A trecut un an de la moartea poetului Adrian Păunescu. Ce ne mai aducem aminte de părintele „Cenaclului Flacăra?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 5 noiembrie se împlineşte un an de când Adrian Păunescu a decedat. Poetul este pomenit astăzi la biserica Boteanu din Capitală.



Click pe imagini pentru o galerie foto cu poetul Adrian Păunescu

În urmă cu un an, poetul Adrian Păunescu se afla la spitalul Floreasca, diagnosticat cu insuficienţă cardiac, hepatică şi renală. Medicii s-au arătat rezervaţi în privinţa şanselor sale de supravieţuire.

Adrian Păunescu

"În orice caz, tratamentul pe care (...) mi-l confirmă şi medicii, mă obligă la retragere, discreţie, resemnare", scria Păunescu anul trecut. De altfel, în ultimele sale poezii, poetul ne saluta pe toţi, „de-a dreptul cordial, de-a dreptul cardiac".

Poetul este pomenit astăzi la Biserica Boteanu. După slujbă, familia acestuia, dar şi cei care vor să-i  aducă un omagiu, vor merge în Cimitirul Bellu, la mormântul poetului. Adrian Păunescu este înmormântat pe Aleea Scriitorilor.



Astăzi se împlineşte un an de la moartea poetului Adrian Păunescu

image

Citeşte şi:

Repetabila povară sau de ce ne place să ne scuipăm poeţii

Adrian Păunescu a fost înmormântat cu onoruri militare, în aplauzele a mii de oameni

Adrian Păunescu - născut la 20 iulie 1943, în Copăceni, judeţul Bălţi, Basarabia, în prezent Republica Moldova - a fost poet, publicist şi om politic. Adrian Păunescu a fost cunoscut mai ales ca poet şi organizator al Cenaclului Flacăra, el fiind şi unul dintre cei mai prolifici autori români contemporani.

Ce ne mai amintim despre Cenaclul Flacăra?

Un adevărat fenomen de masă, Cenaclul „Flacăra" a fost înfiinţat în 1973. Până la interzicerea sa, în 1985, la cenaclu au fost susţinute 1.615 de manifestări de muzică, poezie şi dialog.

La început, spectacolele aveau loc luni seară în sala teatrului Ion Creangă din Bucureşti. Cu timpul, s-au realizat turnee prin toată ţara. Printre cei care au participat la Cenaclul Flacăra se numără Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Dan Andrei Aldea, Adrian Ivaniţchi, Dan Chebac, Valeriu Sterian, Evandro Rosetti, Florian Pittiş, Anda Călugăreanu, Tatiana Stepa, Vasile Şeicaru, Alexandru Zarnescu , Ştefan Hruşcă.




Spectacolele au fost interzise în anul 1985, motivul oficial fiind busculada care a avut loc la Stadionul Petrolul din Ploieşti. Tribunele stadionului erau pline de oameni care aşteptau să înceapă spectacolul care a continuat până în noapte, când a izbucnit o furtună. Curtentul electric a cedar, iar stadionul a rămas în beznă. Oamenii s-au panicat şi s-a iscat o îmbulzeala în urma căreia şi-au pierdut viaţa mai multe persoane. (Sursa: Wikipedia)

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite