VIDEO Copiii dispăruţi vor fi găsiţi mai uşor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De astăzi este operaţional mecanismul “Alertă Răpire Copil”, care permite diseminarea rapidă a informaţiilor despre minorii dispăruţi.

Copiii răpiţi ar putea fi găsiţi de poliţie mult mai repede printr-un sistem de alertă denumit „Alertă răpire Copil”.

Mecanismul va permite Poliţiei ca, prin intermediul presei şi a altor canale de comunicare  în masă,să îi informeze pe cetăţeni despre identitatea dispărutului şi a posibilului infractor în aproximativ 3 ore de la momentul primirii sesizării de răpire.

A fost prezentat un nou sistem de alertă pentru copiii răpiţi

Astfel, cei care cunosc informaţii despre caz vor putea oferi anchetatorilor date relevante în cel mai scurt timp, apelând numărul de urgenţă 112.

Noul sistem realizat de Inspectoratul General al Poliţiei în parteneriat cu parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Centrul Român pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi Sexual ”Focus” are ca principal scop obţinerea de informaţii de la populaţie imediat ce s-a produs răpirea unui minor.

Practic, în aproximativ 3 ore de la sesizarea unei răpiri, cetăţenii vor putea afla informaţii despre cazul respectiv, pentru a ajuta astfel Poliţia cu detalii. Mecanismul presupune practic diseminarea foarte rapidă a informaţiilor despre identitatea copilului răpit şi a suspecţilor către 47 de parteneri, printre care  mass-media şi companii de panotaj outdoor  sau astfel  încât societatea să poată ajuta la găsirea minorilor. 

Sistemul este complementar activităţilor specifice ale poliţiei şi parchetetului în cazul răpirii unui copil şi se declanşează doar în cazul în care persoana răpită are sub 18 ani, există martori care susţin că este răpire sau există indicii că dispariţia că viaţa sau sănătatea copilului este în pericol.

Oficialii IGPR estimează că implementarea acestui sistem va duce la soluţionarea tuturor cazurilor de răpire, procentul fiind la ora actuală pe 96-97%.

Din datele IGPR, la începutul acestui an existau 347 de minori dispăruţi, dintre care 76 au sub 10.În luna aprilie a acestui an existau 310 cazuri de răpiri dintre care 73 erau minori sub 10 ani. Marea majoritatea sunt cazuri de părăsire de domiciliu.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite