Coadă la averea lui Adrian Păunescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La numai trei zile de la înmormântarea poetului, o bucureşteancă a deschis un proces prin care vrea să demonstreze că Adrian Păunescu este tatăl său biologic. Grefiera Andreea-Mihaela Bîrlea i-a chemat în instanţă pe cei trei copii legitimi ai lui Păunescu pentru a dovedi, cu martori şi cu teste ADN, că este sora lor paternă.

Cealaltă moştenire a lui Adrian Păunescu

EXCLUSIV Iubita secretă a lui Adrian Păunescu

Procesul de stabilire a paternităţii, intentat de Andreea-Mihaela Bîrlea (42 de ani), grefieră la Secţia a 2-a Penală a Tribunalului Bucureşti, a fost înregistrat miercuri la Judecătoria Sectorului 1. Dacă va ieşi la iveală faptul că Andreea-Mihaela Bîrlea este într-adevăr fiica lui Adrian Păunescu, atunci ea ar urma să moştenească o parte din averea poetului, evaluată la aproximativ 3,7 milioane  de euro.

Moştenirea ar fi cu atât mai importantă pentru presupusa fiică din flori a poetului, mai ales că nu are o situaţie materială foarte bună. Potrivit propriei declaraţii de avere, Andreea Mihaela- Bîrlea nu deţine niciun teren, niciun imobil şi niciun autoturism. Doar rubrica de împrumuturi este completată, grefiera având de returnat, până în 2018, un credit de 50.000 de euro. Procesul va începe la 23 martie 2011, fiind chemaţi în judecată toţi cei trei copii legitimi ai poetului Adrian Păunescu, Ioana, Andrei şi Ana-Maria, dar şi soţia acestuia, Carmen Păunescu.

image

Moştenitorii legitimi, de la stânga la dreapta: fiica Ioana, soţia Carmen, fiica Ana-Maria şi fiul Andrei

După 42 de ani...

„Între mama mea, Rodica Gabriela Bîrlea, şi defunctul Adrian Păunescu a existat o legătură de dragoste extraconjugală din care am rezultat eu, ambii fiind căsătoriţi la momentul conceperii mele. Acesta este motivul pentru care eu am primit numele Bîrlea, numele soţului mamei mele", precizează Andreea-Mihaela Bîrlea în cererea de chemare în judecată.

Întrebată de ce a aşteptat până acum, la 42 de ani, pentru a demonstra că este fiica poetului Adrian Păunescu, Andreea-Mihaela Bîrlea a spus că, din cauza poziţiei sociale a tatălui său biologic, adevărul nu a fost scos la iveală.

Poetul ar putea fi deshumat

În plus, potrivit colegilor săi de la Tribunalul Bucureşti, care susţin că nu ştiau, până ieri, că se înrudeşte cu poetul, femeia ar fi declarat că are numeroase dovezi în acest sens. De altfel, potrivit cererii depuse la judecătorie, aceasta are acte, înscrisuri şi martori care să susţină spusele sale. În plus, este dispusă să facă şi proba ADN. Potrivit decanului Baroului Bucureşti, avocatul Ilie-Iordăchescu Ion, dacă părţile chemate în proces refuză recoltarea de probe biologice pentru testul ADN, pentru stabilirea paternităţii, presupusul tată ar putea fi deshumat.

Copilele nelegitime ale poetului

Prima soţie a poetului, Constanţa Buzea, scria anul trecut că Adrian Păunescu ar fi avut două gemene dintr-o relaţie pasageră cu o femeie, fete pe care nu le-a recunoscut niciodată. „Mi s-a spovedit că (...) o nebună îndrăgostită de el, femeie măritată, i-ar fi născut gemene", scria Constanţa Buzea, care spune mai departe că a şi întâlnit-o pe amantă. „Îmi deschide o blondă nisipie care mă pilotează în tăcere către un pătuţ dublu cu grilaj, în care copilele îşi zbăteau bucuroase mânuţele şi genunchii, între păpuşi şi sumedenie de jucării într-un aranjament ostentativ. Fetele - copii identice ale Ioanei mele. Eu năşteam în iunie, ea în septembrie. Adrian reuşise performanţa de a trăi liniştit, pendulând fără istov între două femei însărcinate, una mai naivă decât alta, nevasta şi amanta, alăptându-i pruncii dolofani", scria Constanţa Buzea.

Păunescu a mărturisit

Adrian Păunescu a confirmat, într-un interviu pentru revista „Tango", existenţa unui copil din flori a cărui situaţie legală nu a elucidat-o, însă, niciodată, din cauza mamei fetiţei. „N-am elucidat-o pentu că fiinţa despre care e vorba a încercat un şantaj pe care nu-l suport, poate să vină şi de la puterile atomice. Şi anume, a încercat să intre şi ea la pachet, în eventuala recuperare a acelui copil", a spus Păunescu.

Presupusa amantă: „Mi-a fost teamă să avortez"

Rodica Bîrlea (67 de ani), mama grefierei care spune că este fiica nelegitimă a lui Adrian Păunescu, îşi susţine fata şi recunoaşte aventura cu poetul. Are însă o altă variantă decât a Constanţei Buzea. Îmbrăcată în negru şi cumva răvăşită de moartea neaşteptată a poetului, Rodica Bîrlea, fosta amantă a lui Adrian Păunescu din anul 1967, după cum spune, nu s-a sfiit, însă, să-şi arate făţiş nelămurirea cu privire la procesul intentat de fata ei. „Nu înţeleg ce a apucat-o! Timp de 42 de ani eu am încercat să o ţin departe de toată acestă situaţie, oarecum ingrată. Nu am vrut să dezgrop morţii după o aventură trecătoare din tinereţe. Poate multă lume se întreabă acum de ce am păstrat copilul. Dar sincer vă spun că mi-a fost frică, mai ales în perioada aceea, când Ceauşescu dăduse decretul anti-avort şi femeile mureau pe capete pe mesele de chiuretaj. Aşa că am preferat să nasc fetiţa şi să-mi continui viaţa. Pe Adrian Păunescu l-am întâlnit în '67, când el era redactor-şef adjunct la „România literară" şi eu cochetam, oarecum, cu poezia. Am fost un timp pe aceeaşi lungime de undă şi ne-am plăcut", a spus Rodica Bîrlea.

„Eu nu i-am ascuns niciodată asta fiicei mele, dar nici nu am discutat prea mult pe această temă cu ea. Ştiu că ei doi s-au mai văzut în decursul anilor, el ducându-se la Tribunal să o mai vadă. Acum câţiva ani s-au certat rău de tot, dar nu pot să ştiu de unde s-a iscat gâlceava, pentru că noi nu vorbim despre asta. Acum, chiar nu ştiu ce vrea fata mea să demonstreze, şi nici de vreo moştenire nu poate fi vorba, pentru că, din câte ştiu eu, Adrian a lăsat un testament foarte clar", a declarat Rodica Bîrlea, cea cu care, în anii '60, Adrian Păunescu ar fi înşelat-o pe soţia lui de atunci, poeta Constanţa Buzea. Niciunul dintre copiii legitimi ai lui Adrian Păunescu nu a dorit să comenteze acţiunea în instanţă a Andreei Bîrlea. ; A contribuit Mădălin Pribu 


"Din cauza poziţiei sociale a defunctului meu tată biologic nu am făcut publică această situaţie."
Andreea-Mihaela Bîrlea presupusa fiică a lui Adrian Păunescu

După modelul „Iucinu"

Cazul grefierei Andreea-Mihaela Bîrlea (foto), care a deschis un proces de stabilire a paternităţii la numai trei zile de la înmormântarea lui Adrian Păunescu, readuce în atenţie un caz extrem de similar, petrecut la începutul lui 2003.

Şi atunci, ca şi acum, graba extremă în declanşarea procedurilor juridice de recunoaştere a calităţii de moştenitor ridică mari semne de întrebare, dată fiind averea consistentă lăsată în urmă de către cel decedat. La 1 ianuarie 2003, România intra în noul an sub un anunţ-şoc: Dumitru Tinu, directorul ziarului „Adevărul", decedase în urma unui accident rutier extrem de violent, petrecut pe DN1, în judeţul Prahova. Tinu a fost înmormântat cinci zile mai târziu, într-o vineri. Începând cu ziua de luni, averea sa devenea deja subiect de conflict între familia oficială şi amanta şi fiul său, Andrei Iucinu, considerat nelegitim la acel moment. Similitudinea dintre cazul „Dumitru Tinu" şi cel al grefierei de la Tribunalul Bucureşti este izbitoare. Şi în 2003, şi acum, cererile de declanşare ale proceselor de stabilire a paternităţii au fost depuse la exact trei zile de la înmormântarea celui decedat. În ambele cazuri, miza contrelor o reprezintă banii.  Mihai Mincan

Cazurile „Iucinu" şi „Bîrlea", faţă-n faţă

- Andrei Iucinu,  24 de ani.
- A declanşat procesul de stabilire a paternităţii la trei zile de la înmormântarea lui Dumitru Tinu.
- A câştigat, printr-o sentinţă definitivă, dreptul la 3/8 din averea tatălui său, constând în două case şi sume de bani consistente.
- I s-a stabilit paternitatea în baza testelor ADN.

- Andreea-Mihaela Bîrlea, 42 de ani.
- A declanşat procesul de stabilire a paternităţii tot la trei zile de la înmormântarea lui Adrian Păunescu.
- Revendică o parte din averea fostului poet, constând în numeroase terenuri şi case, bijuterii şi sume de bani, în valută şi lei.
- Solicită test ADN pentru stabilirea paternităţii.

Iubirea secretă a lui Adrian Păunescu

s
Profesoara Livia Ianculovici dezvăluie o altă relaţie a poetului

Profesoara Livia Ianculovici dezvăluie o altă relaţie a poetului

Povestea unei alte posibile iubiri din trecutul lui Adrian Păunescu a apărut zilele acestea în Lugoj, judeţul Timiş. Eroina poveştii se numeşte Elena Grecescu, fostă profesoară de limbă franceză, în anii 1970, la Şcoala Generală nr. 5 din localitate. Disperarea cauzată de o boală gravă avea s-o conducă spre Adrian Păunescu, liderul spiritual al Cenaclului Flacăra.

Fosta profesoară de limbă română şi rusă, Livia Ianculovici, acum în vârstă de aproape 70 de ani, este una din puţinele persoane care pot depune mărturie despre ea. „Era extraordinar de frumoasă. Avea ochi frumoşi şi un păr lung, ondulat. Era înaltă, subţirică, plăcută. Parcă avea o faţă de păpuşă de porţelan", îşi aminteşte Livia Ianculovici. Elena Grecescu a aflat cu stupoare că s-a îmbolnăvit de o boală cruntă, cancer la sâni. Auzind că în oraş va sosi Cenaclului Flacăra şi-au pus în cap să ceară ajutor de la Adrian Păunescu. Elena Grecescu a fost remarcată imediat de poet. Acesta i-ar fi spus că este foarte frumoasă, în timp ce ea i-a transmis că este foarte bolnavă.

A plecat cu Păunescu

„Păunescu i-a spus «acum îţi faci bagajele şi vii cu noi la Bucureşti». Ea a împachetat şi seara a plecat cu trupa", povesteşte Livia Ianculovici.
De atunci, Elena Grecescu nu s-a mai întors niciodată în Lugoj. Adrian Păunescu i-a găsit o casă în Capitală, a dus-o la cei mai buni medici şi, a urmat inevitabilul, s-a îndrăgostit de ea. Una dintre poeziile scrise de Păunescu pentru ea se numeşte „Rugă pentru Elena". Din păcate, Elena Grecescu a murit în 1983. ;Ştefan Both

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite