EXCLUSIV Familia bătrânului călcat de tramvai ieri dă Primăria în judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Copiii pensionarului susţin că nu este normal să existe semafoare defazate, pe aceeaşi trecere de pietoni. Ştefan Baciu a fost zdrobit ieri de tramvaiul 32 pe Calea Rahovei, în momentul în care traversa pe o zebră unde există semafoare diferite pentru carosabil şi pentru şină.

MAI CITIŢI ŞI:

ACCIDENT GRAV Un pensionar de 74 de ani a fost călcat de tramvai. A murit după jumătate de oră

Cei doi fii ai bătrânului în vârstă de 74 de ani au fost astăzi să ridice cadavrul tatălui de la morga Institutului Naţional de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici“, unde a fost dus după incidentul petrecut ieri-dimineaţă.

În ciuda vârstei înaintate, Ştefan Baciu se ţinea bine pe picioare şi mergea deseori singur în zonă pentru a face piaţa sau la control medical. El locuia împreună cu unul dintre copiii săi într-un apartament de pe strada Petre Ispriescu, la doar câteva sute de metri de locul unde s-a petrecut tragedia.

image

Semafoarele de la trecerea de pietoni de pe Calea Rahovei unde s-a petrecut accidentul sunt defazate. Foto: Lucian Muntean

CITEŞTE ŞI: Tramvaie vechi ca-n Bucureşti, în toată ţara nu găseşti: peste 30 la sută dintre ele ar trebui scoase definitiv din circulaţie

Semafoarele sunt defazate
Ieri-dimineaţă bătrânul era singur acasă, fiul său fiind plecat la serviciu în momentul în care pensionarul a ieşit din casă. Se pare că mergea la un control medical. „Era pasibil de cancer la plămâni şi în ultimul timp se simţea mai bine. Este posibil să fi fost la medic, pentru că avea aparatul de tensiune la el“, a declarat, pentru „Adevărul de Seară“, nepotul acestuia, Alexandru Mihai Baciu.
Când a ajuns în dreptul trecerii de pietoni de pe Calea Rahovei din apropiere de intersecţia cu strada Bârcă bătrânul s-a angajat în trecere pe culoarea verde a semaforului, după cum spun unii dintre martori. Când a ajuns la jumătatea bulevardului, semaforul s-a făcut roşu, cu toate că celelalte două semafoare de pe margini au rămas pe verde. Acesta din mijloc care este montat de o parte şi de alta a liniilor de tramvai funcţionează independent de cele de pe margine şi culoarea sa se schimbă pe senzori, în momentul în care vehiculul se apropie de zebră.

image

Accidentul s-a petrecut ieri-dimineaţă, în jurul orei 10.30. Foto: Mediafax

Bătrânul nu a mai apucat să vadă că trece neregulamentar şi fost  izbit puternic de vehiculul pe şine, care venea dinspre Piaţa Rahovei către Sebastian. El a intrat în stop cardio-respirator. La faţa locului s-au deplasat cei de la SMURD care au încercat să-l resusciteze preţ de mai multe zeci de minute, dar fără niciun rezultat. „S-a intervenit şi cu o maşină de descarcerare pentru a reuşi să-l scoatem de acolo. I s-au aplicat manevre de resusciatere dar nu a mai putut fi stabilizat. S-a declarat decesul la faţa locului în jurul orei 11.00“, a spus doctorul Bogdan Opriţa, purtătorul de cuvânt al SMURD.

Încă un astfel de semafor, în Crângaşi
Azi-dimineaţă, oamenii din zonă erau încă şocaţi de ce s-a întâmplat şi spuneau că semaforul acesta induce în eroare pe toţi care traversează pe acolo. „Este foarte periculos. În plus, refugiul de tramvai este foarte îngust şi dacă te prinde roşu la mijlocul străzii, pot să dea maşinile peste tine“, a spus Maria Moise, care locuieşte în cartier.

image

În timp ce nepoata lui Ştefan Baciu, doamna Tinca, aprinde o lumânare în locul unde a murit unchiul ei, o fată a fost la un pas de a fi lovită de tramvai. Foto: Lucian Muntean

La locul incidentului a venit şi nepoata lui Ştefan Baciu, Tinca Hubăr, care a aprins o lumânare pentru unchiul ei. „Am văzut la televizor ce s-a întâmplat. Este revoltător“, a spus femeia. De altfel, familia lui Ştefan nu vrea să lase lucrurile aşa şi sunt decişi să dea Primăria în judecată. „„Tata nu traversa niciodată pe roşu şi ne spunea şi nouă să trecem regulamentar. Din câte am înţeles de la martori, el i-ar fi făcut semn vatmanului să oprească, ştiind că el a început traversarea pe verde. De unde să ştie tata, la aproape 80 de ani, că semaforul este pe senzori? O să dau Primăria în judecată pentru asta“, a declarat Nelu Baciu, unul dintre fiii pensionarului.

image

Mihai Alexandru Baciu, cu poza bunicului în mână. Foto: Lucian Muntean

În Bucureşti mai există încă un astfel de semafor pe linia tramvaiului 41, în apropiere de Piaţa Crângaşi.

Potrivit reprezentanţilor RATB, vatmanul care l-a lovit pe Ştefan Baciu lucrează de 15 ani în cadrul Regiei şi şi-a luat liber după accident pentru a putea trece peste această dramă.



București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite