Peste 130 de candidaţi pe un loc la titularizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de candidaţi din întreaga ţară se bat mâine pentru posturile de profesor titular. Cele mai dorite discipline în Capitală sunt limba română, limbile străine, geografia, biologia, istoria şi matematica, în cazul celei din urmă fiind 131 de cereri pe loc.

CITEŞTE ŞI:

Doi candidaţi au fost prinşi cu fiţuici la examenul de titularizare

Concurenţă acerbă la titularizare în Capitală

Mulţi absolvenţi de studii superioare se bat pe una dintre cele mai prost plătite profesii din România, atraşi de stabilitatea locului de muncă, de zilele de concediu, dar şi de posibilitatea de a mai face şi altceva pe lângă jobul de cadru didactic. În Capitală s-au depus 4.366 de cereri, în condiţiile în care numărul posturilor titularizabile este de 645. La unele dintre materii concurenţa este extrem de mare, posibilitatea de a reuşi să fii titular fiind practic nulă, mai multe şanse existând pentru posturile de suplinitor.

„Sunt şomeră, vreau să mă angajez în educaţie“
Potrivit Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), pentru concursul de titularizare de mâine au fost depuse 340 de cereri pentru cele şapte posturi titularizabile la limba română şi pentru cele 102 fără titularizare. La matematică, 263 de doritori au depus cerere pentru cele doar două posturi titularizabile şi pentru cele 37 netitularizabile. La disciplina istorie, niciun post titularizabil nu a fost scos la concurs, dar cei 179 de tineri înscrişi speră să obţină unul dintre cele 24 de suplinitori. „Am mari emoţii. Şansele sunt foarte mici să reuşesc să fiu titulară, dar vreau să încerc fiindcă sunt şomeră în momentul de faţă şi nu mi-am găsit altceva de muncă, deşi îmi caut de o jumătate de an “, a spus una dintre candidatele la catedra de engleză, Adriana.

Doar 14 posturi în Argeş
Concurenţă slabă se înregistrează la învăţători, unde 337 de persoane candidează pentru cele 27 de posturi titularizabile şi 290 de suplinitori.
În Argeş situaţia este şi mai tragică, fiindcă Inspectoratul Şcolar a scos la concurs doar 14 posturi pe care s-au înscris 1.580 de profesori. Posturile de suplinitori sunt 493, dar cele mai multe în afara Piteştiului. În Dâmboviţa, 1.221 de candidaţi concurează pe 99 de posturi titularizabile.

Cod de bare pentru fiecare candidat
La proba scrisă de la examenul de titularizare, toţi candidaţii vor avea un cod de bare unic înscris pe foi. Astfel, va fi evitată fraudarea examenului, spun reprezentanţii din Ministerul Educaţiei. Lucrările vor fi sigilate cu autocolante ce conţin coduri de bare, pentru a nu fi desfăcute când sunt duse la centrele de corectare. Afişarea rezultatelor de la examenul de titularizare se va face la 16 iulie, iar până la 18 iulie pot fi depuse contestaţiile. La 20 iulie vor fi afişate rezultatele finale.

Absolvenţi „Spiru Haret“, daţi afară de la înscriere
Sute de absolvenţi ai Universităţii „Spiru Haret“ nu pot să susţină mâine examenul de titularizare, fiindcă le-au fost respinse dosarele. “Nu este corect, trebuiau să specifice clar, nu să fim daţi afară de la înscriere. Este o discriminare, doar în Bucureşti, Prahova şi Vrancea au fost astfel de probleme“, a spus Carmen, absolventă de „Spiru Haret“, care voia să susţină examenul la limba franceză.

Reprezentanţii inspectoratelor susţin că aceasta a fost decizia Ministerului Educaţiei.  „Noi facem ce spune ministerul. Soluţia pentru ei este să susţină examenul de licenţă la alte facultăţi“, a declarat purtătorul de cuvânt al ISMB, Marian Banu.

Vrei să fii student? Au început admiterile la majoritatea universităţilor de stat

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite