Braşov: Gerul a umplut la refuz Centrul de Persoane fără Adăpost

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii străzii s-au înghesuit pentru o masă caldă şi pentru un loc pe saltea. Ca să nu moară de frig la vreun colţ de stradă, boschetarii au dat năvală la Adăpost, chiar dacă s-au înghesuit la masă şi au fost nevoiţi să doarmă pe jos, pe saltele.

Citeşte şi

Râmnicu Vâlcea: A murit degerat la poarta spitalului din Drăgoieşti

Centrul pentru Persoane fără Adăpost  a fost supra aglomerat în acest weekend. Zeci de oameni ai străzii au venit să ceară găzduire aici, speriaţi de gerul crâncen de afară. Bucuroşi că nu dorm sub cerul liber la minus 29 de grade Celsius, boschetarii au acceptat să doarmă câte doi-trei într-un pat sau chiar pe jos, pe saltele. „Noi le oferim micu dejun şi prânzul, care se serveşte la ora 17.00, ca să ţină loc şi de cină. Astăzi, de exemplu au primit, dimineaţă, doi cârnaţi cu muştar şi salată, iar la prânz vor primi o ciorbă caldă, iar la felul doi le vom da un copănel de pui cu piure de cartofi. Pe lângă masă, ei pot face şi o baie caldă, dacă solicită, apoi rămân peste noapte. Avem un surplus de saltele şi scaune pe care le folosim atunci când situaţia ne-o impune", a spus Alexandru Vulsan, angajat la Centrul de Persoane fără Adăpost.

28 de oameni, în două zile

În ultimele două zile, la centru au venit 28 de oameni ai străzii, cu vârste cuprinse între 35 şi 64 de ani. Numărul lor va creşte însă dacă temperaturile scăzute se vor menţine şi în zilele următoare.  

image

Centru dispune de 100 de locuri de cazare, din care 85 sunt deja ocupate de persoane care sunt găzduite aici pe o perioadă mai lungă de timp. Angajaţii Centrului de Persoane fără Adăpost spun că, în orice situaţie, boschetarii vor găsi aici întotdeauna un loc unde să doarmă sau o masă caldă, pentru nimeni nu îi va lăsa să îngheţe pe stradă. În plus, aici pot face o baie fierbinte ca să se încălzească, iar dacă au păduchi sau scabie sunt trataţi. Hainele lor sunt aruncate la gunoi şi, în schimb, primesc altele noi, din partea Centrului.

Condiţii ca acasă

Boschetarii sunt foarte mulţumiţi de ceea ce li se oferă. „Până să vin aici am stat în gară. Acolo dormeam. Ştiam de acest Centru fiindcă mai fusesem şi în anii trecuţi şi mă bucur că stau la căldură şi mânânc şi eu o masă caldă. O să mai rămân până se va îndrepta vremea, că pe frigul ăsta nu ai unde să te duci", a spus Marian Surgiu, de 54 de ani.

Centru plin până la refuz

image

În acest an numărul oamenilor fără adăpost este mai mic faţă de anul trecut. „Anul trecut au fost atât de mulţi încât am scos saltele pe hol şi i-am culcat acolo. Nu mai aveai loc pe unde să treci. De obicei, vin, mănâncă, rămân aici peste noapte, iar a doua zi pleacă de unde au venit. În general, 70% dintre persoanele care ajung la noi au avut probleme din cauza alcoolului, şi-au pierdut familiile şi casa şi au ajuns în stradă", a spus Adriana Bălean, coordonatoarea Centrului de Persoane fără Adăpost.

Boschetarii, adunaţi de poliţiştii comunitari

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţei Comunitare Braşov, Marcel Chirilă, „încă de acum trei nopţi noi am început să îndrumăm toate persoanele fără adapost către Centrul specializat de pe strada Zizinului". În ceea ce-i priveşte pe agenţii aflaţi în patrulare pe timpul nopţii, Chirilă ne-a spus că aceştia au primit ceai cald de câteva ori în timpul unei ture de lucru.

Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos

image
Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite