Lenin cu chip de femeie, în Piaţa Presei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana Ciocan, artist vizual şi asistent la Universitatea de Artă din Bucureşti, a realizat o statuie a revoluţionarului bolşevic Vladmir Ilici Lenin. Lucrarea este una neconvenţională, din polistiren, având chipul artistei, şi va fi instalată pe locul vechii statui a fostului lider sovietic, în Piaţa Presei Libere.

CITIŢI ŞI

LENIN „RESUSCITAT“ ÎN PIAŢA PRESEI LIBERE

Vechea statuie din bronz a lui Lenin, realizată de Boris Caragea şi dezvelită la 21 aprilie 1960, a fost dărâmată cu macaraua, la 3 martie 1990. Această „onoare“ i-a revenit lui Gheorghe Gavrilescu, macaragiu şi victimă a represiunilor de la Braşov din 1987, povestea lui fiind prezentată de „Adevărul“ în decembrie anul trecut.

image

Replica statuii lui Lenin va avea trei metri înălţime, fiind aşezată pe un soclu de 1,5 metri. Postamentul folosit este cel pe care a fost amplasat monumentul turnat în bronz de Boris Caragea. „Lenin“-ul lui Caragea avea şapte metri înălţime şi cântărea cinci tone.

Muzeul figurilor comuniste

Montarea statuii în faţa Casei Presei Libere este începutul unui proiect iniţiat de Ioana Ciocan, „Ciocan vs. Ulianov“, proiect ce va avea ca finalitate crearea unui muzeu al statuilor comuniste, de care artista ar vrea să se ocupe personal. Ulianov este de fapt numele de familie al liderului sovietic, „Lenin“ fiind un pseudonim.

Lucrarea va fi amplasată temporar în faţa fostei Case a Scânteii. Ideea îi aparţine în totalitate artistei, ea reuşind să obţină aprobarea de la autorităţile locale pentru acest proiect.

„«Ciocan vs. Ulianov» este un demers artistic care se alătură manifestărilor comemorative legate de sfârşitul comunismului în Europa de Est. Seria de evenimente a debutat la New York, cu Performing «Revolution in Central and Eastern Europe», şi a continuat cu impresionantul proiect «Euro Domino Berlin», care a reiterat căderea Zidului Berlinului. Proiectul meu este un manifest împotriva negării istoriei. Ne place sau nu, comunismul a amprentat definitiv mentalul social al Estului. E un demers împotriva ignoranţei, nu o comemorare a lui Boris Caragea, autorul statuii originale, sau a lui Lenin“, a explicat Ioana Ciocan.

Statuie din polistiren

Bucureşteanca a început lucrul la acest proiect în primăvara anului trecut. Materialele pe care le foloseşte sunt neconvenţionale. „Mănâncă-mă“, una dintre lucrările artistei, a fost realizată din alimente şi a avut succes, fiind expusă în urmă cu câteva luni la Galeria Galateea din Capitală.

Pentru „Lenin“, Ioana Ciocan a folosit în mare parte polistiren. Costurile pentru această operă sunt de ordinul câtorva mii de euro, fondurile fiind suportate integral de artistă.

Monumentul care a tronat mult timp în Piaţa Scânteii zace, în prezent, aproape de Palatul Mogoşoaia, alături de cel al lui Petru Groza. „Detronarea“ lui Lenin a avut loc după Revoluţia din 1989. Sculptura originală fusese realizată în urma topirii statuii ecvestre a lui Carol I.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite