Dezamăgire. Libertatea câştigată în 1989, umbrită de sărăcie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urmele gloanţelor de pe clădirea „Modarom" au fost acoperite anul acesta. Foto: arhivă
Urmele gloanţelor de pe clădirea „Modarom" au fost acoperite anul acesta. Foto: arhivă

În urmă cu 21 de ani, braşovenii alături de alte mii de români s-au ridicat împotriva unui sistem care îi înrobise. Gustul dulce al eliberării s-a amestecat repede cu dezamagirea cruntă. Libertatea câştigată cu sânge a fost înghiţită de sărăcie şi neputinţă.

Acum 21 de ani, în aceeaşi perioadă a anului, centrul Braşovului era un adevărat câmp de luptă. În 25 decembrie, renumiţii „terorişti" se evaporaseră, însă în urma lor rămâneau cadavrele adunate la grămadă de ceilalţi revoluţionari. Haosul luase amploare. Sute de braşoveni nu reuşeau să dea de urma rudelor plecate din case, în numele Libertăţii. Bilanţul sumbru a fost realizat mult mai târziu: 84 de morţi şi 203 răniţi, doar la Braşov.

Tot în numele libertăţii au fost executaţi şi soţii Ceauşescu. Moartea acestora a mai rărit focurile de armă, trase pe străzi. După câteva săptămâni s-a aşternut liniştea. Au urmat întrebările, nedumeririle şi revolta părinţilor care nu au ştiut cine le-a ucis copiii. S-au înfiinţat comisii, fronturi şi comitete, care aveau rolul de a reinstaura ordinea, de a salva naţiunea şi de a identifica criminalii.

Remember. Crăciunul sângeros care ne-a redat libertatea

Lacrimi îngheţate, pentru martirii de la Braşov

Speranţe curmate

După 21 de ani, întrebările au pălit. A rămas doar ecoul acestora în minţile şi sufletele braşovenilor care au strigat pe străzi: „Jos comunismul!" sau care au aplaudat în faţa televizoarelor cuvântările noilor politicieni. Apoi, mai repede decât ar fi crezut oricine, braşovenii şi restul românilor s-au întors în cenuşiu. Pentru cei mai mulţi, anii care au urmat s-au transformat într-o mare dezamăgire. Vitrinele, din ce în ce mai colorate, au devenit repede inaccesibile pentru tineri şi bătrâni.

„Pentru ce să mă bucur de libertate? Pentru că nu îmi ajunge pensia pentru întreţinere? Pentru că nu am ce să mănânc? De libertatea asta s-au bucurat doar cei care nici înainte nu purtau cătuşe şi alţi băieţi deştepţi. Noi am rămas doar cu un gust amar şi cu burţile goale. O ţară de cerşetori, asta suntem, după 21 de ani", spune cu tristeţe Horst Hirschvogel, un braşovean de 68 de ani.

Dezamăgirea unor ani risipiţi planează şi asupra tinerilor braşoveni, care îşi găsesc tot mai greu un loc de muncă şi posibilitatea de a îşi întemeia o familie.

„Din păcate, după momentele din decembrie 89, nu s-a produs nicio revoluţie, nici politică, nici pentru calitatea vieţii. Au murit doar nişte oameni şi atât. Înainte trăiam în cenzură şi nu existau informaţii, decât vagi, despre un trai mai bun. Acum, teoretic, avem acces la tot. Ni se arată, ca unor câini, sute de mii de lucruri, la care nu putem însă ajunge", spune Mihai Bolony, un braşovean de 31 de ani.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite