Bucureşti: Haralambie Ionescu a strâns 2.000 de cărţi SF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucureşteanul a reuşit să adune cele peste 2.000 de titluri science-fiction în 35 de ani, de când este pasionat de acest tip de literatură.

Haralambie sau Bebe, cum îi spun prietenii, a început de la o vârstă fragedă să strângă tot ce a însemnat carte de science-fiction, fantasy sau horror din literatura română. „Am prins o epocă în care de la o anumită vârstă te apucai de citit pentru că nu aveai altceva de făcut. Prima carte SF, «Plutonia», am citit-o la vârsta de 10 ani şi m-a impresionat enorm. Cred că am citit acea carte de cel puţin 20 de ori“, povesteşte Bebe.

Influenţat de „Războiul Stelelor“

El explică că a fost influenţat să strângă cărţi SF şi de seria de filme „Războiul Stelelor“. „E un film care a revoluţionat lumea SF, iar pentru mine a devenit un medicament. Când am o dispoziţie mai proastă mă uit la acest film, a ajuns un Algocalmin pentru mine“, glumeşte Bebe.

Librarul spune mândru că toate cărţile din biblioteca sa sunt cumpărate de el şi citite cel puţin o dată. „Eu mi-am cumpărat fiecare carte în parte. La început, nu găseam şi mergeam la talciocuri să cumpăr cărţi la mâna a doua. Îmi amintesc că cea mai bogată perioadă a fost pe la jumătatea anilor ’90, când cumpăram 150-200 de cărţi pe an. Acum este altfel, am o listă cu cărţile pe care trebuie să le achiziţionez şi le caut pe internet“, explică Bebe.

El a  adăugat că numărul de cărţi pe care trebuie să le cumpere este din ce în ce mai mic, iar cărţile sunt tot mai greu de găsit. „E foarte greu să găsesc o carte, nu s-o cumpăr. Când caut o carte am program, mă aşez în faţa calculatorului şi citesc listele cu cărţi, câteodată şi 7.000 de titluri“, mărturiseşte pasionatul de literatură SF.

El a adăugat că are o plăcere nemaipomenită când intră primul în posesia unei cărţi. „Editorul de la cartea «Dune» mi-a trimis-o înainte să apară în depozit şi să fie cumpărată de altcineva. În ziua în care a apărut în magazine am şi comentat-o pe blog. Niciun pasionat de SF nu ştia cum arată această carte“, spune mândru Bebe.

Blog pentru fanii SF

În urmă cu un an, librarul a înfiinţat împreună cu un prieten un blog pentru fanii acestei literaturi, fansf.wordpress.ro.

„Cea mai bună comunicare este pe net şi, în plus, toată lumea ne ruga să ne facem un blog, pentru că celelalte din acest domeniu erau profesioniste. Noi am făcut ceva pentru fani ai genului“, spune Bebe.

În prezent, el vinde cărţi la un butic din faţa magazinului Unirea, locul fiind de multe ori acaparat de pasionaşii de SF, care vin la Bebe pentru sfaturi şi recomandări. „Aici s-a format un punct unde vin mai mulţi SF-işti să le recomand ceva. Aşa că trebuie să citesc toate cărţile din domeniu. Citesc câte o carte pe zi, dar am una pentru lectura de acasă, de obicei o carte mai dificilă, şi una pentru locul de muncă“, conchide Bebe.

Întrebări şi răspunsuri:

Care sunt scriitori tăi preferaţi din acest domeniu?

Îmi plac Dan Simmons, cel care a scris „Hyperion“, şi Philip K Dick. De asemenea, am vrut să citesc şi ce-au scris autorii români. Nu pot să-i pun la aceeaşi valoare cu cei străini, dar pot să-i apreciez şi pe ei.
Care este cea mai preţioasă achiziţie?

Am a doua carte de science-fiction din România, care a apărut în 1914. Cartea „O tragedie cerească“ este scrisă de primul scriitor romând de SF, Victor Anestin. Sunt cel mai mândru de această achiziţie.

Ce-i place
„Îmi place foarte mult să călătoresc, am bătut munţii prin toată ţara. Ador călătoriile şi îmi doresc foarte mult să merg în Statele Unite ale Americii, să vizitez peşterile. Îmi place să umblu pe calculator, să fac blogging“, spune Haralambie.

Ce nu-i place
„Nu-mi place de niciun fel politica şi nici ştirile în felul în care sunt făcute astăzi. Nici nu-mi amintesc când am văzut ultimul buletin de ştiri“, mai spune Haralambie.

Profil

Născut: 12 noiembrie 1964, Bucureşti
Ocupaţie: librar
Familie: Este necăsătorit

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite