Mii de oameni s-au îmbulzit azi-noapte pentru a intra la Muzeul Antipa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de oameni au format azi-noapte cozi de peste o sută de metri pentru a vizita gratuit exponatele din Muzeul Antipa. Instituţia care s-a redeschis anul trecut pentru public într-o nouă structură a fost vedeta Nopţii Muzeelor.

Muzeul Antipa s-a pregătit în mod intens pentru Noaptea Muzeelor, programul acestuia debutând chiar de vineri, la ora 21.30, când 20 de copii s-au mutat pentru o noapte în instituţia care găzduieşte faimosul schelet de Deinotherium gigantissimum, lângă care micuţii au spus poveşti, s-au jucat şi au dormit, relatează Mediafax. Un cap imens de Deinotherium, o reproducere a scheletului real aflat în interiorul muzeului, a fost amplasat, pe un postament, chiar la intrarea în instituţie, pe scări, stârnind şi mai mult interesul oamenilor, care s-au îmbulzit să-l vadă.

În jurul orei 21.00, pentru a asigura protecţia celor câteva mii de oameni adunaţi la Muzeul Antipa, dar şi la Muzeul de Geologie - unde se formase o coadă de câteva sute de persoane -, jandarmii au montat cordoane de separare pe stradă.

Spre deosebire de Muzeul Antipa şi Muzeul de Geologie, la Muzeul Ţăranului Român - unde este prezentată expoziţia "Dobrogea între pământ şi mare, amprenta timpului şi a omului", organizată sub egida Ambasadei Franţei - oamenii au putut intra mai uşor, fără a sta la coadă.

Alte puncte de atracţie pe harta muzeelor bucureştene sâmbătă noapte au fost şi Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR), dar şi Muzeul George Enescu, unde de asemenea s-au format cozi de câteva sute de persoane, care au aşteaptat să ia parte la activităţile pregătite de cele două instituţii.

Peste drum de MNAR, la Biblioteca Centrală Universitară, erau câteva zeci de persoane care aşteaptă să meargă în turul gratuit al instituţiei pregătit special pentru acest eveniment.

Câteva sute de metri mai departe, tot pe Calea Victoriei, un număr mare de vizitatori intrau şi ieşeau din Muzeul Naţional de Istorie a României, unde se putea vedea exponatele din Tezaurul Istoric şi Lapidarium, dar şi expoziţia"Cadourile familiei Ceauşescu", organizată special pentru această noapte.

Un alt punct de mare interes a fost un obiectiv care s-a alăturat în premieră anul acesta Nopţii Muzeelor - Foişorul de Foc, în care se află Muzeul Pompierilor. Câteva sute de persoane au stat la coadă pentru a vedea exponatele din celebrul turn şi pentru a observa de sus panorama oraşului. La intrarea în Foişorul de Foc, doi tineri pompieri îmbrăcaţi în costume de paradă i-au întâmpinat pe vizitatori, în timp ce vizavi era parcată o maşină de pompieri care a atras la rândul său privirile curioşilor.

Foarte căutat a fost ieri seară şi cimitirul Bellu, care şi-a pus "straiele de sărbătoare": sute de vizitatori au început să se plimbe pe aleile luminate cu lumânări, pe trasee pregătite de administraţia cimitirului.

Programul de la cimitirul Bellu dedicat Nopţii Muzeelor este organizat în jurul dramaturgului I.L. Caragiale şi a arhitectului Ion Mincu, anul acesta împlinindu-se 100 de ani de la decesul acestora. În acest sens, în capela mare a cimitirului a fost amenajată o expoziţie comună care le este dedicată, iar în mijlocul capelei trona un portret al lui Barbu Bellu, ministru al Cultelor în 1862 şi ministru al Justiţiei în 1863, cel care a donat terenul unde a fost amenajat cimitirul.

"Noaptea Muzeelor" a avut loc ieri în Capitală, fiind implicate 27 de instituţii, dintre care unele, precum Muzeul Minovici de Artă Veche Apuseană, Biblioteca Naţională, Şcoala Centrală şi Foişorul de Foc, s-au alăturat în premieră evenimentului.

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes care se află deja la a opta ediţie şi este sărbătorit de aproximativ 3.000 de muzee din Europa, dintre care circa 100 sunt din România. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internaţional, coordonând desfăşurarea Nopţii Muzeelor în ţară.

Noaptea Muzeelor are loc în fiecare an sâmbăta, în jurul datei de 18 mai - Ziua Internaţională a Muzeelor.

Citeşte şi:

Noaptea Albă a Galeriilor

"Noaptea Muzeelor" la Antipa a început vineri: 20 de copii au dormit lângă scheletul de Deinotherium

Cultură pe pâine la „Noaptea Muzeelor”. Vezi aici ce a pregătit fiecare instituţie culturală pentru eveniment şi harta acestora

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite