Preţul gigacaloriei riscă să explodeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul taie subvenţiile acordate pentru energia termică furnizată în sistem centralizat. Iarna trecută, preţul gigacaloriei a fost de 184 de lei, însă, în sezonul următor, preţul facturilor pentru termoficare va creşte cu 84%.

Sistarea subvenţiilor la termoficare va dubla întreţinerea

Tăierea subvenţiilor la apă caldă şi căldură, după cum a anunţat, la finele săptămânii trecute, preşedintele Traian Băsescu, va duce la creşterea preţului gigacaloriei, dar şi a numărului de restanţieri.

Preţul real de producere al gigacaloriei este de 440 de lei, dar cel de vânzare, aprobat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, este de 340 de lei şi ajunge la 184 de lei, pentru populaţie, prin plata subvenţiilor de la Stat.

Dacă subvenţiile acordate de Guvern şi cele acordate de Primărie se vor tăia, facturile braşovenilor pentru încălzire vor creşte automat cu 84%. Astfel, în cel mai bun caz, la o garsonieră, suma lunară de plată ar putea ajunge şi la 400 de lei, cu 180 de lei mai mult ca anul trecut, la un apartament cu două camere, la 534 de lei, iar la trei camere preţul va depăşi chiar 800 de lei.

CITEŞTE ŞI:

George Scripcaru, primarul Braşovului: „CET este un blestem pentru Braşov“

Directorul general al CET, Florin Cuţitei, spune că, deocamdată, nu vrea să facă comentarii cu privire la tăierea subvenţiilor: „Nu are sens să ne dăm doar cu presupusul şi să ne alarmăm. Ştiu că în Capitală, primarul general a anunţat că intenţionează să taie aceste subvenţii, dar la Braşov, nu au avut loc discuţii pe această temă".

Chiar dacă tardiv, guvernanţii şi-au dat seama că furnizorii de energie termică în sistem centralizat nu sunt decât nişte găuri negre în care se pompează bani. „Sumele previzionate de plată pentru subvenţii, anul acesta, sunt de 34, 6 milioane de lei. Până acum, s-au plătit 18,1 milioane de lei, 4,6 milioane fiind date de Guvern. Pe plan local nu s-a discutat de tăierea acestor sume, dar dacă se va da o lege vom fi nevoiţi să o facem", ne-a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Rămân taxele aberante

CET va da startul la debranşări, la jumătatea acestei luni. Furnizorul de agent termic nu s-a răzgândit şi va percepe în continaure taxe în acest sens. Totuşi, costurile acestei operaţiuni rămân la nivelul anului trecut: taxa de urgenţă - 1.200 de lei, tăierea unui calorifer - 100 de lei, 60 de lei pentru fiecare racord de apă caldă şi încă 100 de lei avizul tehnic de deconectare.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite