FOTOGALERIE Măturător în China Town, cu 700 de lei pe lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tanti Maria (50 de ani), originară din comuna ilfoveană Ştefăneşti, este unul dintre angajaţii care au ocupat o parte din cele 1.500 de locuri de muncă puse la bătaie în China Town. Complexul comercial situat în localitatea Afumaţi a fost inaugurat ieri şi va aduce venituri de aproximativ 600.000 de lei la bugetul local.

Primii angajaţi ai China Town din Afumaţi şi-au văzut ieri nestingheriţi de treabă, strângând mormanele de confetti şi de sticle goale lăsate de participanţii la deschiderea centrului de afaceri.

image
image
image


Click pe imagini pentru a vedea o galerie foto de la inaugurarea centrului comercial


Acest proiect imobiliar a reprezentat o oportunitate pentru oamenii din Afumaţi şi localităţile învecinate, care şi-au găsit un loc de muncă aproape de casă. „Am avut nevoie de locul ăsta, că nu găseam în altă parte. Eu sunt din Ştefăneşti şi am văzut un anunţ de angajare, am venit şi m-au luat pentru curăţenie", a spus Maria, o femeie în vârstă de 50 de ani, în timp ce arunca ambalajele adunate de pe jos şi le depozita în tomberoanele mari, amplasate în toată incinta complexului.

Mulţumiţi de condiţii

Condiţiile de muncă nu sunt de speriat. „Avem program de la 12.00 la 19.00, de luni până vineri. Facem curăţenie şi în interior şi în exterior şi câştigăm 700 de lei pe lună", a mai explicat Maria. „Ne convine stăm, nu ne convine, plecăm. Dar acum e bine, programul e lejer, munca nu e aşa grea", a completat şi Elena, o altă femeie angajată pentru curăţenie de către o firmă privată ce are contract cu centrul comercial.

Ambele femei sunt de etnie romă şi au profitat de prima şansă care le-a apărut în cale. „Acasă nu puteam să stau şi să aştept să vină banii de undeva. Am un copil de doi ani, îl las cu mama mea ca să vin la muncă", a mai declarat Elena.

Aceştia nu sunt singurii români care lucrează în complex. „Momentan avem 200 de angajaţi, mai mult de 90 la sută fiind români", a declarat Alexandru Ioan, director executiv China Town şi preşedinte al Camerei de Comerţ Bilaterale China-România.

image
image
image


Click pe imagini pentru fotogalerie

Venituri la bugetul local

Deschiderea acestui centru comercial la 16 kilometri de Capitală aduce venituri de 600.000 de lei la bugetul localităţii Afumaţi. „China Town s-a deschis la noi din mai multe motive. În primul rând, complexul are ieşire la DN2, la centura Capitalei şi la Drumul Judeţean 100. Apoi, taxele locale sunt cele mai mici din zonă", a declarat, pentru Adevărul, Gabriel Dumănică, primarul comunei Afumaţi.

Avantajele nu vor întârzia să apară. „Ne bucurăm pentru că o să avem încasări mari la bugetul local, o să se creeze noi locuri de muncă şi vor fi atrase şi alte investiţii străine în zonă", a mai declarat primarul, vizibil emoţionat de amploarea evenimentului.

Proiectul, dezvoltat în trei etape

Întregul complex China Town va fi finalizat în câţiva ani, cu o investiţie de peste 100 de milioane de euro. Prima etapă a proiectului, spaţiile comerciale şi depozitele, au fost ridicate cu 27 milioane de euro.

INAUGURARE În Afumaţi s-a deschis cel mai mare "China Town" din Europa

VIDEO Cel mai mare „China Town" din Europa, construit în Afumaţi, va fi inaugurat cu un dans al dragonului

VIDEO Trei muncitori care lucrau în șantierul China Town au fost răniți de rostogolirea unor bare metalice

Cea de-a doua etapă, pentru care se vor aloca 60 milioane de euro, va începe în luna martie a anului viitor şi va consta în construirea a peste 300 de case tradiţionale chinezeşti, cu magazine şi resturante la parter, iar la etaj locuinţe.

„Casele vor fi atît pentru persoanele din comunitatea chineză, cît şi pentru românii care vor dori să locuiască aici. Retsurantele vor servi exclusiv mâncare tradiţională chinezească, astfel încât finalizarea etapei a doua a proiectului va fi benefică mai ales din punct de vedere turistic", a declarat Cristina Calmis, responsabil cu comunicarea.

Ultima etapă a proiectului va consta în realizarea celor peste 10 hectare de complex rezidenţial. „Aici vor fi construite mai multe blocuri cu locuinţe pentru 15.000 de familii, dar şi un parc de distracţii asemănător celor existente în Shanghai sau Beijing. O să avem şi grădiniţe pentru copiii celor care vor locui în complex şi numeroase alte zone de recreere şi petrecere a timpului liber", a mai spus Cristina Calmis.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite