Zeci de mame au protestat cu bebeluşii în faţa Guvernului împotriva reducerii concediului maternal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva zeci de mame protestează miercuri în faţa sediului Guvernului împotriva deciziei guvernamentale de reducere a perioadei de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului.

“De Crăciun, Băsescu să ajungi la Ceauşescu”, scria pe una dintre pacartele ţinute de un tătic aflat şi el la protestul din faţa Guvernului organizat împotriva măsurii de reducere la un an a concediului materal.

Multe dintre mămicile care au veit astăzi, la ora 11.00, la protestul din faţa Guvernului şi-au luat şi copiii cu ele, iar unele au fost însoţite de şi de taţi. Actualele mame, dar şi gravidele au vrut astfel să arate că resping iniţiativa Executivului de a reduce concediul maternal pentru femeile care vor naşte în 2011. Mamele spun că decizia Executivului este discriminatorie, iar bonusul de 500 de lei promis de premier nu acoperă nici măcar jumătate din costul unei bone.

Foto: Mircea Paun

„Multe dintre mamele care au venit la protest nu vor fi afectate de noile decizii ale Guvernului în privinţa concediului de creştere a copilului, dar ies în stradă în semn de solidaritate cu viitoarele mămici, care nu se vor putea bucura de aceleaşi condiţii ca şi ele”, a spus Alina Predescu, reprezentant al asociaţiei mamelor. La rândul său, preşedintele Asociaţiei „Mame pentru Mame”, Ana Măiţă consideră că ordonanţa de urgenţă adoptată luni de Guvern reprezintă o lovitură pentru viitoarele mame, femei care au rămas însărcinate în ultimele luni.

image

Viitoarele mame sunt stresate de decizie
“Este un stres foarte mare pentru ele şi în loc să se bucure de linişte înainte de a naşte, au parte de nopţi nedormite şi griji pentru că nu vor ştii ce să facă cu cei mici”, a mai spus ea. “Mie mi s-a luat şi dreptul de a alege pentru că sunt însărcinată în opt luni, copilul mişcă şi va veni pe lume, iar eu trebuie să-i asigur o creştere corepunzătoare, dar u ştiu în ce condiţii”, a spus Raluca Chefani, una dintre mămicile participante la protest. Protestul mamelor a fost unul liniştit şi a ţinut două ore, mai ales că vremea a fost bună pentru începutul lui decembrie. Mamele speră ca prin acţiunile lor să atragă atenţia guvernanţilor cărora le cer să ţină cont şi de părerile lor.

“Nu e corect să ni se ia acest drept şi sperăm ca protestul nostru să fie luat în considerare de cei care fac legile”, a spus şi Cerasela Miron, mama unui bebeluş de nouă luni.

image

“Măsura guvernanţilor obligă mămicile să-şi trimită copiii la creşe care nu există”- Cerasela Miron, mama unui bebeluş de 9 luni.
“Presiunea este foarte mare pe viitoarele mămici şi cerem să se ţină cont şi de părerea societăţii civile”, Ana Măiţă, ONG “Mame pentru mame”

De ce sunt mamele nemulţumite:

1. Perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului va fi redusă, din 2011, de la doi ani la un an. Mamele susţin că decizia Executivului e discriminatorie şi cer menţinerea concediul de creşterea copilului pentru de doi ani, respectiv trei ani pentru copilul cu handicap.

2. Viitoarele mame vor putea sta şi în al doilea an în concediu de creştere a copilului, dar fără plată şi vor beneficia de o primă lunară de 500 de lei dacă se întorc la muncă oricând în perioada celui de-al doilea an. Mamele spun că bonusul de 500 de lei nu acoperă nici măcar jumătate din costul unei bone.

3. Limita minimă a indemnizaţiei rămâne 600 lei, iar limita maximă - 3.400 lei. Mamele vor revenirea la valoarea indemnizaţiei din mai 2010. De la 1 iulie 2010, cuantumul indemnizaţiei de maternitate a fost redus cu 15%.

image

Ţările UE refuză prelungirea concediului de maternitate. Miniştrii europeni ai Muncii au refuzat luni, la Bruxelles, să accepte iniţiativa Parlamentului European (PE) de creştere a perioadei minime a concediului de maternitate pentru că ar determina costuri bugetare suplimentare importante.

Drepturi ale românilor încălcate în regimul Băsescu

Eugen Chelemen

Mamele continuă războiul cu Guvernul

Eurodeputata cu bebeluşul în Parlament: Decizia de nu mări concediul maternal e un pas înapoi

FMI cere Guvernului reducerea concediului maternal la un an, cu 600-1.000 de lei

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite