“Am avut de ales: şomer sau profesor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de tineri din Capitală s-au bătut astăzi pentru cele 645 de posturi de profesor titular la catedră. La multe dintre materii nu este scos la concurs nici măcar un loc titularizabil, dar oamenii concurează pentru cele de suplinire.

CITEŞTE ŞI:

Doi candidaţi au fost prinşi cu fiţuici la examenul de titularizare

Peste 130 de candidaţi pe loc la titularizare

Sute de candidaţi aşteptau azi-dimineaţă, la ora 7.30, în curtea Liceului Teoretic “Dimitrie Bolintineanu” din sectorul 5 să intre în sala de examen. Concurenţa pentru un loc de profesor titular la catedră este accerbă în acest an, la mai multe materii sărind de 100 de candidaţi pentru un loc.

“Concurez pentru ceva ce nu există”
 “La istorie, în acest an nu este niciun post titularizabil, dar aceasta este singura mea opţiune. Candidez pentru ceva ce nu există. Unde în altă parte să mă duc? În muzee nu există loc pentru noi. Practic ai de ales: şomer sau profesor suplinitor”, s-a plâns Iulia, în vârstă de 38 de ani, care se pregătea să intre în examen. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi la disciplina filosofie, unde cei circa 30 de candidaţi concurează doar pentru posturi de suplinitori.

”Predau în învăţământ de şase ani ca suplinitor. La filosofie nu sunt locuri titularzabile. În ciuda acestui lucru, voi  continua în învăţământ. Pentru mine are miză mare acest examen. Nu îmi permit să fiu şomer, pentru că am familie. Abia dacă iau 900 de lei, acum voi lua mai puţin cu 25%!”, a spus Valentin Ionescu, în vârstă de 33 de ani.

Restructurările i-au adus pe tineri în învăţământ
Deşi în Capitală sunt scoase la concurs cele mai multe posturi titularizabile, 645, concurenţa ajunge la unele materii chiar şi la 131 de persoane pentru un loc. Pentru aceste locuri au fost depuse 4.366 de cereri. Potrivit Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), pentru concursul de titularizare din acest an au fost depuse 340 de cereri pentru cele şapte posturi titularizabile la limba română şi pentru cele 102 netitularizabile. La matematică este cea mai mare concurenţă. La această materie, 263 de doritori au depus cerere pentru cele doar două posturi titularizabile şi pentru cele 37 netitularizabile.

Purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu, explică concurenţa mare de la examenul de titularizare din acest an prin faptul că în firme s-au făcut multe disponibilizări, iar tinerii s-au orientat către învăţământ pentru un loc de muncă stabil. Pentru a promova examenul de titularizare, candidaţii trebuie să obţină cel puţin nota 7. Rezultatele finale, după contestaţii, vor fi afişate la 20 iulie. Cele mai puţine posturi titularizabile sunt în judeţul Argeş,  doar14, în Satu-Mare, 36 de posturi, iar în Timis, 37 de posturi.


București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite