Dezbatere „Adevărul de Seară”: PRO sau CONTRA eutanasierii maidanezilor? 9 soluţii pentru a scăpa de câinii de pe străzile Bucureştiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lipsa unei legislaţii bine puse la punct, în indolenţa autorităţilor care se prefac a căuta în fiecare an soluţii, cu „ajutorul” proprietarilor de câini care aruncă puii în stradă pe motiv că nu au cu ce să-i ţină, maidanezii Capitalei se înmulţesc. Şi, odată cu ei, şi coada celor care-şi tratează muşcăturile la Institutul „Matei Balş”.

Autoritatea pentru Supravegherea Animalelor, singura instituţie abilitată cu rezolvarea maidanezilor dispune de doar trei hingheri.

În plus, bugetul acestei instituţii, propus iniţial de primarul general al Capitalei Sorin Oprescu la 17, 2 milioane de lei a fost redus de consilierii generali la 2,2 milioane de lei. Primarul declara, în urma acestei reduceri bugetare că banii nu ajung nici pentru hrana câinilor din adăposturi, nicidecum pentru sterilizare sau crearea de noi adăposturi. Tot el declarara, atunci când o femeie a fost ucisă de o haită de maidanezi că o soluţie ar fi crearea unui nou adăpost la Fundulea: „Este vorba de un teren de 14 hectare care va avea o capacitate de 10.000 – 15.000 de locuri”.

Doar că primarul şi-a făcut planuri neconsultându-i pe consilierii locali din Călăraşi şi s-a dovedit că aceştia i-au refuzat primarului cedarea terenului. Oricum, potrivit actriţei Monica Davidescu, aceasta nu ar fi fost o soluţie.

„Se va face turism cu câini plimbaţi în condiţii proaste din Bucureşti la Fundulea. Se va stopa definitiv adopţia, pentru că drumul până acolo împiedică acest lucru, câinii vor fi ţinuţi în condiţii extrem de proaste, cu costuri enorme, dar nu în beneficiul câinilor. De ce nu au dat curs proiectului  cu protectorii zonali, nu ştiu. Ar fi cheltuit doar o dată pentru ţarcuri, dar nu ar mai fi cheltuit pe benzină, angajaţi, directori, lumină, apă, mâncare, întreţinere auto. Cred că Fundulea va deveni un lagăr de  exterminare, un covor sub care să se arunce gunoiul!”, a declarat actriţa.

Soluţii de la Cuţu Cuţu

Marcela Pisla de la Asociaţia Cuţu Cuţu propune o listă de nouă soluţii pentru a rezolva problema câinilor străzii. Pisla declară că aceste soluţii trebuie aplicate simultan, timp de cinci ani.

1. Sterilizarea tuturor câinilor cu stăpân fără pedigree din toată ţara, din oraşe şi din comune. Ei sunt sursa principală a câinilor de pe stradă, căci puii sunt aruncaţi pe stradă la fătare. Cine nu doreşte să sterilizeze, trebuie să plătească o taxă, devenind prin acest mod mult mai responsabil.

Fiecare localitate trebuie să emită hotărâri de consiliu care să oblige şi să aloce de la buget o anumită sumă pentru sterilizarea gratuită a câinilor cu stăpân (pentru persoanele lipsite de posibilităţi financiare).

2. Sterilizarea şi reteritorializarea tuturor câinilor fără stăpân blânzi.

3. Adăpostirea tuturor câinilor reclamaţi şi crearea unei comisii care să investigheze cauzele agresivităţii

Motivele din care au muşcat - pentru că fuseseră bătuţi, pentru că erau bolnavi, aveau pui, erau în haită sau pur şi simplu sunt agresivi prin natură, atacând fără cauză. Cei care au muşcat datorită unor conjuncturi trebuie să fie trataţi, sterilizati, şi, după caz, să fie propuşi spre adopţie ori reteritorializaţi. (Dacă dispare conjunctura ei nu mai sunt agresivi. Aceşti câini trebuie oferiţi spre adopţie mai ales pentru pază, fiind foarte dinamici şi vigilenţi).

4. Recensământul tuturor câinilor

În acest moment nu există o bază de date cu maidanezii din Capitală, astfel încât nu se ştie în mod clar câţi sunt pe străzi.



Ieri, Adevărul de Seară v-a prezentat argumentele vedetelor şi politicienilor pro şi contra eutanasierii.

image


5. Propunerea spre adoptie a tuturor câinilor de pe stradă şi din adăposturi Aceasta presupune fotografierea tuturor câinilor de pe stradă cu ajutorul protectorilor de zona şi a celor din adaposturi. Acesta fotografii pot fi postate pe internet. Prima condiţie ca cineva să-i adopte este să-i vadă.

6. Ţarcuri temporare în instituţiile publice şi în jurul blocurilor
Acestea vor fi mobile şi vor funcţiona până când patrupedele vor fi adoptate.

7. Serviciile de stat pentru câini trebuie conduse de către cei mai buni specialişti: manageri sau iubitori de animale 

Serviciile nu trebuie conduse de către oameni politici în mod direct. Politicienii sunt neexperimentati, au studii în alte domenii, tratează cel mai adesea problema simplist, populist, cu superficialitate şi agresivitate, spune Marcela Pisla.

8. Identificarea (prin microcipare) şi înregistrarea tuturor câinilor, cu şi fără stăpân, într-o bază unică de date, naţională.
Astfel încât, pe baza microcipului, să fie identificată persoana care abandonează câinii şi să fie pedepsiţi conform legii.

9. Activităţi de informare şi de educare a opiniei publice (prin mass-media, campanii, conferinţe), este absolut necesară.

„Orice alte metode: eutanasia, simpla adăpostire nu dau niciodată roade, decât nesemnificative şi pe termen scurt”, a mai spus reprezentanta Asociaţiei Cuţu-Cuţu. Ea a mai adăugat că celelate ţări au scăpat de problema maidanezilor printr-o lege care îi obligă pe proprietarii de animale să îi sterilizeze. „Curţile oamenilor este principal sursă de maidanezi. La fiecare şase luni aceştia aruncă 6-7 pui în stradă. E adevărat că nu o fac în văzul lumii şi fenomenul nu este foarte vizibil”, a mai explicat Pisla.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite