Bucureşti: Ciprian Marcu face fiesta cu 25 de tobe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 7 ani a învăţat pianul, iar acum este omul cu tobe în trupa „Crush şi Alexandra Ungureanu“. Alături de Wilmark va deschide o Şcoală de Canto şi Percuţie.

CITIŢI ŞI: HARALAMBIE IONESCU A STRÂNS 2.000 DE CĂRŢI SF

Cu numele de scenă Chi Pah, tânărul artist îşi condimentează show-urile pe care le susţine în cluburi cu congas, bongos, maracas sau cimbales, câteva dintre instrumentele preferate. „Am lansat un concept „Drum 4 life“ care promovează tot ce e legat de percuţie. Vreau să fac evenimente numai cu percuţie pentru că ar fi ceva unic în peisajul muzical autohton“, mărturiseşte Ciprian.

„Când toţi copiii primeau bomboane de ziua lor, tata mi-a cumpărat o orgă de la ruşi, în clasa întâi“, povesteşte el. După sute de ore de repetiţii, a ajuns să reproducă piese muzicale pe care le auzea la televizor. „Tata a văzut că mă pricep şi mi-a dăruit mai târziu o orgă Yamaha, pe care o am şi acum. A fost achiziţie de la un lăutar grec din Moineşti“, spune muzicianul.

A bătut în tobe 6 ore într-o noapte


A studiat la Liceul de muzică „George Apostu“ din Bacău la secţia de canto clasic, dar a început să studieze şi instrumentele de percuţie, primul fiind marimba. A ajuns să iubească tobele cu sunete surprinzătoare şi a adunat în propriul studio o colecţie de 25 de astfel de „unelte“. Cel mai mult a bătut la tobe în continuu timp de şase ore într-o noapte. „Fizic te dor palmele foarte tare. Eram epuizat. Nu-mi mai simţeam mâinile“, îşi aminteşte toboşarul.

A dat admitere şi la Seminarul Teologic şi a fost respins pe motiv că a interpretat scrierile din Biblie. Nu a rămas marcat de eşec şi a continuat cu înverşunare în domeniul artistic, obţinând un atestat de muzică corală după ce cântă la Monte Carlo în celebrul Casinou, având ca spectator pe însuşi Principele Albert.

A mixat în Pacha din Barcelona


În 2007 ajunge să mixeze la trei concerte în clubul Pacha de pe insula Lleida, lângă celebrul DJ Gigi D’Agostino, dar şi într-o discotecă imensă din Waikiki. „Am petrecut o vacanţă la unchiul meu în Spania şi atunci am văzut ce înseamnă o fiesta, arta în stradă, cu percuţie. De atunci, tobele sunt nelipsite în spectacolele mele“, spune Chi Pah. Show-urile lui sunt explozive, construite pe ritmuri latino-house, electro, progressive, buddha bar sau jazzy house cu care încălzeşte atmosfera.

Foloseşte cele mai inedite instrumente de percuţie, de la rototoms, temple blocks, tambourine, wooden frogs, până la cabasa pe care le auzi frecvent la Ştefan Bănică, explică percuţionistul. „O petrecere reuşită trebuie să ridice publicul în picioare cu ajutorul luminilor, al dansatoarelor şi nelipsitele ritmuri repetitive“, completează Chi Pah.

Întrebări şi răspunsuri

Cu ce artişti ai colaborat şi pe unde ai mixat?

În 2008 am început colaborarea cu Paul Panait (ex Gaz Pe Foc), într-un proiect de muzică house, combinată cu percuţie live, numit The Sunshine, dar şi cu Claudia (ex Sexxy). De curând, sunt componentul trupei Crush & Alexandra Ungureanu. Am avut cântări în cele mai cunoscute cluburi bucureştene, precum Studio Martin, Twice, Frankie.

Ce pregăteşti acum?

Am două proiecte personale „Drum 4 life“, un show cu percuţie live alături de MC Adryanno & guest Dj’s, şi Mind Waves, o trupă de coveruri pe stiluri chill out, evergreen, boossanova şi café del mar. Acum lucrez la primul meu album solo care va fi un cocktail de stiluri ce au la baza percuţia dar şi vocea. Cel mai îndrăzneţ proiect este însă Şcoala de Canto şi Percuţie pe care sper să o deschid până la sfârşitul anului.

Ce-i place


Îi plac toate filmele cu Sean Penn, dar şi „Cinderella Man“ cu Russel Crowe.  De asemenea, îi place să se plimbe cu bicicleta, face skateboarding şi este un bun bucătar. „Mă pricep să gătesc fasole cu ciolan şi pulpe cu smântână. Ies delicioase“, spune Ciprian. Are şi o colecţie de 60 de ceasuri, unele de colecţie.

Ce nu-i place

Nu-i plac oamenii cu două feţe, cei fără ambiţii şi nici leneşii. Urăşte ananasul şi este alergic la penele de gâscă.

Profil

Născut: 26 iulie 1985, Moineşti, Bacău
Studii: Atestat în Muzică Corală la Monte Carlo, licenţiat în Managementul Resurselor Umane, Facultatea de Administraţie
Familie: are un frate grafician

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite