Marius Tudosiei a reinventat băcănia cu dichis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce a fost biochimist, jurnalist şi om de marketing, Marius a transformat gătitul de plăcere într-un brand de calitate, la Băcănia Veche.

Citiţi şi

Marcela Andrei face teatru în numele copiilor

Pe Bulevarul Barbu Văcărescu, la numărul 49, în spatele unei porţi din fier, se ascunde o băcănie mică, în care intri adulmecând mirosul de pâine coaptă. Aici, băcan e Marius Tudosiei, cel care şi-a amenajat magazinul cu dulceţuri, mirodenii, uleiuri şi vinuri fine, aşa cum le găseai odinioară în prăvăliile de mahala din Bucureşti. Numai că aici te simţi ca acasă şi poţi comanda bucate alese.

Zacusca de la Băcănia Veche este făcută în casă

Este fan Jamie Oliver

„Eu am gătit de când mă ştiu, mi-a plăcut să mănânc bine şi ca să mănânc bine nu am găsit în oraş, aşa că m-am apucat să-mi pregătesc singur ce-mi pofteşte inima“, povesteşte Marius, în timp ce pregăteşte o tartă cu somon. Poartă un şorţ de bucătărie aşa cum au ucenicii lui Jamie Oliver şi ocoleşte atent oasele subţiri şi albe, înlăturând părţile nedorite. Câţiva dovlecei proaspeţi ajung felii pe o răzătoare, apoi îmbibaţi cu un praf de sare.

image

„Mi-aş dori să pot prezenta toate astea într-o emisiune TV şi mă gândesc chiar la o campanie, aşa cum a avut celebrul Jamie Oliver“, spune el. Clopoţelul de la uşă anunţă vizitatori. Băcanul îi întâmpină pe fiecare cu zâmbete şi le spune cum să folosească un fir de lemongrass.

Pâinea cu seminţe de la Băcănia Veche

Pâine cu hribi şi biscuiţi cu ghimbir

S-a născut în Dersca, Botoşani, într-o familie mare. Fiu de preot, Marius a crescut cu patru femei, două surori, mama şi bunica, şi a avut de la cine să fure reţete. A urmat Liceul Sanitar şi, pentru că locuia cu sora lui, a fost nevoit să înveţe să gătească.

„În copilărie, tocmeam oameni la muncă, care aveau nevoie de o masă caldă. Ţin minte că numai la noi primeau şi mic dejun, din care nu lipsea laptele cu cacao“, îşi aminteşte bucătarul. Nu mai ştie însă ce a gătit prima oară, dar nu a uitat ce a gătit prima dată împreună cu fiul lui, Luca, de 2 ani. „Am făcut curry, pe care Luca l-a mâncat fără reţineri“, spune Marius.

image

Pâinea cu hribi sau biscuiţii cu ghimbir se găsesc numai la Băcănia Veche, iar dacă vă pofteşte inima după un humus puteţi face comandă la băcan, pe Facebook.

„Nu gătesc întotdeauna după reţete şi nu mereu mi-a reuşit. De exemplu, să faci salata de verzituri e complicat, pentru că trebuie să existe un echilibru. Când faci salata cu susai, păpădie, urdă şi untişor, în orice proporţii le-ai pune, iese. Trebuie uscate foarte bine înainte”, descrie Marius. Felurile asiatice sunt preferatele băcanului pentru că sunt uşoare. „Ăia nu-s proşti că mănâncă toate drăciile alea!”, spune el cu umor.

Marius Tudosiei şi tarta de somon cu dovlecei

„Când vine vorba de salata de boeuf, eu intru în categoria disperaţilor”, spune despre mâncarea pe care nu o refuză niciodată. „Cred foarte tare în lucrurile simple şi de aceea nu cred că în bucătărie trebuie să fac feluri sofisticate, ci delicioase”, este crezul lui. „Diferenţa vine din chestii minore“, adaugă Marius. „O salată de sfeclă roşie, fiartă în borş acru, tăiată în bucăţele şi prăjită în ulei cu usturoi este o delicatesă“, recomandă gastronomul.

Pentru puiul cu smântână, Marius era să se bată cu un bucătar din Bucureşti: „Nu puteam să accept ce mi-a dat el şi l-am trimis la bucătărie să verifice comanda. În Bucureşti, puiul se serveşte cu sos de smântănă, la Botoşani, se fierbe în smântână“.

Întrebări şi răspunsuri

Unde se mânâncă în Bucureşti cea mai bună pizza, dar fructe de mare?

La Capriciosa, bucătarii respectă reţeta tradiţională, iar la restaurantul Mesogios găsiţi cele mai apetisante fructe de mare. Prăjiturile cele mai bune le face arabul Fadel.

Cum ai ajuns în Bucureşti?

Cu repartiţie. Am lucrat doi ani la Institutul de Endocrinologie „C.I. Parhon“. A fost o experienţă interesantă.

Ce-i place

I-ar plăcea să stea în Alonisos din Grecia, iar în România îi place la Sibiu. „Este un oraş liniştit, curat, frumos“, spune Marius. E fan mojito şi are acasă un frigider car face gheaţă pisată pentru cocktail-uri.

Ce nu-i place

„Nu-mi place lumea care e din ce în ce mai rea“, declară bucătarul.

Profil

Născut. 12 august 1975, Dersca, judeţul Botoşani
Studii. Liceul Sanitar, Facultatea de Jurnalism
Familie. Necăsătorit şi are un fiu, Luca

image
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite