Şapte milioane de euro se investesc pentru Catedrala din Voluntari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi localnici s-au adunat astăzi să vadă cum o macara uriaşă adusă special la Catedrala „Intrarea Domnului Iisus în Ierusalim“ din localitatea ilfoveană Voluntari a ridicat cupola central a lăcaşului de cult.

Un utilaj imens va ajuta la ridicarea cupolei de la Catedrala din Voluntari

„Cred că este un moment unic în viaţă. Este ceva imens şi nu o să mai avem ocazia de aşa ceva“, a declarat Costel, un localnic ce şi-a adus şi nepoata de 2 ani la eveniment.

Fotografii: Lucian Muntean

image

Unii au fotografiat momentul, alţii au filmat cum braţul imens al utilajului cu o capacitate de 500 de tone a ridicat cupola format din două părţi de 45 şi 20 de tone.

Utilajul a fost adus din Tulcea unde era folosit la ridicarea turbinelor pentru eoliene, iar recent s-a lucrat cu ea şi la mutarea statuilor de la Universitate.

image

„Operaţiunile se fac cu ajutorul unui calculator în care introducem datele şi orice eroare este semnalată . Astfel se evită orice greşeală de manevrare“, a declarat Florinel Radu, auto-macaragiu.

Alte şapte trailere au transportat piesele utilajului a căror montare a durat în jur de zece ore. Macaraua a avut misiunea să urce ridice turla şi cupola pe catedrala din Voluntari.

image

Turla are o înălţime de 16 metri, iar cupola 5 metri, ajungând împreună la 21 metri, cu un diametru de 9 metri. Înălţimea totală de la sol a Catedralei „Intrarea Domnului Iisus în Ierusalim“ este, după montarea turlei centrale, de 54,5 metri, mai mult decât un bloc cu zece etaje.

Închirierea unui astfel de utilaj costă câteva mii de euro pe zi. Lucrările de ridicare a cupolei au durat mai multe ore şi s-au desfăşurat fără probleme.

Însoţit de reprezentanţi ai Patriarhiei Române, primarul oraşului Voluntari, Florentin Pandele a declarat astăzi că fondurile pentru ridicarea catedralei provin din bugetul local.

image

„În ultimii trei ani s-au alocat 5 milioane şi jumătate de euro şi mai urmează încă un million şi jumătate. În total, costurilse ridică la 7 milioane de euro, dar fără picturi“, a declarat edilul. El a adăugat că proiectul mai prevede printre altele realizarea unei fântâni, a unui parc şi chiar a unui centru social.

image

Lucrările de la catedrală sunt însă de durată întrucât numai construcţia va mai dura doi ani. Constructorii spun că va fi nevoie de timp pentru uscarea tencuielii înainte de realizarea picturilor care potrivit preoţilor se pot întinde şi pe zece ani.

Pentru acoperirea pereţilor va fi folosit var vechi de zece ani care este mai rezistent, potrivit specialiştilor.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite