Capitala, sufragerie urbană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

14 cabinete de arhitectură au prezentat, ieri, Planul Integrat de Dezvoltare Urbană. Proiectul presupune reamenajarea centrului Capitalei ca o „sufragerie cu 39 de camere urbane“.

Schimbarea la faţă a centrului Bucureştiului

Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) a fost elaborat după patru ani de discuţii şi proiecte. Acesta presupune realizarea unei reţele pietonale în centrul Bucureştiului ce asigură accesul la monumentele şi zonele vechi, precum şi o reţea de parcări de diferite mărimi, piste pentru biciclete şi spaţii verzi.

Strategia pentru centrul Bucureştiului costă şase milioane de euro şi a fost câştigată de consorţiul ASUB în urma unui concurs de proiecte, organizat de Primăria Generală. Propunerea arhitecţilor nu a fost validată încă deoarece a fost depusă în instanţă o contestaţie. Este vorba despre societatea Proiect Bucureşti, ocupanta locului al doilea în finala competiţiei.

Două poduri peste Dâmboviţa

Pieţele ocupate acum de parcări vor fi reamenajate cu parcări subterane şi multietajate ce vor prelua maşinile şi vor elibera spaţiul pentru oameni. „Spaţiul pe care ne-am concentrat este pe traseul Piaţa Victoriei - Parcul Carol, de la nord la sud, şi Piaţa Operei - Centrul Civic (cu fostul cartier evreiesc), de la est la vest", a declarat Mario Kuibuş, unul dintre arhitecţii câştigători. O altă măsură de reamenajare propusă de specialişti este reabilitarea a 23 de străzi şi iluminarea cu un sistem nou al monumentelor. 

Reintegrarea Podului Mircea Vodă şi a Podului Calicilor în zona centrală a oraşului reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte. De asemenea, Curtea Sticlarilor va fi îmbunătăţită cu vegetaţie şi, transformată într-un complex special,  va deveni Curtea Meşteşugarilor. Printre propunerile specialiştilor se numără remodelarea spaţiului urban public de la Sala Palatului şi construirea unui centru cultural şi a unui parcaj subteran în zona Uranus. Alături de îmbunătăţirea obiectivului Piaţa de Flori s-a schiţat şi reconfigurarea nodului de transport în comun Universitate - Piaţa Rosetti, iar Parcul Izvor va fi reconstruit pe niveluri. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite