VIDEO Bucureşti: Campion la drifting, antrenat pe Magheru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sorin Ene (28 de ani), zis şi Hai, unul dintre cei mai tari „drifteri” din România, recunoaşte că, în urmă cu câţiva ani, participa la cursele de maşini din centrul Capitalei. Driftingul înseamă deraparea controlată a maşinii de către pilot. Deşi este unul dintre cele mai noi sporturi extreme din România, mulţi şoferi îşi tocesc roţile la competiţii de drift.

Pe vremea când încă făcea întreceri pe bulevardele bucureştene, Sorin Ene spune că nu era expus arestării. „Nu exista riscul să faci puşcărie pentru aşa ceva. Se dădeau doar amenzi. Acum, cei care încă practică riscă dosar penal, ceea ce este mult mai grav“, explică tânărul poreclit Hai.În urmă cu şase ani, „racerii” erau în vizorul poliţiştilor rutieri, care-i şi urmăreau prin oraş. Mulţi dintre ei s-au şi accidentat în timp ce goneau cu maşinile.

Citiţi şi:

Tupeu de şofer în Bucureşti: 163 km/oră

Băiatul lui Adrian Năstase, în topul vitezomanilor din Capitală

„Micuţu’ (n.r. - Mihai Bănaru, fost preşedinte al celui mai mare club de maşini tunate din România) a fost unul dintre cei mai tari <racerι> din Bucureşti şi toţi cei care l-am cunoscut îl regretăm. A fost un om deosebit“, spune, cu tristeţe, Hai. Bănaru a murit în urmă cu doi ani şi jumătate, după ce maşina pe care o conducea cu aproape 200 de kilometri pe oră s-a oprit într-un stâlp, pe Calea Plevnei.

Un alt prieten al lui Hai a făcut un accident în timpul unei curse pe Autostrada Soarelui, când încă nu era terminată. Tânărul era la volanul unui Opel Cadet, s-a rostogolit la 140 de kilometri pe oră şi, din fericire, nu a păţit nimic.

 Alt teren de antrenament: parcările

În timp, Hai a găsit o altă modalitate de a-şi consuma surplusul de adrenalină şi a-şi exercita pasiunea pentru automobilism fără să se pună pe sine sau pe cei din jur în pericol: drifting-ul. 

Singurele lucruri „ilegale“ pe care le face în momentul de faţă sunt antrenamentele din parcările hipermarketurilor de după lăsarea întunericului. „Din lipsă de spaţiu amenajat special pentru acest lucru”, justifică Sorin Ene.

 Maşină de 400 de euro tunată cu 10.000 de euro

În 2008, când a prins microbul driftingului, existau puţini practicanţi. Atunci a început să-şi tuneze maşina, un BMW E30 din ’90 sau Ursuleţ, denumirea dată de cunoscători autovehicolului german.

Până acum, a mai avut 25 de astfel de maşini, despre care spune că sunt foarte bune pentru practicarea sportului extrem de care s-a îndrăgostit.
În urmă cu un an şi-a vândut maşina şi şi-a cumpărat alt „Ursuleţ“, cu 400 de euro, în care a băgat nici mai mult nici mai puţin de 10.000 de euro.

 În primii 16, la o competiţie europeană

 Sorin Ene îşi tunează acum un Nissan Silvia, cu care vrea să participe la competiţii. El a concurat deja la mai toate campionatele de drifting din ţară, dar şi la câteva concursuri europene, cum este cel din Ungaria, “King of Europe”, unde s-a clasat în primii 16.

Comunitatea drifterilor din România nu este atât de mare, în special pentru că trebuie investiţi foarte mulţi bani în acest sport. Sunt aproximativ 50 de raceri, dintre care jumătate din Bucureşti.

„Sunt sume foarte mari care trebuie investite. Din păcate, nu sunt destul de mulţi sponsori interesaţi de acest sport. S-ar putea face mult mai multe lucruri dacă ar fi mai mulţi bani“, spune Sorin, zis şi Hai.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite