În scaun cu rotile şi ignoraţi de şoferii RATB. Vezi cum li se întoarce spatele persoanelor cu handicap din Bucureşti VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureştenii în fotolii rulante sunt neglijaţi de o parte dintre conducătorii auto ai RATB, care refuză să-i ajute să se urce sau să coboare din mijloacele de transport, deşi sunt obligaţi să facă asta. Persoanele cu handicap locomotor sunt lăsate în staţie de şoferii autobuzelor, care nu se obosesc să-i ajute.

Cristian Petre are 30 de ani şi a fost condamnat la naştere să-şi petreacă viaţa într-un scaun cu rotile. Puţinele plimbări prin oraş la care se încumetă tânărul se transformă repede în situaţii frustrante, mai ales când este nevoit să circule cu mijloacele de transport în comun.

Iasi: Invalizii, umiliţi în staţiile de autobuz (GALERIE FOTO şi VIDEO)

O parte dintre şoferii Regiei Autonome de Transport Bucureşti  nu se sinchisesc să tragă rampa pe care oamenii în scaun cu rotile urcă sau coboară din autobuz, deşi sunt instruiţi să facă asta.  Cristian a filmat o întâmplare de acest fel.  „Eram în Colentina cu mama mea. Şoferul de pe linia 282 a refuzat să dea jos rampa. Aşa ceva nu se poate", a spus bucureşteanul. Cristian a fost ajutat de ceilalţi călători să coboare, în timp ce şoferul aştepta relaxat să închidă uşile. „Nu am voie să părăsesc locul!", a fost reacţia seacă a acestuia când a fost întrebat de ce nu a coborât să tragă rampa manual, aşa cum a fost instruit.

Lăsaţi în staţie

Conform reprezentanţilor RATB, conducătorii de pe mijloacele de transport în comun sunt obligaţi să participe în mod regulat la instructaje în care li se explică ce trebuie să facă în astfel de situaţii. „Însoţitorul persoanei cu dizabilităţi, sau persoana în cauză solicită şoferului să lase rampa jos, manual. Dacă i se solicită şoferului acest lucru, el va fi obligat să-şi asigure autobuzul, să coboare de la postul lui şi să tragă rampa pentru persoana cu dizabilităţi", a spus Constantin Tobescu, purtător de cuvânt în cadrul R.A.T.B.. Cazul lui Constantin Petre nu este singular.  „În Bucureşti se întâmplă mai tot timpul, mai ales că autobuzele şi troleibuzele nu opresc la bordură, sau în staţii, pentru că acestea sunt ocupate, şi şoferii nu mai coboară să ajute", a spus Simon Francisc, preşedintele Organizaţiei Naţionale a Persoanelor cu Handicap din România.

Sancţiuni pentru lene

Şoferul de pe linia autobuzului 282 riscă acum să fie sancţionat de o comisie disciplinară. „Nu este normală reacţia şoferului. Pentru orice incident de acest gen, se întruneşte o comisie care analizează situaţia, pe baza înregistrărilor video din autobuz, pe baza martorilor, dacă sunt.  În funcţie de asta şi de declaraţiile şoferului se propune o sancţiune, începând de la avertisment, până la reducerea salariului sau chiar concediere dacă situaţia este mai gravă", a explicat Constantin Tobescu. Mai bine de 80 la sută dintre mijloacele de transport în comun din Capitală sunt adaptate pentru a fi utilizate de persoanele cu dizabilităţi locomotorii.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite