Kovesi, despre demisia Monei Pivniceru: Era o chestiune formală, demisia este un act unilateral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general, Codruţa Kovesi, a declarat, joi, că în cazul votului privind demisia din magistratură a Monei Pivniceru, era o chestiune formală, fiind vorba de un act unilateral, precizând că nu a fost vorba de "tensiuni" în timpul şedinţei.

Procurorul general, Codruţa Kovesi, a declarat, joi, că în cazul votului privind demisia din magistratură a Monei Pivniceru, era o chestiune formală, fiind vorba de un act unilateral, precizând că nu a fost vorba de "tensiuni" în timpul şedinţei.

"Era o chestiune formală, demisia este un act unilateral. Poţi doar să iei act de o demisie, la fel cum este şi în cazul pensionării, s-a votat. Mai departe, procedurile care trebuie să urmeze nu sunt în competenţa Ministerului Public", a spus Codruţa Kovesi.

Judecătoarea Bîrsan, anchetată pentru mită în excursii în Extremul Orient, atenţionată că are telefoanele interceptate!

Ea a precizat, la ieşirea din sala de şedinţe a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că discuţiile vor fi reluate la ora 13.30.

Întrebată dacă a fost o şedinţă tensionată, procurorul general a spus că nu a fost vorba de "tensiuni".

"A fost o discuţie despre cvorumul de azi, pentru că în momentul în care se lua act de demisia doamnei Pivniceru nu mai era cvorum pentru celelalte puncte de pe ordinea de zi", a declarat Codruţa Kovesi, precizând că era extrem de important ca joi să se deruleze audierile pentru judecătorii care s-au înscris pe posturile vacante de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Kovesi a subliniat că şedinţa a continuat în cvorumul prevăzut de lege.

Întrebată dacă se vehiculează nume ale eventualilor înlocuitori ai lui Pivniceru în CSM, Kovesi a spus că nu au fost astfel de discuţii.

UPDATE Pivniceru: "A fi magistrat nu e un privilegiu". CSM i-a dat verde să devină ministru

Premierul Victor Ponta a plecat, în jurul orei 12.30, de la CSM, dar a anunţat că se întoarce, precizând că este bucuros că joi a fost întrunit cvorumul Plenului Consiliului şi că Mona Pivniceru poate fi numită ministru al Justiţiei.

Primul ministru a spus că va merge la şedinţa de Guvern şi va aştepta decretul preşedintelui de eliberare din funcţia de magistrat a Monei Pivniceru şi publicarea acestuia în Monitorul Oficial.

"Sunt bucuros că a fost cvorum, că Mona Pivniceru va putea să fie chiar de azi ministru al Justiţiei", a spus Ponta.

Premierul a precizat că sunt multe probleme de rezolvat la Ministerul Justiţiei, printre care bugetul ministerului pe anul viitor, intrarea în vigoare a Codului de procedură civilă, obligaţiile asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, joi, de demisia Monei Pivniceru din CSM şi din funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Preşedintele CSM, Alina Ghica, a anunţat că după redactarea hotărârilor, documentele vor fi trimise preşedintelui, care urmează să emită decretul de eliberare din funcţia de magistrat a Monei Pivniceru.

După emiterea decretului de eliberare din funcţie, Mona Pivniceru poate fi numită ministru al Justiţiei. Propunerea premierului ca Mona Pivniceru să preia conducerea Ministerului Justiţiei ar urma să fie trimisă preşedintelui, care va emite decretul de numire.

Premierul Victor Ponta a declarat, după decizia Plenului CSM, că procedura de numire a Monei Pivniceru la Justiţie poate continua după ce hârtiile de la CSM pleacă spre Preşedinţie.

Şedinţa Plenului CSM a început cu discuţii aprinse, după ce a fost propusă suplimentarea ordinii de zi cu luarea în discuţie a posibilităţii aplicării în cazul Monei Pivniceru a unei prevederi legale potrivit căreia poate fi amânată plecarea acesteia din ICCJ.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), discuţiile în cadrul şedinţei Plenului CSM au început ca urmare a faptului că preşedintele Consiliului a pus în discuţie suplimentarea ordinii de zi cu posibilitatea termenului de 30 de zile de preaviz în cazul Monei Pivniceru.

Preşedintele AMR a precizat că din partea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu exista o cerere expresă de acordare a unui preaviz, nefiind astfel motivată suplimentarea ordinii de zi cu propunerea preşedintelui CSM.

"În principiu, legea prevede un termen de 30 de zile în beneficiul instituţiei la care s-a înregistrat demisia persoanei respective pentru că, fiind vorba de o decizie unilaterală (demisia), se consideră că ar putea interveni în orice moment şi că ar putea exista lucrări neterminate de către persoana care îşi înaintează demisia", a explicat preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România.

Reprezentanţii AMR au susţinut că CSM a încercat să găsească un "artificiu legal" prin care au urmărit amânarea demisiei efective a Monei Pivniceru.

Totodată, o judecătoare, care a spus că este "din teritoriu" şi că de două zile aşteaptă şedinţa CSM, a intervenit la începutul şedinţei şi a susţinut că Mona Pivniceru a fost nevoită să îşi dea demisia din magistratură, fiind împiedicată detaşarea ei de la instanţa supremă la Ministerul Justiţiei.

Fostul preşedinte al AMR Viorica Costiniu a spus că premierul trebuie să fie foarte conştient de faptul că numirea Monei Pivniceru ca ministru al Justiţiei înseamnă de fapt numirea unui ministru independent.

După mai multe discuţii tensionate, membrii Plenului CSM au votat hotărârile prin care au luat act de demisiile Monei Pivniceru din CSM şi din funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Deciziile au fost apoi anunţate de preşedintele CSM, Alina Ghica.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite