Mamele continuă războiul cu Guvernul
0Mamele resping iniţiativa Executivului de a reduce concediul maternal pentru femeile care vor naşte în 2011. Ele vor protesta azi în stradă. Mamele susţin că decizia Executivului e discriminatorie, iar bonusul de 500 de lei promis de premier nu acoperă nici măcar jumătate din costul unei bone.
Asociaţia M.A.M.E. şi comunitatea desprecopii.com estimează că astăzi, la ora 11.00, vor fi în Piaţa Victoriei cel puţin o sută de mămici cu bebeluşi în cărucioare sau femei însărcinate. „Multe dintre mamele care ne-au anunţat că vor veni la protest nu vor fi afectate de noile decizii ale Guvernului în privinţa concediului de creştere a copilului, dar ies în stradă în semn de solidaritate cu viitoarele mămici, care nu se vor putea bucura de aceleaşi condiţii ca şi ele", spune Alina Predescu, reprezentant al asociaţiei mamelor. La rândul său, preşedintele Asociaţiei „Mame pentru Mame", Ana Măiţă, se aşteaptă ca la protest să vină aproximativ 150 de participante. Ea consideră că ordonanţa de urgenţă adoptată luni de Guvern reprezintă o lovitură pentru viitoarele mame, femei care au rămas însărcinate în ultimele luni.
„Creşele au dispărut"
Adoptarea acestei măsuri, în lipsa locurilor din creşe, condamnă la sărăcie multe familii tinere din România, susţin mămicile. „În oraşe precum Bucureştiul, pur şi simplu nu ai soluţii. Creşele au dispărut în ultimii 20 de ani, iar stimulentul pe care îl anunţă Guvernul pentru întoarcerea la serviciu nu ajunge nici pentru achitarea unei jumătăţi din salariul unei bone. În aceste condiţii, nu-ţi rămâne decât să încerci să trăieşti cu şi mai puţini bani în al doilea an de viaţă al copilului", spune Mihaela Manole, mama unei fetiţe de două luni.Potrivit anunţului făcut luni seară de premierul Emil Boc, după o şedinţă-fulger a Guvernului şi după ce şeful Executivului discutase de dimineaţă şi cu preşedintele Traian Băsescu, perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului va fi redusă, din 2011, de la doi ani la un an pentru viitoarele mame, fără să fie afectată valoarea indemnizaţiei, de cel puţin 600 de lei şi de cel mult 3.400 de lei. Viitoarele mame vor putea sta şi în al doilea an în concediu de creştere a copilului, dar fără plată, şi vor beneficia de o primă lunară de 500 de lei dacă se întorc la muncă, până la a doua aniversare a copilului.
„Pentru cei care vor intra sub incidenţa indemnizaţiei, adică pentru copiii care se vor naşte în 2011, valoarea indemnizaţiei va fi aceeaşi ca şi acum, dar durata va fi de un an, cu posibilitatea de a merge între 12 şi 24 de luni cu concediu fără plată. Oricând în această perioadă de timp, părintele se întoarce la muncă, primeşte o primă de întoarcere de 500 de lei pe lună", a spus Boc. Premierul a precizat că, în prezent, se află în plată 198.000 de indemnizaţii de creştere a copilului. Emil Boc a mai promis pentru la anul „un program coerent al Guvernului, în parteneriat cu autorităţile locale, pentru construcţia de creşe".
Mamele reclamă neclarităţile
„Declaraţiile premierului Boc pot părea clare, dar nu sunt", spune Alina Predescu, de la Asociaţia M.A.M.E. Ea atrage atenţia că premierul s-a referit pe de-o parte la copiii născuţi după 1 ianuarie 2011 şi pe de alta, la cei care „intră în plată de la 1 ianuarie". „Dacă vorbim despre acest ultim caz, şi luăm în calcul concediul obligatoriu de 42 de zile după naştere, situaţia rămâne neschimbată doar pentru copiii născuţi până la data de 20 noiembrie 2010. În orice caz, vorbim despre o discriminare: de ce ar avea drepturi mai mari copiii născuţi până la o anumită dată? Îmi este teamă de gesturi disperate: mame care vor încerca să nască mai devreme decât ar trebui pentru a putea beneficia de doi ani de concediu plătit sau familii care-şi doreau copii, aflate la începutul sarcinii, care vor decide să renunţe! Cu familiile monoparentale ce faci? Sunt multe lucruri la care nu ştiu dacă Guvernul s-a gândit", spune Alina Predescu.
Copilul, scut în faţa crizei
Daniela Necefor, managing partner la firma de recrutare Total Business Solutions, susţine că decizia Guvernului a venit din cauză că foarte multe familii au decis să facă un copil în această perioadă de criză tocmai pentru a avea un venit asigurat. „Totuşi, măsura vine într-un moment prost, în care nu există joburi pentru a fi oferite mamelor, iar companiile nu pot investi în crearea de creşe interne", mai spune Necefor.
Monica Dona, consultant la Lugera & Makler, consideră că orice întrerupere de lungă durată a activităţii prezintă riscul deprofesionalizării. „O reintegrare a mămicilor după o perioadă mai scurtă, trebuie susţinută, prin asigurarea de soluţii alternative de îngrijire şi protecţie a copiilor", a spus Monica Dona.
Şedinţă-fulger la UDMR
Decizia anunţată luni de premierul Emil Boc a tulburat din nou apele în Coaliţie. Reprezentanţii UDMR au avut ieri o şedinţă-fulger în care i-au cerut vicepremierului Marko Bela să nu renunţe la ideea UDMR de a se menţine concediul maternal la doi ani. „În acest moment, Ordonanţa nu există, avem toate posibilităţile să discutăm", a spus Marko Bela, la finalul reuniunii grupurilor parlamentare ale UDMR. Potrivit unor surse parlamentare, aleşii UDMR i-au cerut liderului formaţiunii să explice de ce este nevoie de o ordonanţă de urgenţă în condiţiile în care măsura va aduce bani la bugetul de stat abia în 2012.
Ţările UE refuză prelungirea concediului de maternitate
Miniştrii europeni ai Muncii au refuzat luni, la Bruxelles, să accepte iniţiativa Parlamentului European (PE) de creştere a perioadei minime a concediului de maternitate. Motivul pentru care iniţiativa a fost respinsă e acela că ar determina costuri bugetare suplimentare importante. La 20 octombrie, PE a propus prelungirea duratei minime a concediului de maternitate de la 14 săptămâni, cât este acum, la 20 de săptămâni şi acordarea salariului integral pentru această perioadă. Adevărul Europa
"O reintegrare a mămicilor după o perioadă mai scurtă trebuie susţinută prin asigurarea de soluţii alternative."
Monica Dona specialist HR