Fertilizare in vitro gratis pentru 800 de cupluri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu 1 iunie, în jur de 800 de cupluri care nu pot avea copiii pot accesa gratuit programul de feritilizare in vitro al Ministerului Sănătăţii, a anunţat astăzi ministrul Sănătăţii Cseke Attila.

„În România există 19 unităţi sanitare publice şi private în care se realizează proceduri de fertilizare in vitro. În mod cert, programul se va derula în cele două centre din unităţile sanitare de stat, respectiv Maternitatea Giuleşti şi Spitalul Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca“, a declarat ministrul specificînd că şi unităţile private pot alege acest program însă nu vor solicita coplată de la pacient.

Mai citiţi:

30 de ieşence aşteaptă subvenţia de la stat pentru a fi fertilizate in vitro

Beneficiarii trebuie să îndeplinească anumite criterii, printre care: femeia trebuie să aibă vârtsa între 14 şi 40 de ani, cuplul să fie căsătorit de cel puţin doi ani, cel puţin un membru al cuplului trebuie să aibă cetăţenie română şi să aibă statutul de asigurat de cel puţin 24 de luni, şi niciunul dintre membrii cuplului să nu aibă copil în viaţă. De asemenea, fertilizarea se realizează cu ovule şi spermatozoizi prelevate doar de la cuplul beneficiar.

În acest an, bugetul programului de fertilizare in vitro este de 4 milioane de lei, ministerul va aloca în jur de 1.500 de euro pentru o singură procedură pe cuplu în două etape: în primă fază se va achita procedura în valoare de aproximativ 1.200 de euro, iar în cazul în care se va finaliza cu o naştere, centrul va primi şi o bonificaţie de 300 de euro.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite