Ruşinos. Bătrânii au învăţat să trăiască cu mai nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii stau iarna în frig, mănâncă doar ce este mai ieftin, iar unii au renunţat şi la medicamente. 7535 de pensionari trăiesc la Braşov cu doar 350 de lei pe lună. Mulţi dintre aceştia au ajuns la gesturi extreme pentru a reuşi să supravieţuiască.

Ecaterina Colceriu are 80 de ani şi trăieşte cu 350 de lei pe lună. Soţul i-a murit în tinereţe, iar femeia, care a fost asistentă medicală la Maternitate, a fost la un pas de moarte, când ambulanţa în care se afla a fost lovită de o betonieră. 

„Am luat un pacient din Hărman. La plecare, ne-a izbit în plin o betonieră. Pacientul şi trei colegi, cu care eram, au murit pe loc. Eu am avut zile. Am fost proiectată prin parbriz, la 50 de metri distanţă", povesteşte bătrâna.

Femeia şi-a rupt coloana şi a stat în ghips patru ani. Pentru că nu a mai putut să se întoarcă la muncă, au urmat 11 ani de pensie pe caz de boală.Ca să poată supravieţui, bătrâna de 80 de ani, predă lecţii de limba germană.

„Am o fetiţă, care vine la lecţii. Primesc de la părinţii ei încă 100-150 de lei, pe lună. Doar aşa reuşesc să plătesc întreţinerea, pâinea, telefonul. Trebuie să ţin telefonul, pentru că dacă mi se face rău, numai aşa pot anunţa. În rest, stau doar cu lumina mică, ca să nu consum", povesteşte bătrâna.

O bătrână din Braşov şi-a dat casa pe 3000 de lei, în schimbul achitării datoriei la întreţinere

Trăiesc la limită

Cu 350 de lei pe lună trăiesc 7535 de bătrâni, doar în judeţul Braşov. În contextul actual numărul lor se va dubla. „Sunt mulţi bătrâni care primesc acum 400-450 de lei. Aceste pensii, reduse cu 15 %, ajung tot la 350 de lei", a explicat Ioan Pamparău, director adjunct la Casa de Pensii Braşov.

Bătrânii cu venituri puţin mai mari sunt revoltaţi de scăderea pensiilor. „Aveam 690 de lei şi abia mă descurcam. În iarnă nu am dat drumul nici măcar o unitate la căldură. Dacă aş putea, aş ieşi în stradă, pentru că este revoltător ce se întâmplă", a declarat Maria Benedek, o altă pensionară din Braşov.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite