Sala Izvor a Teatrului Bulandra din Capitală primeşte numele lui Liviu Ciulei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Sala Izvor a Teatrului Bulandra din Capitală primeşte numele regretatului regizor Liviu Ciulei, în semn de omagiu adus de instituţia de spectacole directorului ei onorific.

"Povestea lui Liviu Ciulei se identifică cu cea a Teatrului Bulandra, în care s-a afirmat şi a creat, pe care l-a influenţat cu spiritul său în modul cel mai profund, impunându-l ca un teatru de avangardă şi de elite artistice", se arată în comunicatul instituţiei de spectacole.

"Cu Teatrul Bulandra începe şi se termină marea lui poveste artistică, al cărui Mare Arhitect Liviu Ciulei a fost şi va rămâne pentru totdeauna. Cu recunoştinţă şi iubire, Teatrul Bulandra dăruieşte Sălii Izvor numele «Liviu Ciulei». Un omagiu adus Arhitectului său", se mai arată în comunicat.

Liviu Ciulei a decedat în noaptea de luni spre marţi, la vârsta de 88 de ani, într-un spital din Munchen unde era internat din cauza mai multor afecţiuni. El va fi incinerat în oraşul german, urmând ca cenuşa să fie adusă în ţară, a declarat, miercuri, regizorul Stere Gulea, rudă prin alianţă cu Ciulei.

Regizorul Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra din Bucureşti, a declarat, marţi, că Liviu Ciulei a creat stilul acestei instituţii, dar a şi format, prin drumul pe care l-a deschis, teatrul românesc aşa cum este cunoscut în prezent.

"Pentru noi, este o pierdere îngrozitoare, nu numai pentru că (Liviu Ciulei, n.r.) este şi va rămâne director onorific, dar este creatorul acestui teatru, a creat stilul Teatrului Bulandra", a spus Darie. "El a format, prin drumul pe care l-a deschis, teatrul românesc aşa cum îl ştim astăzi", a mai spus regizorul.

Alexandru Darie a mai menţionat atunci că, dintotdeauna, de fiecare dată când a stat de vorbă cu Liviu Ciulei, a învăţat ceva de la acesta, atât ca regizor, cât şi ca director de teatru.

"Sunt convins că spiritul lui Liviu Ciulei va rămâne pentru totdeauna cu noi la Teatrul Bulandra", a mai spus Darie.

A dispărut un creator fără egal

Născut pe 7 iulie 1923, Liviu Ciulei a studiat teatrul, la Conservatorul Regal de Muzică şi Teatru din Bucureşti, iar apoi arhitectura. A debutat ca actor în 1946, jucând rolul lui Puck în "Visul unei nopţi de vară" la Teatrul Odeon din Capitală. Ulterior s-a alăturat echipei Teatrului Municipal din Bucureşti, actualul Teatru Bulandra, unde a debutat ca regizor în 1957, punând în scenă "Omul care aduce ploaia" de Richard Nash.

Cariera spectaculoasă a lui Liviu Ciulei include peste 20 de filme, la care a lucrat în calitate de regizor, actor sau scenarist, precum şi numeroase spectacole de teatru, unde şi-a pus semnătura ca regizor, scenograf sau actor, aceste producţii fiind recompensate de-a lungul timpului cu distincţii prestigioase.

La experienţa de regizor, actor, scenograf şi scenarist s-a adăugat cea de director artistic, Liviu Ciulei ocupând această poziţie, timp de zece ani, din 1963 până în 1972, pentru Teatrul Bulandra din Bucureşti, dar şi pentru Teatrul "Tyrone Guthrie" din Minneapolis.

De asemenea, Liviu Ciulei a fost profesor de teatru la două universităţi prestigioase: Columbia University şi New York University.

Printre distincţiile primite de Liviu Ciulei, se numără premiul pentru regie, la Festivalul de la Cannes, 1965, pentru "Pădurea spânzuraţilor", Globul de Cristal, la Karlovy Vary, în 1969, pentru filmul "Valurile Dunării", premiul UNITER, în 1996, premiul de excelenţă UNITER, 2001, premiul de excelenţă în cinematografia română, 2002.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite