Raluca Grosescu a adus studiul comunismului în şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul educaţional coordonat de Raluca Grosescu, O istorie a comunismului în România, prin care s-a introdus în şcoli cursul opţional despre regimul totalitar, a câştigat locul I la competiţia Gala Premiilor în Educaţie.

Alexandra Anton este copilul care ajută copii

Din cauza atenţiei foarte mici pe care o avea studierea comunismului în şcoli în România anului 2006, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a propus crearea unui manual de liceu despre istoria regimului totalitar din ţara noastră.

„Comunismul este o etapă importantă din istorie, la fel ca Evul Mediu, Antichitatea şi, în consecinţă, trebuie studiat în şcoli”, a spus Raluca Grosescu, reprezentantul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.

Raluca a adăugat că societatea actuală este încă foarte marcată de lucrurile sedimentate în perioada comunismului, precum neîncrederea în instituţiile statului sau neparticiparea la viaţa publică.

Comunismul „science fiction”

Pentru Raluca, recuperarea trecutului înseamnă însă şi un efort suplimentar de a identifica felul în care trecutul defineşte prezentul. „Studiezi comunismul ca să ştii ce trebuie să elimini. Nu ai cum să renunţi la poverile trecutului fără să ştii contextul în care acestea au apărut”, a mai spus tânăra.

Proiectul despre comunism în care Raluca Grosescu a pus mult suflet a debutat în 2007 şi a cuprins cursuri, concursuri de eseuri, de artă grafică şi un manual de liceu.

Manualul al cărui coautor este chiar ea abordează teme precum Distrugerea societăţii civile, Monopolul ideologic, economia, viaţa cotidiană, rezistenţa şi disidenţa în timpul regimului. Acesta este însoţit de un DVD, intitulat O zi la Televiziunea Română în 1988, cu emisiuni difuzate în cele două ore de program de postul public.

„Pentru liceeni pare un adevărat science fiction ceea ce învaţă la orele opţionale despre comunism. Unii se prăbuşesc de râs, li se pare de neînţeles, pentru că se raportează la societatea în care trăiesc. Sunt cu toţii conştienţi însă de răul pe care l-a presupus această perioadă”, a mai spus Raluca.

Astfel, nu mai puţin de 2.000 de elevi au optat, în anul şcolar 2008-2009, pentru cursul opţional “O istorie a comunismului în România”, şi 3.500 în anul şcolar 2009-2010.

Cursuri de formare pentru profesori

Unul dintre părţile proiectului este Şcoala de vară de la Sâmbăta de Sus, unde au participat zeci de elevi  implicaţi în concursurile de eseuri şi desene ale institutului, precum „Elev în comunism” sau „Ce înseamnă comunismul în România”.

De asemenea, sute de profesori care le predau elevilor de liceu cursul opţional despre comunism au beneficiat de pregătire. De anul trecut, proiectul O istorie a comunismului în România este finanţat de Comisia Europeană.

Raluca van Staden a inventat senzorii pentru depistarea cancerului

Profil:

Data naşterii: 5 decembrie 1977, Bucureşti
Studii: Doctor in Ştiinte Politice, Universitatea Paris X Nanterre, 2010, a absolvit un master în Ştiinte Politice, Universitatea Marne la Valée, Paris, în 2002
şi Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea Bucureşti, în 2001

Experienţă: Director Departament Politici Publice si Parteneriate, Institutul de  Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER)- martie 2010- prezent. Coordonator Departament Documentare şi Cercetare, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România, 2006-2010. Membru al comitetului de redacţie al revistei La Nouvelle Alternative, 2005 - prezent. Jurnalist la Radio France Internationale, Paris, 2002 – 2004

Întrebări şi răspunsuri?
-Ce alte prgrame intenţionaţi să realizaţi?

 -Anul acesta vom investi într-un portal cu surse video, cu fotografii şi text despre comunism pentru elevi”, a spus Raluca.
-În ce proiecte veţi investi cei 10.000 de euro câştigaţi la competiţia organizată de Fundaţia „Dinu Patriciu”?
-„În special în cursuri de formare cu profesorii de istorie”, a mai spus tânăra.

Înscrie-te la Gala Premiilor în Educaţie!

Fundaţia „Dinu Patriciu“ recompensează oamenii, proiectele şi organizaţiile cu impact semnificativ asupra sistemului educaţional din România. Înscrierile la Gala Premiilor în Educaţie au loc până la 27 septembrie.

Pentru a intra în competiţie, trebuie să vă creaţi un cont pe site-ul www.premiileineducatie.ro, să completaţi online formularul de concurs şi să-l trimiteţi prin poştă la adresa Fundaţiei „Dinu Patriciu“: B-dul Mircea Eliade nr. 2, sector 1, Bucureşti România, cod poştal 012013. Sub mesajul

„Când premiem educaţia, o facem mai puternică!“, fundaţia oferă premii în valoare totală de 250.000 de euro. Câştigătorii vor fi anunţaţi la 27 octombrie, la Palatul Parlamentului.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite