Vedeţi cum funcţionează o trecere de pietoni de 86.000 de euro!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trecerile de pietoni luminoase, în valoare de 5,5 milioane de euro, au început să nu mai funcţioneze corect. Senzorii unei zebre solare, ce ne-a costat 86.000 de euro, se activează mult prea uşor, chiar şi atunci când nu există pietoni care vor să traverseze, iar şoferii au ajuns să le ignore.

Primăria Capitalei a montat 64 de treceri de pietoni „inteligente“ pe mai multe străzi periculoase din Bucureşti. Poreclite deja de către şoferi pomii de Crăciun, zebrele au sisteme de avertizare vizuală, adică panouri, indicatoare şi marcaje luminoase ce se aprind în momentul în care pietonii vor să traverseze.

Practic, trecerile au senzori de mişcare care se activează când cineva se apropie la mai puţin de cinci metri de ele.

Licitaţie cu o singură firmă
Pentru montarea trecerilor de pietoni solare, S.C. Sea Estero Construct SRL a primit de la Primăria Bucureşti 5.506.506 de euro. Contractul a fost atribuit de către Administraţia Străzilor fără licitaţie electronică, pentru că firma italiană a fost singurul participant.

image

Pe Şoseaua Bucureşti-Târgovişte, o trecere de pietoni solară s-a defectat deja.  Foto: Marian Vilău

Accidentele nu s-au rărit
Potrivit reprezentanţilor Brigăzii Rutiere, aceste sisteme hi-tech au fost montate pe străzile periculoase cu multe accidente rutiere, cu scopul de a le diminua. „Au fost alese zonele cu punctele negre, rezultate din analiza statisticilor accidentelor cu victime pe fondul neacordării priorităţii de trecere pietonilor, cît şi pe arterele de penetraţie în Capitală“, se arată într-un comunicat emis de Poliţia Rutieră.

Cu toate acestea, zebrele care au costat cât un apartament fiecare nu au dus la reducerea drastică a accidentelor rutiere. De exemplu, după montarea noilor sisteme de avertizare pe strada Theodor Pallady, în luna mai a acestui an, numărul accidentelor nu a scăzut pe această arteră.

Nu dau siguranţă
Privite cu amuzament la început, zebrele solare au devenit recent o sursă de nervi atât pentru şoferi, cât şi pentru pietoni. „La intersecţia Şoseaua Bucureşti-Târgovişte cu strada Dirijorului se aprind luminiţele alea încontinuu, indiferent dacă trec pietonii sau nu. Şoferii nici nu mai ţin cont de ele“, a spus, ieri, Aneta Scorbureanu, o pensionară care locuieşte în zonă.

Rolul de prevenire a accidentelor este atins cu greu de investiţia de milioane de euro. „Este un pas în plus faţă de trecerile normale, dar tot nu mă simt mai în siguranţă când trec strada. Şoferii nu ţin cont de ele şi merg cu viteză pe aici. Cred că era mai bine să pună semafoare“, susţine Petruţa Moc, care locuieşte în cartierul Băneasa.

Şi conducătorii auto se plâng de aceste treceri. „Nu sunt bune pentru că au o lumină foarte puternică şi deranjează la ochi“, a precizat Vasile Răvăşilă, taximetrist.

TRIMITERE
Aflaţi cine a obţinut contractul de 5, 5 milioane de euro în Adevărul de Seară de astăzi

Luminiţele alea se aprind încontinuu, indiferent dacă trec pietonii sau nu. Şoferii nici nu mai ţin cont de ele
Aneta Scorbureanu
pensionară


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite