Limbajul secret al vameşilor şpăgari din Portul Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţeaua care controla mărfurile care intrau în Portul Constanţa, protejată de secretarul general al MAI, Laurenţiu Mironescu, şi de senatorul PDL Mircea Banias, îşi crease un limbaj codificat pentru a comunica despre şpăgile pe care urmau să le încaseze.

Probele strânse până acum la dosar de procurorii DNA scot la iveală fapte incredibile despre corupţia care domnea în Portul Constanţa.

Cei 29 de acuzaţi din „gruparea Containerul" au primit mandate de arestare

Contrabandiştii interogaţi au mărturisit că erau obligaţi să dea şpăgi indiferent dacă marfa avea documente legale sau nu, potrivit Realitatea TV.  

În urma zecilor de dosare de interceptări, anchetatorii au descoperit chiar şi termenii pe care membrii reţelei îi foloseau pentru a desemna mita.

Astfel, termenul „sendviş“ era considerat echivalentul unei şpăgi de 1.000 de euro, în vreme ce „amendă“ desemna suma care trebuia plătită pentru trecerea unui container prin port. Alţi doi termeni care desemnau mita în limbajul cifrat al reţelei erau „palmă“ şi „gâlgâială“.

29 de arestaţi în dosarul „Containerul“

Într-o altă mărturie şocantă dată în dosar, un contrabandist a povestit că a dat şpăgi după ce a reclamat official corupţia din port încă din 2008, dar a văzut că nu se întâmplă nimic, aşa că şi-a imaginat că şpăgile erau încasate cu acordul autorităţilor.

El a mai precizat că şpaga minimă era de 1.000 de euro pentru mărfurile cu acte valabile.

Toţi cei 29 de acuzaţi din „gruparea Containerul“, inclusiv fostul secretar general de la Interne Laurenţiu Mironescu, au primit mandate de arestare preventivă în urmă cu două zile.

DNA: Senatorul Banias are interdicție să părăsească țara

După zeci de ore de percheziţii şi de audieri, procurorii DNA emiseseră ieri 29 de mandate de reţinere pe numele celor care ar fi „construit“ o reţea care „privatizase“ Portul Constanţa. Ei au atacat cu recurs măsura arestării preventive, urmând să apară din nou în faţa magistraţilor marţea viitoare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite