EXCLUSIV Viceprimarul din Joseni, un om avut, executat înainte de a fi audiat în dosarul mafiei lemnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moartea viceprimarului Csala Zsolt rămâne un mister, pentru că aşa îşi doresc anchetatorii, pentru a-şi vedea liniştiţi de treabă. Edilul este apreciat de mulţi săteni din zonă, dar se afla şi pe lista neagră a altora. A fost un personaj contestat, însă rămân multe lucruri sub semnul întrebării.

Csala Zsolt avea o avere impresionantă. Oamenii vorbesc cu mare reţinere de cele întâmplate. Sunt speriaţi şi cred că violenţele sunt doar la început. De la ei am aflat, cu greu, mai multe informaţii despre Csala Zsolt.

Citiţi şi:

Viceprimarul din Joseni, ucis în urma unor reglări de conturi

Ancheta în cazul morţii viceprimarului din Joseni, preluată de Parchetul General

A fost asistent veterinar, iar după Revoluţie, în 1994, a plecat în Germania şi Elveţia, până acum 11 ani. A reuţit să câştige foarte mulţi bani, pentru cei rămaşi acasă. La întoarcere, şi-a cumpărat, împreună cu fratele său, Andraş, „Casa specialistului", un bloc P+1, cu patru apartamente. De asemenea, Csala a mai cumpărat o casă veche de 200 de ani, care avea nevoie de reparaţii foarte mari,  împreună cu alt corp, mai nou, de vreo 40 de ani, chiar lângă Primărie. O altă investiţie este cabana Bucin, din pasul cu acelaşi nume, pe care fraţii Csala au cumpărat-o prin licitaţie şi ulterior au renovat-o.

Mai mult, am aflat că principala afacere a lui Zsolt nu este valorificarea lemnului, ci expedierea localnicilor la muncă, în străinătate. Sunt voci care spun că mai bine de 20% dintre sătenii din Joseni sunt plecaţi în Germania şi Elveţia,  de mai mulţi ani.

Lemnul, „ochiul dracului"

În Joseni şi Ciumani, între 40-60% din populaţie lucrează în industria prelucrării lemnului, în mod special în construcţia de case din lemn, iar multe dintre ele iau drumul exportului. Speculaţiile pe seama lui Csala, că ar face afaceri cu lemn au apărut după data de 27 februarie, când edilul a apărut într-un reportaj la TVR, alături de Kiss Akos, patronul socieătţii Selena  SRL, unde Csala n-avea nicio acţiune şi nici nu era asociat,  dar lumea a tras concluzia că ar fi partener. Mai mult, aceeaşi firmă, Selena SRL a construit, legal, casa de vacanţă din Borzont, unde a fost viceprimarul a fost ucis.

Tot de la săteni am mai aflat un lucru interesant. Csala a moştenit un trup de pădure mare. Câteva zeci de hectare, pe care le-a dat în administrarea composesoratului administrat de Meles Elod. Scandalul a izbucnit iarna trecută,  când de pe domeniul lui Csala s-au tăiat vreo 800 de buşteni, aproximativ 2.500 de metri cubi de lemn. Unul dintre liderii comunităţii, Pal Imre,  a văzut cum se cărau lemne din pădure, a mers pe urme şi a descoprit că era pădurea lui Csala. Pal Imre l-a acuzat atât pe el, cât şi pe primarul comunei, Gyorgy Istvan, că fac afaceri ilegale cu lemn şi a făcut o sesizare legată de faptul că tăierea era ilegală. La acea vreme, Csala s-a trezit că a fost chemat la audieri, şi a depus şi el o sesizare că i-au defrişat proprietatea. Cert este că nici până la această oră nu au fost descoperiţi hoţii de lemn, care nu au furat cu căru'a, ci cu camioanele...

Oamenii locului spun că ar terbui cercetaţi cei de la composesorat, care aveau în administrare şi pază pădurea, dar s-a aşternut tăcerea peste acest caz. Mai mult, deja se fac speculaţii că Csala Zsolt a fost împuşcat pentru că urmau audierile cu privire la tăierea ilegală a pădurii, iar cei implicaţi s-au temut ca Csala să nu dezavăluie cine era destinatarul lemnului, fiind vehiculate nume grele ale comunităţii maghiare in România.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe brasov@adevarul.ro!

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

logo ads
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite