Remember. Crăciunul sângeros care ne-a redat libertatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

230 de oameni au fost răniţi, iar alţi 84 şi-au pierdut viaţa în iarna lui ׳89, pe străzile Braşovului. După 21 de ani, braşovenii rememorează momentele de teroare pe care le-au trăit la Revoluţie. Un Crăciun acoperit cu sânge şi speranţă.

Un zvon, o veste şi câteva ţipete de femeie care au răsunat pentru prima dată în difuzoarele radioului. Erau primele semne ale revoltei pornite la Timişoara, care se întindeau peste ţară. În 21 decembrie, braşovenii au simţit că a venit clipa să îşi recâştige libertatea. Niciun preţ nu părea prea mare şi nicio viaţă nu era prea scumpă. „Jos comunismul" au fost cuvintele care au fremătat pe buzele tuturor.

Disperarea oamenilor s-a transformat în doar câteva clipe în curaj, o cutezanţă greu de atins, care a fost numită mai târziu „inconştienţă". Mai mulţi braşoveni au ajuns în faţa Prefecturii, „Judeţeana de partid" de atunci, purtând în mâini un cearşaf pe care scriseseră „Jos comunismul". Tot mai mulţi oameni au început să vină de peste tot în acelaşi loc, uniţi de aceeaşi dorinţă. „Ne gândeam să fim liberi, simţeam că aceasta e şansa noastră. A fost gândul care ne-a unit, indiferent de nume sau de vârstă. Eram sute de suflete unite într-o chemare", îşi aminteşte Vasile Mardare, unul dintre revoluţionarii braşoveni.

Dezamăgire. Libertatea câştigată în 1989, umbrită de sărăcie

Lacrimi îngheţate, pentru martirii de la Braşov

După-amiaza a început să se tragă în mulţime, la grămadă, fără ţintă precisă. Primii martiri au căzut seceraţi. Gloanţele trase pe străzi nu i-a împrăştiat pe oameni. A doua zi dimineaţă numărul manifestanţilor depăşea 100.000 de suflete.  În jurul prânzului, românii află de prima lor victorie: dictatorul fuge şi începe degringolada în rândul organelor de ordine. Încep moment de teroare pură în toate zonele Braşovului. Zvonurile sumbre curg şi îi îngrozesc pe oameni: apa a fost otrăvită, teroriştii se ascund în pădure. Cei care scapă cu viaţă de sub rafalele mitralierelor simt mirosul morţii la orice pas.

Mărturii peste timp

„Se auzea că teroriştii au ocupat Modaromul. S-a tras mult şi din toate părţile. Eu stau lângă Ambulanţă şi şuierau gloanţele. Am şi găsit un cartuş chiar lângă casă. Mi-a fost tare teamă, am trăit o spaimă cumplită. Cei care au ieşit în stradă au vrut să câştige libertatea şi nu le-a păsat de moarte. Au sfidat-o", crede Elena Becker, o braşoveancă de 81 de ani.

marturii revolutie
marturii revolutie

Teroare maximă a fost şi în rândul celor puşi să păzească fabricile. „Am făcut de serviciu la Uzina 2. Era fabrică de armamament, considerată punct strategic. Puteam fi atacaţi oricând, eram ţinte vii. Au fost clipe de teroare maximă. De la fabrică au plecat peste 600 de oameni şi au fost colegi care nu s-au mai întors. Totul, pentru un vis", spune Alexandru Izsak, de 76 de ani.

VEDEŢI AICI CHIPURILE BRAŞOVENILOR CARE AU APUS PENTRU LIBERTATE

Rememoraţi şi comentaţi aici evenimentele petrecute la Braşov în Decembrie 89

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite