Închisoarea Doftana a fost scoasă la vânzare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale nu au bani să întreţină clădirea. Fostul penitenciar, devenit muzeu în timpul comunismului, este acum scos la vânzare, după ce a ajuns într-o stare avansată de degradare

Citiţi şi:

Terenul de sub Penitenciarul Timişoara e vânat de afacerişti

Primul penitenciar privat din România

Închisoarea a fost construită în 1895 de regele Carol I şi este cunoscută pentru faptul că într-o celulă a stat şi Nicolae Ceauşescu pentru o perioadă de timp. Tot aici au fost închişi unii dintre cei mai periculoşi infractori din România.
În 1970, Ceauşescu a făcut-o muzeu. Elevii comunişti din timpul socialismului au devenit pionieri în fostul penitenciar.
Până în ’89, a fost întreţinută bine, existând mereu bani de la „centru” pentru reparaţii. După Revoluţie, ea a intrat în administrarea Primăriei Telega. Din acest moment lucrurile au început să meargă prost pentru clădirea ridicată în urmă cu un secol după model belgian.

„Aştept oferte”
Nimeni, nici Ministerul Culturii, nici administraţia locală nu a mai investit niciun pentru ban pentru consolidarea edificiului istoric.
„Primăria nu are bani de întreţinere. Ce să faci cu 500 de mii buget local anual? Nu ajung nici să plătesc întreţinerea“, se plânge primarul din localitate, Ilie Gheorghe.
Acum, edilul aşteaptă oferte din partea potenţialilor investitori. „Aştept oferte. Oricine doreşte să facă un hotel, o grădină de vară sau orice cu condiţia să păstreze arhitectura, pentru că este totuşi clădire istorică, este bine-venit. Dacă nu se face nimic, o să ajungă într-un stadiu şi mai avansat de degradare şi o să fie şi mai greu de consolidat“, a subliniat edilul din Telega.

Nicio investiţie în ultimii 21 de ani
Din ’89, de când a trecut în administraţia locală, clădirea nu a mai fost consolidată. Până atunci era foarte bine întreţinută de comunişti, care o transformaseră în muzeu. După Revoluţie ea a căzut pradă hoţilor de fier vechi. Printre cei închişi de-a lungul timpului în închisoarea Doftana s-au aflat: Gheorghe Gheorghiu Dej, Nicolae Ceauşescu, Corneliu Zelea Codreanu, Horia Sima sau Richard Wurmbrand.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite