Bucureşti: Cursuri IT pentru oamenii străzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele fără adăpost învaţă să cureţe hard-urile, să instaleze programe şi să repare calculatoare. Zeci de oameni ai străzii fac cursuri de recalificare şi lucrează în cadrul unui atelier de inserţie profesională organizat de Organizaţia Samusocial.

Mai citiţi şi:

Bucureşti: Elena Adam are grijă de cei mai singuri dintre bucureşteni

Bucureşti: Şi-a pierdut minţile odată cu casa

Organizaţia Samusocial, în parteneriat cu Ateliere fără Frontiere, au inaugurat astăzi proiectul “Atelier de inserţie socio-profesională” pentru persoanele fără adăpost. „Noi am testat deja proiectul timp de un an, din luna mai 2009, dar acum l-am lansat oficial pentru că am văzut că dă rezultate. Atelierul de inserţie îi pregăteşte profesional pe oamenii străzii, oferindu-le cursuri de calificare şi locuri de muncă”, a spus Elena Adam, coordonator de proiecte la Samusocial.

În cadrul proiectului, care este finanţat din fonduri europene, persoanele adulte fără adăpost învaţă să lucreze în domeniul IT, să reinstaleze soft-uri, să dezmembreze şi să repare calculatoare şi imprimante.

Ateliere fără Frontiere are un parteneriat cu compania Blanco astfel că toate computerele vechi din România şi Franţa care sunt colectate de această companie sunt aduse la atelier. Aici sunt şterse toate informaţiile de pe hard, se reinstalează programele programul Microsoft, Windows XP sau Microsoft Office 2003 pentru un preţ de 5 euro/computer.

Donaţii către şcoli

Calculatoarele nou obţinute sunt donate unor şcoli sau sunt vândute, iar materialele neutilizabile sunt vândute unor firme reciclatoare. „În acest fel sunt asigurate atât cursurile de formare profesională în acest domeniu dar şi un loc de muncă stabil pentru oamenii fără adăpost. În prezent în program se află 12 persoane cu contract de muncă şi urmează ca în următorii 3 ani să fie integrate cel puţin încă 30 de persoane”, a mai spus Elena Adam.

„Tot ce are peste zece butoane mă sperie”

Oamenii străzii ajung la Ateliere fără Frontiere după ce psihologii şi asistenţii sociali le fac o evaluare pentru a vedea dacă au competenţe în acest domeniu. „Eu sunt deja la nivel avansat, ştiu să instalez programe şi să curăţa hardurile. Este mai greu la dezasamblat”,a spus Marius Damian, în vârstă de 20 de ani, unul dintre angajaţii atelierului.

Începătorii au speranţa să ajungă la nivelul lui dar spun că începutul este dificil pentru că nu sunt obişnuiţi cu tehnica.
„Eu mă cam sperii de tot ce are are peste zece butoane. Deocamdată am învăţat să deschid calculatorul, dar sunt sigur că voi învăţa mai multe”, a spus Vasile Andronache în vârstă de 56 de ani.

Bărbatul este vedeta atelierului, el fiind cunoscut ca fiind „poetul străzii”. Scrie de când a rămas pe drumuri, de acum 13 ani, şi poeziile îi încântă pe asistenţii sociali şi psihologii care l-au găsit pe stradă. Ei încearcă acum să-l ajute să-şi refacă viaţa oferindu-i un loc de muncă stabil şi posibilitatea să înveţe o meserie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite