Primul penitenciar privat din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Ionescu se pregăteşte de inaugurarea pensiunii de lux pentru vârstnici
Mircea Ionescu se pregăteşte de inaugurarea pensiunii de lux pentru vârstnici

Administraţia Naţională a Penitenciarelor agreează ideea, însă deocamdată aşteaptă schimbarea legislaţiei.

Mai citiţi:

Se fac cărţile pentru locul Penitenciarului de pe Popa Şapcă

Omul de afaceri timişorean Mircea Ionescu, fostul director al Romtelecom, filiala Timiş, plănuieşte să construiască prima închisoare privată din România. Ionescu susţine că este o idee de afacere cât se poate de bună pe timp de criză. Singurul inconvenient este legislaţia actuală, care nu permite încă punerea în practică a ideii.

„Deocamdată, eu am încercat să vorbesc cu mai mulţi pentru a vedea cine îmi poate aproba aşa ceva. Dar e o aşa o bâlbâială, nu înţelegi nimic. Se aşteaptă schimbarea legislaţiei. Statul nu are bani să facă, iar condiţiile sunt proaste, stă puşcăria în centrul oraşului. Ar fi simplu să încheie un contract pe 15-20 de ani cu un partener privat”, a declarat Mircea Ionescu. Acesta susţine că s-a inspirat din iniţiative similare din Statele Unite ale Americii, iar după calculele sale, o asemenea afacere ar putea să îi aducă profit după cinci ani.

„E singura şansă de modernizare”

Ioan Băla, şeful Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) şi fost şef al Penitenciarului Timişoara, susţine că ideea nu este rea, iar acest lucru se află de mult timp pe agenda sa. „Propunerea noastră a fost trimisă în guvernul actual. Este singura idee prin care putem moderniza acest sistem şi de a ridica standardele de cazare. Deocamdată, degeaba vrea cineva să facă ceva, nu există legislaţie”, a spus Băla. Un penitenciar privat presupune un parteneriat între un afacerist şi statul român. „E o ideie de afecere bună. Trebuie să se facă o licitaţie, noi ştim unde este nevoie, unde avem infracţionalitatea mai ridicată şi aşa mai departe”, a explicat şeful ANP.

În cazul asocierii cu statul, agentul economic cedează proprietatea şi primeşte prin concesionare dreptul la unele servicii precum transportul, hrana, asistenţa medicală sau logistica. Paza şi problemele legate de legislaţie revin în sarcina Administraţiei Penitenciarelor. ;

Pensiune de lux pentru bătrâni

Mircea Ionescu este românul care primeşte cel mai mare ajutor de şomaj, aproape 1.700 de euro. Fostul director al Romtelecom Timiş avea un salariu lunar de peste 15.000 de euro pe lună înainte să intre în programul de restructurare. Ionescu este şi un prosper om de afaceri, fiind patronul hotelului Savoy. Acesta construieşte cea mai modernă pensiune pentru vârstnici din ţară, care se va deschide în aprilie. Pensiunea de lux este destinată bătrânilor cu bani.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite