Aberant! Este cu un ban prea „bogat“ ca să primească ajutor de şcoală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Radu Hosu este elev în clasa a XI-a la liceul din Prejmer. Foto: Stelian Grăjdan
Radu Hosu este elev în clasa a XI-a la liceul din Prejmer. Foto: Stelian Grăjdan

Radu Hosu este un tânăr de 18 ani care, în ciuda sărăciei în care trăieşte, vrea să meargă la şcoală. Dacă până anul trecut, băiatul a primit un ajutor de 180 de lei pe lună, statul i-a tăiat anul acesta banii de liceu. Motivul: Radu este cu un ban mai bogat decât prevede grila elaborată de minister.

Programul naţional „Bani de liceu" s-a împotmolit anul acesta într-un... ban. Plafonul pentru sprijinul acordat până acum elevilor de liceu, care aveau venituri de cel mult 150 de lei brut pe membru de familie, a scăzut la 149, 99 lei. Pentru un ban, 4000 de elevi din toată ţara au pierdut bursele sociale. 11 dintre aceşti elevi învaţă în judeţul Braşov.

Radu Hosu este unul dintre elevii de clasa a XI-a care nu au bani să meargă la şcoală. Băiatul locuieşte într-o cameră de câţiva metri pătraţi împreună cu fratele său şi cu cei doi părinţi. Toţi patru sunt nevoiţi să trăiască din 500 de lei, salariul net pe o lună al tatălui.

Radu Hosu

Băiatul locuieşte în Hărman şi trebuie să străbată 14 kilometri până la Liceul pentru Agricultură şi Industrie Alimentară „Ţara Bârsei" din Prejmer. Numai naveta îl costă pe tânăr aproape 80 de lei pe lună.

Radu Hosu

VEZI CUM A FOST AJUTAT RADU DE CITITORII ADEVĂRUL

Disperarea unui copil care vrea să înveţe

Chiar dacă meniul zilnic a lui Radu oscilează între cartofi şi fasole fiartă, iar tânărul se încalţă adesea cu pantofi rupţi, băiatul îşi doreşte cu ardoare să termine liceul.

Radu Hosu
Radu Hosu

„Vreau să merg la şcoalăpentru că îmi place. Nu cred că am niciun viitor fără şcoală. Îmi place foarte mult specializarea aceasta, pe linie veterinară, şi aş putea lucra chiar aici în localitate la o farmacie veterinară. Mi-aş dori să fac şi facultatea de profil, în oraş, dacă voi avea bani", spune băiatul. În locuinţa sărăcăcioasă în care trăiesc în chirie, Radu a făcut loc în urmă cu patru ani şi unui câine, tocmai pentru că băiatul este îndrăgostit de animale. Azorică este de atunci membru al familiei, cu acte în regulă.

Radu Hosu

„Nu mai am cu ce să îl trimit la şcoală“

Calculul guvernanţilor l-a scos pe Radu de pe lista elevilor care ar fi urmat să primească 180 de lei, ajutor lunar. „Anul acesta mi-am cumpărat doar manualul de română şi de matematică. Pentru restul nu am mai avut bani. Toţi banii pe care îi primeam îi foloseam pentru cărţi, caiete, abonament pe autobuz şi, câteodată, haine", explică tânărul.

Radu Hosu este elev în clasa a XI-a la liceul din Prejmer. Foto: Stelian Grăjdan

Părinţii băiatului spun că nu au cum să îi mai trimită la şcoală pe cei doi băieţi ai lor cu doar 500 de lei. Radu se încăpăţâneză totuşi să îşi continue studiile. „Radu e un băiat cuminte, care se ţine de şcoală. Nu fumează, nu bea şi singurul loc în care merge să se distreze este sala de sport. Are diplome şi de la şcoală şi de la lupte şi se mândreşte cu ele. Mi-e teamă că fără ajutorul de la şcoală nu o să mai poată continua cursurile", spune cu tristeţe Viorica Hosu, mama băiatului.

Radu Hosu

Trei dorinţe

Lista dorinţelor lui Radu este scurtă şi ar putea fi acoperită cu banii pe care alţi tineri îi cheltuiesc într-o lună doar ca să se distreze. Ancorat în realitatea crudă, la numai 18 ani, Radu nu mai crede nici că mai are voie să viseze.

Radu Hosu

„Cel mai mult îmi doresc un calculator. Primim unele teme care se fac pe calculator şi atunci merg la un vecin. Colegii mei îmi cer ID-ul de Messenger, însă eu nu am aşa ceva, nu am de ce să am. Următoarea mea dorinţă este să am un telefon şi bani de haine", spune cu timiditate Radu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite