Bucureşti: Lenin „resuscitat“ în Piaţa Presei Libere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioana Ciocan, artist vizual şi asistent la Universitatea de Artă Bucureşti, este autoarea unei replici a statuii liderului sovietic Vladimir Ilici Lenin. Monumentul va fi amplasat marţi, pe soclul unde a stat până în 1990 statuia turnată în bronz şi realizată de Boris Caragea.

Montarea statuii în faţa Casei Presei Libere este începutul unui proiect iniţiat de Ioana Ciocan, care va avea ca finalitate crearea unui Muzeu al Statuilor Comuniste, de care artista ar vrea să se ocupe personal.

Mai citeşte:

Lenin cu chip de femeie, în Piaţa Presei

„După 20 de ani de la căderea comunismului consider că România este pregătită pentru un asemenea demers.

Muzee de acest gen există în Ungaria, Cehia, Germania şi Polonia, ţări care au ales să nu şteargă pur şi simplu o istorie de 50 de ani“, a spus artista.

Proiectul aparţine în totalitate Ioanei Ciocan, ea reuşind să obţină aprobarea de la autorităţile locale pentru amplasarea statuii pe locul unde a stat „Leninul“ lui Boris Caragea. Statuia are trei metri înălţime, artista declarând că nu este finalizată. „Am ţinut secret locul unde se află statuia acum şi nu vreau să dezvălui prea multe despre ea, până nu va fi montată“, a declarat Ioana Ciocan pentru „Adevărul de Seară“.

Unde este „Leninul“ original

Monumentul care a tronat mult timp în Piaţa Scânteii stă, în prezent, aruncat pe un câmp, în curtea Palatului Mogoşoaia, alături de cel al lui Petru Groza. Acest lucru s-a întâmplat după revoluţia din 1989.

Sculptura originală fusese realizată în urma topirii statuii lui Carol I. „Inima statuii este din polistiren, iar corpul monumentului este confecţionat din materiale neconvenţionale, pe care nu vreau sa le dezvălui încă“, a spus artista. Lucrarea va fi amplasată temporar pe soclul vechi din fosta piaţă Scânteii.

„A costat câteva mii de euro, din fonduri proprii“, după cum afirmă realizatoarea.
Ioana Ciocan lucrează la statuie din primăvara anului trecut, ea fiind şi autoarea unei lucrări inedite „Mănâncă-mă”, care a fost expusă în septembrie la Galeria Galateea.

După ce a studiat în Anglia şi Danemarca, bucureşteanca este de părere că se mai poate face ceva aici şi s-a întors la universitatea unde a studiat, fiind în prezent, asistenta profesoruli , Nicolae Alexi, la catedra de grafică.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite