UPDATE Salvatorii au ajuns la elicopterul prăbuşit. Au fost găsite rămăşiţe umane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căutările elicopterului prăbuşit au fost reluate în această dimineaţă. Vremea ploioasă şi zona extrem de greu accesibilă îngreunează eforturile salvatorilor.

UPDATE Epava elicopterului implicat în accidentul din Munţii Bucegi, tăiată şi transportată pe bucăţi FOTOGALERIE

Update ora 13.30

Ancheta este îngreunată de faptul că organele de cercetare abilitate nu pot ajunge la epava elicopterului. Zona este extrem de dificilă, iar accesul nu se poate face decât escaladând stânca.

„Până acum, cei 10 salvamontişti de la Bran au păzit epava, însă nu au putut să ridice nimic de la faţa locului, în lipsa unei aprobări. Acum se aşteaptă o echipă de la Bucureşti, care cel mai probabil, va fi îndrumată tot de noi în zona aceea periculoasă. Pentru moment, îi retragem pe toţi salvamontiştii din zonă. Căţărătorii au stat pe stânci foarte multe ore, în condiţii meteorologice nefaste. A început din nou ploaia, aşa că staţionarea în zonă devine din ce în ce mai dificilă", a explicat Fănică Boboc, şeful Serviciului Salvamont Bran.

Update ora 11.50

Procurorul Marius Iacob a ajuns în zona prăbuşirii elicopterului pentru ancheta în acest caz. Marius Iacob este unul dintre anchetatorii care cercetează împrejurările în care s-a produs tragedia aviatică de la Tuzla, produsă în urmă cu câteva săptămâni.

Update ora 11.30

Trupele de intervenţie cercetează în continuare spaţiul în care s-a prăbuşit elicopterul. Autorităţile anunţă o anchetă militară româno-israeliană care să desluşească cauzele producerii accidentului aviatic.

„Am verificat starea trupelorde jandarmi şi salvamontişti. Sunt zece salvamontişti de la Bran în zona în care s-a prăbuşit elicopterul. Pentru efectuarea anchetei, alături de aceştia se mai află organe specializate ale statului. Este o zonă foarte accidentată, unde prea puţin se mai văd rămăşiţe. Probabil va exista o conlucrare a organelor de anchetă române cu cele israeliene", a spus Ion Gonţea, prefectul judeţului Braşov ajuns în zona producerii tragediei aviatice.

Update ora 10.30

Ancheta este îngreunată de accesul extrem de dificil în zonă. La faţa locului trebuie să ajungă organele de anchetă.

„Din punctul meu de vedere, este extrem de greu ca procurorii să coboare în zona respectivă. Accesul acolo se face pe coardă. Pentru că cercetarea trebuie făcută la faţa locului, procurorii trebuie să ajungă lângă rămăşiţe", a spus în urmă cu câteva minute Mircea Opriş, şeful Salvamontului Braşov.

Update ora 10.00

Echipele de intervenţie au descoperit în urmă cu câteva minute rămăşiţe umane la locul producerii accidentului aviatic.


„Am ajuns în zona epavei, Epava a fost localizată. Există cadre de la MAPN şi jandarmi montani de la Braşov care au izolat zona şi urmează ca la faţa locului să se prezinte procurorii desemnaţi în acest caz. otul este împrăştiat pe o rază destul de mare, inclusiv rămăşiţe umane. Nu s-au localizat cadavre umane propriu-zise. Este o zonă extrem de dificilă, foarte stâncoasă, în care nu se poate pătrunde decât cu echipamente adecvate de căţărare. Atât salvamontiştii, cât şi jandarmii sunt dotaţi cu echipamente de căţărare şi coborâre în rapel", a spus Ciprian Aldea, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Braşov.

Update ora 9.50

Specialiştii israelieni vor ajunge în cursul după-amiezii în România. Comisia de anchetă din Israel, care se va deplasa la locul epavei, este formată din personal medical, reprezentanţi ai rabinatului, specializaţi în identificarea cadavrelor, şi diverşi experţi din cadrul armatei israeliene.

Update ora 9.40

Dreptul de survol deasupra zonei din Masivul Bugeci, unde s-a prăbuşit, luni seară, elicopterul la bordul căruia se aflau şase militari israelieni şi un militar român nu mai este permis, au declarat pentru Mediafax surse oficiale.

Update ora 9.00

Zeci de jandarmi, criminalişti şi salvamontişti se află în zona în care s-a prăbuşit elicopterul. Aceştia au început operaţiunea de recuperare.

„Doi salvamontişti coboară în rapel, iar alţi şapte urcă spre epavă. Bucăţile de elicopter sunt răspândite pe o suprafaţa de 150-200 de metri. Aparatul de zbor e făcut praf, iar kerosenul s-a răspândit peste tot", ne-a declarat în urmă cu câteva minute Fănică Boboc, şeful Serviciului Salvamont din Bran.

Update ora 8.30

20 de salvamontişti sunt mobilizaţi în apropiere de epava elicopterului. Aceştia vor fi nevoiţi să coboare pe stânci pentru a cerceta zona.
„Salvamontiştii sunt în apropiere de epavă
. Este vorba de un vâlcel foarte adânc, iar coborârea se va face în rapel. Bucăţi din elicopter se regăsesc în toată zona, aşa că trebuie înaintat pas cu pas pentru operaţiunea de recuperare", a declarat Mircea Opriş, şef Salvamont Braşov.

Update ora 8.00

Echipajele de intervenţie se află în apropierea zonei în care s-a prăbuşit elicopterul. Mai multe aparate de zbor survolează zona stâncoasă şi a fost identificat peretele de care s-a izbit elicopterul militar. Mai multe cordoane ale jandarmilor au izolat perimetrul, iar pentru recuperarea se pare că nu se poate face decât prin tehnici militare aeriene.

CITIŢI AICI FILMUL TRAGEDIEI PETRECUTE IERI ÎN MUNŢII BUCEGI

Elicopterul prăbuşit în judeţul Braşov a fost reperat până acum doar aerian. Pe sol însă situaţia este mult mai dificilă. Aparatul de zbor s-a prăbuşit în zona stâncoasă Colţii Ţapului, iar echipele de intervenţie se străduiesc să ajungă la epavă. O întreagă armată a fost mobilizată aseară în zonă, însă echipajele nu au reuşit să ajungă la locul prăbuşirii elicopterului, iar căutările au foast sistate din cauza piedicilor meteo.

Mai citiţi şi:

Elicopterele Armatei Române, coşciuge cu palete

Elicopterele israeliene CH 53, „bombe“ americane în Irak

„Nu am localizat locul în care s-a prăbuşit elicopterul. Am survolat zona în încercarea de a găsi zona în care este nevoie de intervenţie", a declarat  Constantin Apavaloaie, pilotul unui elicopterului civil.

„S-a încercat o intervenţie aeriană, însă nu s-a putut pătrunde în locul în care s-a produs accidentul. Mai mult, vremea este nefavorabilă. Este extrem de multă ceaţă în zonă, dar mai ales pe munte", a spus Ioan Pivodă, şef salvamont Zărneşti, ale cărui echipe sunt în stand by, la intervenţie acţionând colegii de la formaţiunea din Bran.

În această dimineaţă căutările au fost reluate.

„Echipajele SMURD sunt pregătite să intervină, în cazul în care vor fi găsiţi supravieţuitori. Acţiunea este condusă de MAPN, iar Inspectoratul de Urgenţă Braşov va oferi tot sprijinul necesari", ne-a declarat în această dimineaţă colonelul Stelian Rechiţean, şef ISU Braşov.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite