Trecerile de pietoni inteligente, instalate de o firmă de apartament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma Sea Estero Construct SRL a fost singurul participant la licitaţia organizată de Primăria Capitalei din iulie 2009. Ea a primit peste 5,5 milioane de euro pentru instalarea a 64 de zebre.  

Primăria Capitalei a montat în urmă cu trei luni trecerile de pietoni „inteligente“ pe mai multe străzi periculoase din Bucureşti.

Mai citeşte şi:

Vedeţi cum funcţionează o trecere de pietoni de 86.000 de euro!

Zebrele au sisteme de avertizare vizuală, adică panouri, indicatoare şi marcaje luminoase ce se aprind în momentul în care pietonii vor să traverseze.

Municipalitatea a atribuit contractul pentru montarea trecerilor de pietoni, fără licitaţie electronică, firmei Sea Estero Construct SRL.

Nefiind niciun fel de concurenţă, societatea comercială a impus condiţiile contractuale: a cerut 5.506.506 de euro pentru montarea trecerilor de pietoni, iar primăria a plătit fără să stea pe gânduri.

Firma câştigătoare, nou înfiinţată

Sea Estero Construct SRL este deţinută de cetăţeni italieni şi a fost înfiinţată cu doar trei luni înainte de preluarea contractului de la Primăria Capitalei, în aprilie 2009.

Firma are sediul social într-un apartament de pe Strada Schitu Măgureanu, iar la numărul de fix care apare pe desfăşurătorul licitaţiei de atribuire nu răspunde nimeni.

Potrivit reprezentanţilor Brigăzii Rutiere, aceste sisteme hi-tech au fost montate pe străzile periculoase cu multe accidente rutiere, cu scopul de a le diminua.

„Au fost alese zonele cu punctele negre, rezultate din analiza statisticilor accidentelor cu victime pe fondul neacordării priorităţii de trecere pietonilor, cât şi pe arterele de penetraţie în Capitală“, se arată într-un comunicat emis de Poliţia Rutieră.

Zebrele solare iresponsabilizează şoferii

Totuşi, oamenii legii recunosc că zebrele solare sunt mai ineficiente decât semafoarele.

„Aceste zebre sunt mai bune decât trecerile obişnuite pentru pietoni, dar nu mai eficiente decât semafoarele care reglementează traversarea conform culorilor afişate“, potrivit Poliţiei Rutiere.

De asemenea, un alt dezavantaj identificat de poliţişti este faptul că şoferii devin mai iresponsabili odată cu montarea acestor treceri de pietoni.

„Un dezavantaj ar fi faptul că în situaţia în care semnalizarea rutieră se defectează, şoferii obişnuiţi cu sistemele luminoase ar putea considera că nu se află niciun pieton în traversare“, mai spune Brigada Rutieră.

Defecţiuni la trei luni de la instalare

La doar trei de la montare, o astfel de trecere de pietoni inteligentă, situată pe Şoseaua Bucureşti – Târgovişte, s-a stricat.

Becurile aferente se aprind încontinuu, nu doar atunci când un pieton vrea să traverseze strada.

„Zebra de la intersecţia cu strada Dirijorului s-a defectat. Şoferii nici nu mai ţine cont de ea. E chiar mai rău decât înainte pentru că acum au impresia că nu e nimeni pe trecere“, a spus, ieri, Aneta Scorbureanu, o pensionară care locuieşte în zonă.

Şi conducătorii auto se plâng de aceste treceri. „Nu sunt bune pentru că au o lumină foarte puternică şi deranjează la ochi“, a precizat Vasile Răvăşilă, taximetrist.

Citiţi mâine, în „Adevărul“, cine se află în spatele firmei de apartament

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite