Patrimoniul Capitalei „plânge“ la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Masacrarea arhitecturală a Bucureştiului a devenit motiv de expoziţie fotografică în capitala Franţei, unde se încearcă o sensibilizare internaţională faţă de această problemă.Evenimentul „Bucarest, la mal-aimée“ („Bucureştiul neiubit“) nu a avut parte de nicio reacţie din partea autorităţilor din România, responsabile cu protecţia monumentelor.

Citiţi şi

Continuă demolările la Casa legionarilor din strada Gutenberg

Opt fotografi români şi un francez încearcă prin proiectul „Bucarest, la mal-aimée”, sprijinit de ambasada Franţei din România, să atragă atenţia francezilor asupra patrimoniului urban bucureştean.

"Bucureştiul neiubit", în expoziţie la Paris

Iniţiatorul expoziţiei este artistul Ferrante Ferranti, cel care i-a invitat pe românii Cosmin Gogu, Lucian Muntean, Loredana Brumă, Adrian Bulboacă, Camil Iamandescu, Şerban Mestecăneanu, Sergiu Mihăescu şi Dan Pierşinaru să imortalizeze arhitectura Bucureştiului aflată în pericol. Imaginile cu imobilele aflate „pe moarte“ sunt la Institutul Cultural Român (ICR) din Paris până la 24 octombrie.



„Sunt foarte ataşat de România, ţară în care merg în mod regulat din 1992. La revenirea mea în Bucureşti, după aproape cinci ani de absenţă, am constatat cât de mult se degradase situaţia din cauza construcţiilor noi şi a scandalurilor legate de zona imobiliară“, a spus Ferranti, legat de ideea acestei expoziţii. „M-am întristat din cauza acestei situaţii, care transformă oraşul mai mult ca nicidoată într-unul «neiubit», a adăugat el.

La Bucureşti, vernisajul a avut loc anul trecut, în luna septembrie. „Am venit la Paris pentru sensibiliza şi publicul de aici, pentru a-l face să apere unul dintre oraşele cele mai atrăgătoare din Europa“, a spus Ferrante Ferranti.

"Bucureştiul neiubit", în expoziţie la Paris

El a subliniat faptul că ar fi păcat ca un oraş ca Bucureştiul să aibă soarta unor aşezări urbane pentru care nu se mai poate face nimic, amintind de cartierul parizian Marais, care era gata-gata să fie demolat, şi de oraşul Basel, Elveţia, care a fost distrus. 
Contraste de arhitectură în Bucureşti, fotografie de Lucian Muntean

Contraste de arhitectură în Bucureşti, fotografie de Lucian Muntean

„Bucureştiul, împărţit în felii orizontale“
Unul dintre fotografii selectaţi de organizatorul priectului este Lucian Muntean, fotoreporter la "Adevărul". El a realizat 20 de fotografii alb-negru cu un aparat nemţesc din 1937. „Am lucrat şase luni pentru acest proiect, colindând practic tot oraşul şi alegând zone care să se potrivească temei: contrastul între clădirile din beton şi sticlă şi cele de secol XIX, specifice Bucureştiului de altădată“, spune artistul. Imaginile realizate de Lucian Muntean sunt înguste, adevărate felii orizontale, aşa descrie artistul arhitectura oraşului.

Vezi AICI Interviu video cu artiştii participanţi la lansarea albumului „Bucarest, la mal-aimée“

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite