Locurile unde ieşenii fentează gerul FOTOGALERII

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Salariaţii de la brutării şi cei de la centralele termice nu duc grija temperaturilor extreme

Fabricile de pâine şi brutăriile din oraş sunt locuri de muncă unde temperaturile sunt ca de vară. Indiferent că  afară este frig de crapă pietrele, în interior temperatura este constantă: 29 de grade Celsius. Norocos în aceste zile cu ger siberian este şi Bogdan Neculai Istrate (23 de ani). Tânărul lucrează de un an şi trei luni la cuptoarele unei fabrici de pâine din Iaşi. Indiferent de sezon, el munceşte îmbrăcat la mânecă scurtă.



image

„Este foarte bine aici. Şi vara şi iarna avem aceeaşi temperatură, între 22 şi 29 de grade. Am prieteni care se plâng că muncesc în frig, eu unul mă simt norocos că pot lucra în tricou iarna, mă simt protejat. Mai greu este când plec sau vin la muncă şi trebuie să îndur gerul“, spune Bogdan Istrate.

Bilanţul gerului la Iaşi: maşini răsturnate, zboruri anulate şi boschetari la spital

În una dintre cele 23 de centrale termice ale Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, angajaţii au parte de temperaturi de saună. Foschistul de serviciu Gheorghe Bălan este unul dintre ieşenii care transpiră la locul de muncă, în timp ce gerul de afară bagă oamenii în spitale.

Stau cu geamurile deschise

Bărbatul de 52 de ani munceşte la aproape 30 de grade Celsius din cauza centralelor pe gaz metan care funcţionează non-stop. „Lucrez de 15 ani aici, iar căldura mi se pare ceva normal. Dezavantajul meseriei este că trebuie să ies des în frig pentru diverse reparaţii şi pot răci foarte uşor“, ne-a spus fochistul.

Atenţie! Cod galben de ninsori în Moldova. Află cum va fi vremea în regiune

Gheorghe Bălan alimentează cu apă şi căldură campusul studenţesc „Titu Maiorescu“ şi cantina universităţii. Acesta lucrează într-o încăpere în care temperatura generată de cele cinci cazane şi opt pompe de recilculare este de 25 de grade Celsius, iar în unele situaţii ajunge şi la 30 de grade Celsius. „Acesta este riscul meseriei. Mai stăm şi noi cu uşile şi geamurile deschise, ca să mai aerisim încăperea. Oricum ţevile sunt foarte fierbinţi. 70 de grade Celsius au ţevile la atingere“, a completat fochistul.



La polul opus sunt ieşenii nevoiţi să lucreze afară. Este şi cazul vânzătorilor de la tone şi chioşcuri de ziare, dar şi al comercianţilor din pieţe. „Am acoperit cu pături, dar nu iese lumea din casă pe vremea asta. N-am vândut nimic de dimineaţă, de la ora 8.30 şi până acum, la 11.00.  Stăm aici ca să facem un bănuţ pentru o pâine“, spune Maria Hâncu, care vinde legume în Piaţa Chirilă.

image

Gerul a trimis acasă zeci de elevi. Vezi care este prima şcoala din judeţul Iaşi închisă din cauza frigului

Gerul a afectat şi transportul public în comun. Şoferii se chinuie minute în şir să pornească motoarele, călătorii tremură de frig în tramvaie şi autobuze deoarece sistemele de încălzire nu mai fac faţă. Şase autobuze nu au ieşit ieri pe traseu deoarece şoferii nu au putut porni motoarele.

image

Daţi click pe imaginile de mai sus pentru a vedea mai multe fotografii din oraş

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a fi la curent cu cele mai noi evenimente din Iaşi!

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite