizeze traficul, asta mai ales că meteorologii anunţă un nou val de viscol şi ninsori.

Vin ninsori din nou

Pe lângă codul portocaliu de ger, anunţat aproape în toată ţara până pe 3 februarie, meteorologii avertizează asupra unui nou val de ninsori şi viscol în sudul ţării.

Dacă ieri în zori, termometrele din Capitală au indicat minus 17 grade Celsius la staţia Filaret, la periferie ajungând chiar la minus 23 de grade Celsius, nici azi bucureştenii nu vor scăpa de ger. Potrivit ANMH vremea va fi încă geroasă, mai ales dimineaţă. Cerul va fi noros, trecător va ninge slab, iar vântul va sufla în general moderat.

Gerul îşi pierde din puteri abia vineri, când temperatura aerului va începe să crească. Iar începând de vineri seară şi până duminică inclusiv, va ninge. Pentru această perioadă, meteorologii anunţă ninsori consistente care vor duce la un nou strat de zăpadă. 

Se încălzeşte uşor

Cât despre restul ţării vremea nu va fi cu mult diferită. Codul portocaliu este valabil până pe 3 februarie pentru toată ţara, exceptând cinci judeţe din vest - Caraş Severin, Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare - care sunt sub cod galben.

Spre sfârşitul săptămânii se vor înregistra mici creşteri de temperatură şi ninsori în cea mai mare parte a ţării, în special în zonele sudice şi la munte. În partea de sud-est există posibilitatea ca precipitaţiile să se transforme în lapoviţă, ploaie şi depunere de chiciură.

Astfel, pentru weekendul acesta, copii îşi pot pregăti săniile, iar părinţii cojoacele pentru că iarna încă nu se dă batută.


 
 


 


 




       

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite