George Scripcaru, primarul Braşovului: „CET este un blestem pentru Braşov“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilul spune că sistemul de încălzire este una dintre  cele mai grave probleme ale oraşului. Primarul vrea să realizeze în acest an descentralizarea unităţilor de producţie, iar ulterior să separe partea de producţie de cea de distribuţie.

Dacă  în 2002 a semnat actele, ca viceprimar, pentru preluarea CET-ului în patrimoniul municipiului, George Scripcaru recunoaşte că furnizorul de agent termic este o adevărată pacoste atât pentru autorităţi, cât şi pentru braşovenii care sunt racordaţi la CET.

Sperăm ca, în acest an, până în decembrie, în prima etapă, să reuşim să descentralizăm sistemul de termoficare în ceea ce priveşte punctele de producţie, respectiv pentru zona Metrom-Noua, iar la CET dorim să se treacă la obţinerea agentului termic doar pe gaz, fără cărbune. Anul viitor vrem să despărţim partea de distribuţie de cea de producţie". Nemţii de la Warmebetriebe se vor ocupa de partea de producţie.

Distribuţia rămâne la municipiu. „Sunt multe probleme cu reţeaua. Sunt multe aberaţii. De exemplu, pe conducta de 1.000 de mm, care pleacă din CET în cartierul Tractorul, mult supradimensionată, că uzina nu mai funcţionează, agentul termic este dus apoi în Florilor. În acest caz vrem să facem o subtraversare pe sub calea ferată şi să facem alimentarea direct. Se vor face trasee mai scurte, cu conducte preizolate, pentru a elimina pierderile. Distribuţia trebuie regândită, la fel şi modalităţile de plată, într-o a doua etapă".

CITEŞTE ŞI:

Primarul Braşovului: „Criza n-a blocat, doar amână finalizarea investiţiilor“

Mai rămân abonaţi la CET?

La Târgu-Mureş,  Consiliul Local a interzis debranşarea de la sistemul centralizat, pentru a menţine profitabilă compania Primăriei. „La Braşov nu putem face acest lucru, pentru că nu oferim, deocamdată, servicii la nivelul pe care-l dorim. S-au făcut eforturi deosebite de la bugetul local pentru iarna trecută. Într-o a treia etapă, vrem să facem contorizarea tuturor blocurilor, iar consumul să fie repartizat între beneficiari".

Tot pentru a reduce facturilor la întreţinere,  şi în acest an continuă  izolarea termică a blocurilor. „Joi a avut loc licitaţia pentru desemnarea proiectantului. 100 de blocuri vor fi realizate. Dar se vor avea în vedere acelea unde nu sunt restanţe la plata facturii la întreţinere. Acolo unde sunt cazuri sociale, reducem şi cotele de participare din partea braşovenilor, dacă nu au venituri. Iar cei care-şi fac singuri această izolare, îi scutim de taxa de locuinţă".

Regrete tardive...

Scripcaru recunoaşte că problema termoficării nu a fost tranşată la timp: „Este un blestem pentru Braşov. Dacă în 2000, când a venit BERD cu specialiştii, exista interes, astăzi era alta situaţia. Din păcate, s-a dorit Caldorom şi alte minuni...".

CITIŢI MÂINE

Turismul braşovean, încotro?

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite