Marcela Andrei face teatru în numele copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţă la Teatrul de Copii „Ion Creangă“ de 30 de ani, Marcela Andrei îşi educă elevii şi-i înveseleşte pe copii prin metoda jocului în teatru, a conversaţiei şi râsului.

Originară din Cluj, actriţa a dat de trei ori la Teatru, pe vremea când erau şase locuri la fete, la facultatea din Târgu-Mureş, secţia română. A vrut să studieze Psihologia, dar chiar în acel an s-a desfiinţat facultatea. La o serbare a recitat „Toporaşi“ de Magda Isanos şi i s-a deschis pofta pentru teatru. „Mi-a plăcut şi am dat admiterea de trei ori“, a mărturisit Marcela.

„În perioada cât m-am pregătit pentru teatru am făcut un curs de artă fotografică, iar după ce am absolvit facultatea, m-au repartizat la Satu Mare. Prin 1981-82 am dat concurs la Teatrul din Capitală“, povesteşte actriţa. A debutat la „Ion Creangă” cu rolul unei adolescente în „Cădere liberă“, de Colin Mortimer. Cel mai mult i-a plăcut să-l joace pe Dick din „Micul Lord”. A urmat Dorotheea din „Vrăjitorul din Oz”, Michiduţă şi iepurele Teofil din „Magazinul cu jucării“. În stagiunea actuală, Marcela îşi face apariţia pe scenă costumată în Hopa-Mitică din piesa „Când jucăriile spun pa“, unde cântă live pentru prima dată.

Terapie prin joacă

De 10 ani, Marcela Andrei joacă pentru copiii bolnavi din spitale. „Clinic clown“, proiect adus de olandezi în România, înseamnă opt actori cu condiţie fizică care împart bucurie copiilor ţintuiţi de boală la spitalul „Marie Curie“ sau la Fundeni.

„Suntem opt actori şi lucrăm în cuplu. Eu fac echipă cu Daniel Tudorică şi trebuie să avem o oarecare disponibilitate pentru acest tip de exprimare“, explică actriţa. „Mergem 10 ore pe lună la secţia de Oncologie şi la cea de Arşi. Avem nasul roşu, fără vopseluri şi alte «artificii» şi facem pantomimă. Nu trebuie să-i facem pe copii să râdă, ci doar să zâmbească pentru că mulţi sunt operaţi şi nu au voie“, a precizat Marcela.

„Creşte prin teatru“

Pe lângă rolurile care o solicită la teatru, Marcela se dedică în fiecare duminică după-amiază, alături de Florina Luican, „Clubului micului actor“, iar în decembrie a încheiat primul atelier de artă dramatică care a constat în exerciţii de stimulare a abilităţilor de comunicare, autocontrol, expresivitate şi limbaj ale copiilor în cadrul proiectului „Creşte prin teatru“. „Vor fi trei module a câte 12 ateliere fiecare. Ideea este ca cei mici să socializeze prin această metodă, să respecte opinia celuilalt, rolul lor şi să colaboreze în grup“, a spus pedagogul.

Marcela şi-a creat propria metodă de lucru, împrumutând cunoştinţe şi de la alţi pedagogi. „Un băieţel va fi  statuie, iar cel de lângă el va trebui să spună ce reprezintă pentru el şi aşa mai departe. Aşa vom crea o legătură“, este unul dintre exemplele de exerciţii ale profesoarei.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost cea mai spectaculoasă apariţie scenică?

În spectacolul „Terra II“ eram extraterestru şi zburam. Aveam un ham ca paraşutiştii şi am fost atârnată de podul scenei şi am jucat în aer.

La spectacole copiii se implică, sunt emoţionaţi şi chiar dau ordine actorilor. Ce vă spun când sunteţi pe scenă?

Când am fost iepuraşul Teofil, strigau: «Nu te du pe acolo! Fugi, că vine piticul uriaş!». Şi atunci imprevizez. Trebuie să urmez textul, dar încerc să-i mulţumesc şi atunci am spus: Să o iau pe acolo, sau pe dincolo, şi mă uitam în ambele părţi, urmând firul poveştii bineînţeles.

Ce-i place

Îi place sportul. „Am fost gimnastă categoria I înainte de Facultate. Mişcare şi dans am făcut tot timpul“, spune Marcela.

Ce nu-i place

Mizeria, sărăcia şi minciuna. „Nu suport să-i văd pe oamenii bătrâni săraci, cerşind la colţ de stradă şi neputincioşi. Mi se face rău“, declară actriţa.

Profil
Născută. 23 februarie 1954, Braşov
Studii. Institutul de Teatru Târgu Mureş, 1980. Are grad de militar, locotenent
Familie. Are un fiu, Ştefan


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite