EXCLUSIV Sereista acuzată de trafic de influenţă de DNA susţine că suferă de Sindromul Stockholm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Maiorul SRI Enan Aifer susţine că era o victimă a iubitului său, deoarece ea suferă de Sindromul Stockholm. Împreună cu Ferdinand Perhineac, concubinul său, femeia i-ar fi cerut, în 2009, fratelui său 5.100 de euro pentru un loc de muncă în sistem.

MAI CITIŢI ŞI:

EXCLUSIV SRI-sta anchetată de DNA pentru trafic de influenţă, turnată de frate

Ferdinand Perhineac, prietenul lui Aifer, era un escroc bine-cunoscut în judeţele din nordul Moldovei, Botoşani şi Suceava. Bărbatul, originar din localitatea botoşăneană Dorohoi, le promitea oamenilor că poate să le obţină orice fel de viză sau că-i poate transfera de la o unitate militară la alta. După ce primea banii de la „clienţi“ pentru diferite servicii pe care le garanta, el dispărea subit. În urmă cu câţiva ani, bărbatul a făcut turul mai multor penitenciare din ţară, iar în momentul când a cunoscut-o pe angajata SRI, era eliberat condiţionat.

Minţea că are pile la SRI şi SIE
În primăvara lui 2009, Ferdinand l-a întâlnit pe fratele lui Aifer, Gihan Enan, care i-a spus că ar vrea să se transfere de la o unitate a Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) din Constanţa, la una a Serviciului Român de Informaţii din Capitală. Infractorul, care s-a prezentat cu numele de Alexandru Neacşu, i-a spus că are pile la vârful SRI şi SIE şi că nu ar fi nicio problemă să-l ajute, cu condiţia să facă cinste cu o masă celor care intermediau transferul.

Tânărul a fost de acord şi s-au înţeles că vor vorbi ulterior pentru a decide detaliile. După câteva luni, cei doi bărbaţi s-au mai întâlnit, iar Perhineac i-a promis fratelui iubitei sale că o poate angaja şi pe soţia sa la Parlamentul României pentru 1.000 de euro. În total, pe parcursul câtorva luni, Gihan i-a dat bărbatului aproximativ 6.100 de euro.

Ea nu ştia că trăieşte cu un infractor
În toamna lui 2009, fratele lui Enan a reuşit singur să se angajeze în Capitală în cadrul MAI şi a cerut banii înapoi. El a făcut plângere la DNA, după ce i-a trimis surorii sale mai multe mesaje în care o ameninţa că se sinucide. Femeia i-a spus că trebuie să aibă răbdare, în caz contrar nu va primi niciun sfanţ înapoi. În februarie anul trecut, Perhineac a murit de peritonită. După o lună, maiorul SRI i-a returnat banii fratelui său.

Ea le-a spus anchetatorilor că până în momentul în care a murit concubinul ei, ea nu i-a cunoscut adevărata identitate. Ea a declarat că a găsit într-o servietă închisă documente care atestau că este un infractor urmărit de poliţie.

Sindromul e de vină
Mai mult decât atât, ea a susţinut la audieri că era maltratată de bărbat şi că este doar o victimă în acest caz. În schimb, procurorii au găsit mesaje în care femeia era foarte afectuasă cu Perhineac. Ea a motivat acest lucru prin faptul că este suferindă de Sindromul Stockholm. „Îmi justific acţiunea prin faptul că, în realitate, eram o victimă, fiind probabil consecinţa sindromului Stockholm“, a declarat aceasta la audieri.

Sindromul Stockholm descrie comportamentul unei victime răpite sau captive care, în timp, începe să simpatizeze cu răpitorul din teama de violenţă. Micile semne de bunătate venite din partea răpitorului sunt amplificate. Victima devine hiper-vigilentă în privinţa nevoilor răpitorului şi neştiutoare în privinţa propriilor nevoi. Separarea de răpitor devine tot mai grea pentru victimă, întrucât ar pierde singura relaţie pozitivă formată-cea cu răpitorul.

Împrumut la bancă pentru o bursă la Harvard
Maiorul SRI le-a mai spus procurorilor că bărbatul cu care locuia se purta urât nu numai cu ea, dar şi cu copilul ei minor. Aifer spune că escrocul ar fi încercat să stoarcă cât mai mulţi bani chiar şi de la ea. I-a spus să facă un împrumut de 38.000 de lei de la o bancă pentru a pleca la studii la Harvard, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Angajata SRI este acum anchetată în libertate de procurorii DNA, iar procesul va începe luna viitoare la Tribunalul Bucureşti.

Enan Aifer, suspendată din funcţie
Reprezentanţii SRI susţin că instituţia pe care o reprezintă a cooperat cu DNA din 2009 în cazul maiorului Enan Aifer, identificând persoanele din anturajul ofiţerului trimis joia trecută în judecată. Angajata SRI a fost suspendată pe parcursul anchetei, urmând să fie repusă în funcţie în cazul în care va fi declarată nevinovată.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite