EXCLUSIV Şoferiţa BMW-ului care a accidentat mortal patru bolnavi: „Părinţii mei au făcut credit ca să ajutăm familiile victimelor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Andreea Enache, studenta de 20 de ani care a fost implicată într-un tragic accident de circulaţie, înainte de Sărbători, în urma căruia au murit patru oameni, s-a decis să vorbească. Aceasta a acordat un interviu în exclusivitate reporterilor Adevărul de Seară, în care explică cum s-a produs carnagiul şi mărturiseşte ce sacrificii financiare face pentru a ajuta rudele celor patru pacienţi care au murit pe drumul dinspre spital,

Andreea Enache, studenta la ASE în Capitală, cea care se afla la volanul aututorismului ce a spulberat o ambulanţă BGS, la sfârşitul anului trecut, este cercetată în calitate de învinuit în acest caz. Atunci patru bolnavi şi-au pierdut viaţa printre fiarele contorsionate ale ambulanţei, tragedie despre care fata a aflat după ore bune de la spitalizare.

CITEŞTE ŞI:

JUSTIŢIE DE ROMÂNIA/Vezi aici cum ucide un şmecher cu BMW o tânără şi este salvat de expertiza tehnică

image

"Mult mai târziu am aflat despre tragedia celor din ambulanţă. Nu pot să înţeleg ce s-a întâmplat nici acum. Nu mergeam cu viteză, nu am făcut nimic necugetat. Pare totul un coşmar din care nu pot să mă trezesc. De când am aflat, îmi este foarte greu, tragedia aceasta a lăsat urme adânci nu numai în sufletul familiilor îndoliate, ci şi în al meu", ne-a declarat Andreea, care se află acum sub îngrijirea unui psiholog.

A rămas cu traume

Fata nu a rămas doar cu sechele fizice, ci şi psihice. Trece brusc de la o stare la alta, vorbind fie foarte precipitat, fie tace nejustificat şi începe să plângă.
 
 Îi este încă greu să rememoreze momentul accidentului de care nu se consider vinovată. "Îmi amintesc că mă apropiam de intersecţia cu Bulevardul Basarabia. Circulam în coloană, cu viteză redusă, 30-40km la oră, maxim. Cu aproximativ 150 metri de intersecţie, în faţa mea cineva a frânat brusc şi la rândul meu am frânat. De aici nu îmi mai aduc aminte nimic. Regret foarte multe... Nici nu ştiam ce s-a întâmplat, cu cine m-am lovit, de ce lumea era agitată în jurul meu, de ce au venit să mă vadă oameni pe care nu îi văzusem până atunci", povesteşte fata.


 
 A dat de două ori examen pentru permisul auto

image

 Tot Andreea ne-a mai mărturisit că pentru a obţine permisul de conducere a fost nevoită să dea examenul de două ori. “Stiu că se fac speculaţii cu privire la faptul că aveam permisul abia obţinut. Conduceam foarte atent, tocmai pentru că eram începătoare, iar maşina nu era a mea, ci a lui Mircea (n.r logodnicul ei).

 
 Acum, în aşteptarea procesului, tânăra se aşteaptă să primească pedeapsa cea mai mică. Inevitabil va fi obligată la plata unor daune pentru victimele accidentului, motiv pentru care s-a angajat, deşi starea ei de sănătate este alterată.

Deşi are o situaţie financiară precară, tatăl Andreei a contractat un credit de 5.000 de lei pentru a plăti expertiza tehnică a BMW-ului Foto: Mircea Păun

image

Tânăra şoferiţă spune că a fost foarte afectată şi de "marturiile mincinoase” ale unor aşa-zişi martori la accident, care susţin că a fost pusă de prietenul ei, sosit la locul faptei, să simuleze durerile din urma impactului. “Nu mi-a spus nimeni <<prefă-te că te doare!>>. Imediat după accident, la maşină mea a venit un domn, nu-l cunosc, participant la trafic, care îmi spunea să rezist, că vine Salvarea. Aveam dureri cumplite şi el probabil văzuse asta”.  
 
 Totodată, şoferiţa a ţinut să clarifice şi alte speculaţii făcute pe seama valorii maşinii pe care o conducea la doar 20 de ani. “Nu sunt nepoată de parlamentar, părinţii mei locuiesc la ţară, unde am şi urmat şcoala gimnazială. Nu mă deranjează faptul că am fost stigmatizată numai pentru că maşina pe care o conduceam era o marcă străină. Îmi pare rău că aceste exagerări au loc pe fondul unei tragedii pe care nimeni nu a dorit-o”, spune tânăra. Ea a mărturisit că imediat după tragedie, familia ei a făcut un împrumut în bancă, pentru a plăti atât expertiza tehnică, cât şi pentru a ajuta rudelor celor decedaţi în accident.
 

Avocatul Mihai Olariu, cel care o reprezintă pe Andreea Enache a povestit, într-un interviu pentru Adevărul de Seară, cum evoluează dosarul în care este cercetată clienta sa.


  Mihai Olariu, avocat

image


 Ce doriţi de la acest caz?
 
Ca avocaţi, nu ne dorim altceva decât ca Andreea să beneficieze de un proces corect, atât în fază de urmărire penală, cât şi în faza judecăţii. A existat o puternică presiune mediatică asupra organelor de cercetare penală, pigmentată cu detalii tendenţioase : şoferiţa începătoare a unui bolid de lux, nepoată de parlamentar, “prefa-te că te doare, vine salvarea” se încearcă influenţarea martorilor de către avocaţii Andreei Enache” etc.  Toate aceste informaţii eronate aruncate pe piaţa mediatică sunt de natură a influenţa, chiar subliminal, organele de cercetare. Trebuie însă să apreciez faptul că până la acest moment, organele de urmărire penală, de la poliţie până la parchet, şi-au exercitat atribuţiile foarte corect.
 
 S-a scris că aţi încercat să dezinformaţi presa, afirmând că Andreea Enache nu este inculpată, deşi împotriva ei se începuse urmărirea penală.
 
Îmi menţin afirmaţia. Urmărirea penală începe cu privire la faptă, adică în rem”. Urmărirea penală reprezintă o fază a procesului penal, şi nu trebuie confundată cu acţiunea penală. La acest moment, Andreea Enache nu are calitatea de inculpat, ci doar de învinuit. O chestiune strict procedurală, ca să fiu mai clar, ceea ce scuză probabil ziariştii care au comis această eroare. În urmă cercetărilor efectuate în cursul urmăririi penale, se va stabili care este gradul de vinovăţie a fiecăruia dintre participanţii la trafic.   
 
Aţi încercat să contactaţi martorii?
 
Am încercat să contactăm toate persoanele care au suferit în accident. La rugămintea Andreei şi a familiei ei, unul din avocaţii noştri a luat legătura cu aceste persoane în scopul de a vedea cu ce îi putem ajuta vis a vis de cheltuielile deja efectuate cu înmormântarea, cu spitalizarea, etc. într-o prima fază au fost deschişi la propunerea noastră, total dezinteresată, după care au refuzat comunicarea. Într-un ziar am citit ulterior că firma bgs acuza ne acuză de faptul că încercam să influenţăm martorii, şi că ei ar fi plătit acestora anumite sume în scopuri umanitare.

 Consideraţi că Andreea Enache a fost singura vinovată de accident?

Ceea ce consider eu este irelevant. Ceea ce contează cu adevărat este ceea ce rezultă din probele administrate în cursul procesului, atât în faza de urmărire penală, cât şi în faza judecăţii. Ceea ce pot adăuga este că din partea noastră nu va exista nicio piedică în desfăşurarea rapidă a cercetărilor. Andreea nu s-a prevalat de starea sa şi s-a prezentat de fiecare dată când a fost citată, mai mult, a acceptat să plătească ea expertiză tehnică, astfel încât procesul să se desfăşoare cu celeritate.
 
 
 
  

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite