Bac-ul de fiţe costă 40.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii părinţi sunt dispuşi să plătească o mică avere ca elevii să susţină Bac-ul la ce materii vor. Spre deosebire de elevii care sunt în plin examen în aceste zile, cei care au susţinut deja Bac-ul internaţional aşteaptă rezultatele ca să plece la studii în afară.

Mai citiţi şi:

BAC 2010: Mulţi elevi la Bac se plâng de subiectul al III-lea, caracterizarea lui Harap Alb

„Mark Twain” International School şi American School of Bucharest sunt singurele instituţii de învăţământ din România unde elevii pot susţine Bacalaureat internaţional. Pentru a avea o astfel de diplomă la sfârşitul liceului, ei trebuie să studieze timp de minimum doi ani, după programa internaţională, la cele două instituţii de învăţământ din Capitală.  Costul studiilor după programa internaţională poate ajunge chiar şi la 40.000 de euro în cei doi ani, în acest preţ fiind inclus şi examenul propriu-zis.

Una dintre tinerele care a susţinut în luna mai examenul şi care aşteaptă rezultatele este Ana Bondăreţ, absolventă a „Mark Twain” International School. „Am făcut clasa a XI-a şi a XII-a la „Mark Twain“. Aici mi-am ales ce vreau să studiez, materii pe care să le aprofundez şi materii la care să am cunoştinţe de bază. Cu alte cuvinte, am ales la ce nivel vreau să-mi dau Bac-ul“, a spus Ana.

Materiile pe care le-a studiat în profunzime, adică cele High Level, au fost business-ul, psihologia şi engleza, iar româna, matematica şi mediul înconjurător au fost studiate la nivel mediu, Standard Level. Pe lângă aceste şase materii, Ana a studiat şi câteva discipline obligatorii de tipul Ştiinţelor Sociale sau al Serviciilor pentru Comunitate.

Examenele, trimise în străinătate
„Cursurile după programa internaţională m-au responsabilizat foarte mult. În şcoală m-am implicat în activităţi sociale de tipul ajutorării copiilor săraci sau bolnavi sau în activităţi de colectare a gunoaielor“, a explicat tânăra. Eleva va urma din toamnă cursurile Universităţii Manchester unde se va specializa în business. Absolvenţii unei şcoli internaţionale realizează câte două eseuri la fiecare şase materii care sunt predate în străinătate, de regulă în ţări ca America, Japonia, Germania şi Elveţia.

Examenul mai constă şi într-o verificare orală la limba maternă şi la o limbă străină , cu profesorii de la clasă. De asemenea, la toate materiile de aprofundare se susţin câte trei examene scrise, iar la cele de bază, câte două. Examenul la Teoria Cunoaşterii este obligatoriu şi constă într-un eseu. Toate probele, atât cele scrise, cât şi cele orale ajung, înregistrate, în străinătate.

Hrant Jaghinyan este un alt proaspăt absolvent al Şcolii „Mark Twain“, care a ales să se specializeze în domeniul Artelor Plastice. Tânărul vrea să urmeze şi Facultatea de Arte Plastice din Bucureşti, şi pentru asta notele de la Bac-ul internaţional îi vor fi echivalate la cel românesc.

La noi e considerat examen de fiţe
Deşi în străinătate mai toţi elevii susţin Bac internaţional, la noi este considerat de fiţe, pentru că nu este obligatoriu pentru a urma studii în străinătate. „Fiind membrii ai Uniunii Eurpene, şi Bacalaureatul nostru este recunoscut peste hotare şi avem copii excepţionali care merg la universităţile de prestigiu“, a spus reprezentantul Ministerului Educaţiei, Liliana Preoteasa. 

Potrivit secretarului general al Ligii Studenţilor Români din Străinătate, Costin Elefteriu, Bac-ul internaţional este considerat exclusivist, fiindcă nu oricine îşi permite să îl susţină. Acesta asigură însă un standard de pregătire la începerea facultăţii cel puţin la fel de bun ca al majorităţii celorlalţi studenţi din străinătate şi dezvoltă abilităţi-cheie pentru succesul în studiile universitare, cum ar fi scrierea de eseuri, în limbi străine, abilităţi care sunt insuficient adresate de către Bacalaureatul tradiţional.Un an de studiu pentru liceeni costă 10.000 de euro la „Mark Twain“, iar la American International School of  Bucharest 18.600 de euro.

Eliminaţi din Bac-ul românesc
Bacalaureatul românesc continuă mâine cu proba obligatorie a profilului, adică  matematică sau istorie, şi la 2 iulie cu proba la alegere din specializare, adică la fizică, chimie, biologie sau informatică, pentru profilul real, şi la geografie, filosofie, logică, economie, psihologie sau sociologie, pentru uman. Astăzi au susţinut examen elevii care aparţin minorităţilor. De la examenul de ieri de la limba română nu au lipsit incidentele. Astfel, 18 elevii au fost eliminaţi au pierdut Bacul fiindcă au fost prinşi copiind.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite