Enoriaşele vin cu masca la biserică pentru a se feri de porcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Isteria imunizării i-a cuprins cel mai mult pe bătrâni, deşi doctorii spun că tinerii sunt cei mai vizaţi de virus. Aceştia au luat cu asalt centrele de vaccinare. Singurii care nu se tem de gripă porcină sunt preoţii, care spun că virusul nu rezistă în locaşuri sfinte.

CITIŢI ŞI: Cazurile grave de gripă nu sunt la pensionari ci la persoanele cu vârstă medie

Unde vă puteţi vaccina de mâine

Peste 3.000 de bucureşteni s-au vaccinat ieri, iar medicii estimează că numărul este cel puţin la fel de mare şi astăzi. Mulţi dintre ei ne-au spus că au luat decizia după ce au aflat de moartea „cârcotaşului“ Toni Tecuceanu, care a murit în urma unor complicaţii provocate de gripa porcină. „Cred că dacă nu murea Toni Tecuceanu nu mă vaccinam. Dar părea un bărbat sănătos şi m-a speriat gândul că aş putea păţi la fel“, a declarat Grigore Alexa, în vârstă de 56 de ani.

În afară de centrele care au fost deja deschise, bucureştenii se vor putea vaccina de mâine şi la Institutul „Cantacuzino“, la Institutul de Sănătate Publică şi în Pasajul Universităţii.

Şi Primăria Capitalei a anunţat că mâine va deschide 18 centre de vaccinare.

„Tinerii sunt mai inconştienţi, de aceea nu se vaccinează“

Majoritatea celor care au venit în ultimele zile să se vaccineze sunt pensionari. „Cred că cei mai în vârstă sunt mai conştienţi şi mai temători, tinerii însă sunt mai inconştienţi şi mizează pe tinereţe“, a explicat fenomenul unul dintre medicii din echipa de vaccinare de la „Matei Balş“. 

Specialiştii spun că cele mai expuse categorii nu sunt pensionarii, ci persoanele cu vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani. Şi mai expuşi sunt cei care frecventează sau lucrează în locuri aglomerate. Astfel, elevii, studenţii, medicii, funcţionarii publici, lucrătorii din transportul în comun şi cei din supermarketuri, dar şi cei care lucrează în marile fast-food-uri, au şanse mai mari să contacteze virusul.

Cu excepţia elevilor şi a medicilor, niciuna dintre aceste categorii nu a luat vreo măsură specială pentru a se proteja. „Copiii până în 16 ani nu pot fi vaccinaţi, dar în şcoli s-au făcut dezinfecţii iar elevii sunt monitorizaţi. Medicii au acces la vaccin şi se pot imuniza oricând, cu ei a început campania de vaccinare, plus că ei cunosc mai bine regulile de prevenire“, spun specialiştii. Reprezentanţii Primăriei Capitalei spun că angajaţii municipalităţii se pot vaccina, începînd de luni, la sediul instituţiei.

Funcţionarii nu au altă metodă de a preveni infectarea în afară de vaccin şi de respectarea regulilor de igienă. Angajaţii supremarketurilor şi fast-food-urilor nu iau nicio măsură specială. „Nu port mască pentru că am înţeles că virusul se transmite chiar dacă ai mască. Suntem însă mai atenţi la igienă“, a spus Gabi, un tânăr care lucrează la KFC.

Preoţii dau asigurări că virusul nu rezistă în locuri sfinte

Credincioşii din Capitală nu-şi lasă sănătatea  doar în grija divinităţii aşa că unii dintre ei obişnuiesc să vină la slujbă cu mască medicală pe faţă. “Ştiu că virusul se ia mai repede acolo unde este multă lume aşa că prefer să vin cu masca la biserică”, a spus Maria Nedelcu, o enoriaşă care a participat astăzi la slujba de la Biserica “Sf. Petru şi Pavel” de pe strada Olari. Purtând mască pe faţă.

Preotul bisericii este însă de părere că într-un locaş sfând virusul nu are ce căuta. “În primul rând ne-am îmbolnăvi noi preoţii pentru că bem din acelaşi pocal cu enoriaşii şi mai ales pentru că ne împărtăţim ultimii. Dar un virus de acest fel  nu are cum să reziste în sângele şi trupul Domnului”, i-a asigurat pe credincioşi  preotul Antoniu Ciocoiu. 

Pro şi contra vaccinării

Vaccinul împarte lumea medical în două părţi, unii sunt de acord alţii nu cu vaccinarea.
“Oamenii trebuie să conştientizeze pericolul la care se expun pentru că acest virus poate să ucidă. Cu toţii trebuie să înţelegem că vaccinarea este singura modalitate de prevenire a acestue gripe. Dintr-o sută de persoane care se îmbolnăvesc numai două fac forme severe care duc la deces. Nu se ştie însă niciodată care sunt acele două persoane. Ţin să precizez că vaccinul nu are efecte adverse puternice, aşa cum se vehiculează”, a spus Adrian Streinu - Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

 “De mii de ani se moare din cauza gripei de orice tip. De fapt se moare din cauza complicaţiilor în cazul unui organism şubred. Eu nu sunt de acord cu vaccinurile împotriva oricărui tip de gripă. Cred că o alimentaţie corectă şi vitaminele sunt adevăratul vaccine.. De asemenea, spălarea pe mâini tradiţională este suficientă, nu este necesară o dezinfectare specială pentru că un astfel de virus se transmite pe calea aerului”, a spus Dan Blendea, directorul Spitalului “Sfinţii Constantin şi Elena” din sectorul 2. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite