Braşov, judeţul crimelor perfecte: dublul asasinat de la farmacia Thea, neelucidat după 5 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Familiile victimelor cred în continuare că s-a făcut o nedreptate
Familiile victimelor cred în continuare că s-a făcut o nedreptate

În 6 decembrie se împlinesc cinci ani de când două farmaciste, Manuela Cistian şi Daga Susan, au fost împuşcate în cap cu sânge rece.

CITEŞTE ŞI:

Crimele de la Şirnea, un mister

Avocata Elodia Ghinescu, dispărută fără urmă

Jaful armat de la casa de schimb

Dublul asasinat petrecut la farmacia „Thea", de pe B-dul Victoriei din Braşov, a şocat o ţară întreagă. Cazul a fost preluat de DIICOT Braşov şi la scurt timp de la producerea asasinatului a apărut şi un suspect principal, Alexandru Diaconescu, care a fost arestat preventiv, dar eliberat ulterior. Tânărul a fost trimis în judecată pentru comitrea infracţiunii de omor deosebit de grav, tâlhărie şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Îşi caută dreptatea la CEDO

Procesul crimei de la farmacie s-a aflat pe rolul instanţelor braşovene 4 ani, iar la final Alexandru Diaconecu a fost achitat de toate acuzaţiile, inclusiv de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Decizia l-a nemulţumit pe Daniel Cistian, fostul soţ al uneia dintre farmaciste ucise.

Am apelat la CEDO pentru că, din punctul meu de vedere, s-a lăsat un criminal în libertate. Niciuna dintre instanţe, inclusiv Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, nu a ţinut cont de probele ştiinţifice din dosar, care îl indică în mod clar pe Alexandru Diaconescu ca fiind autorul crimelor", susţine Daniel Cistian.

„Am luptat degeaba"

Bărbatul spune că, atât timp cât dosarul s-a aflat pe rolul instanţelor, a făcut tot ce i-a stat în putere, dar degeaba. „Am sperat că Diaconescu va fi condamnat, dar nu a fost aşa.

Probele ştiinţifice conduc către o concluzie certă şi nu una probabilă, iar faptul că magistraţii nu au ţinut cont de ele, demonstrează că habar nu au de nimic. Judecătoarea de la instanţa de fond nu avea nici un an experienţă în cauze penale, venind de la Secţia Comercială", a mai precizat Daniel Cistian.

 Rezultatele criminaliştilor, irelevante

Expertizele de la Institutul de Criminalistică din cadrul IGPR au arătat că pe mâneca dreapta a hainei lui, cât şi pe halatele Manuelei şi Dagai, s-au pus în evidenţă aceleaşi elemente, bariu, plumb, cupru, ioni azotit şi azotat, care sunt recunoscute în literatura de specialitate ca factori secundari ai împuşcăturii", mai spune Daniel Cistian.

Caz cu autor necunoscut

 Întrucât Alexandru Diaconescu a fost achitat, dublul asasinat de la farmacia Thea a fost înregistrat cu autor necunoscut şi s-a deschis un nou dosar, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov.

Dosarul a fost înregistrat în data de 30 aprilie 2009, cu autor necunoscut, şi s-a repartizat unui procuror, care a întocmit delegare poliţiştilor de la Serviciul de Investigaţii Criminale al IPJ Braşov pentru a efectua acte specifice în acest dosar", a precizat procurorul Carmina Reit, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov.  

Cazul farmacistelor ucise în data de 6 decembrie 2004, la farmacia Thea, a fost o premieră în justiţia din România. Acesta a fost primul caz din ţara noastră în care s-au folosit probe ştiinţifice şi tehnice.

Pentru realizarea acestor expertize, statul român a plătit aproximativ două miliarde de lei vechi, din banii contribuabililor.

Am apelat la CEDO pentru că sunt convins că a fost lăsat un criminal în libertate", Daniel Cistian, fostul soţ al uneia dintre victime

Braşov



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite